St. Patrick's Day: de wereld kleurt groen, Amsterdam ook

17 maart 2013 Corno van den Berg

Het begon als grapje met het beroemde Opera House in Sydney. Inmiddels gaat de groen Ierse golf de wereld over. De Piramides van Gizeh zijn groen. Net als het Christusbeeld in Rio. En de toren van Pisa. Dit jaar voor het eerst ook in Nederland. Het nieuwe filmmuseum Eye in Amsterdam kleurde afgelopen zondag groen. Want vandaag vieren de Ieren St. Patrick’s Day.

 


Het begon in 2010 als een soort als lokale publiciteitsstunt in Australië, maar het 'groene' idee groeit ongekend snel. Want de wereld wil wel samen met de Ieren hun grootste feestdag vieren. Afgelopen vrijdag mocht ik bij de première zijn van het 'groen worden' van het nieuwe filmmuseum Eye in Amsterdam.

Het EYE in Amsterdam, maar dan groen....

 

De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen.

 

De Niagara Falls.

 

Het Opera House in Sydney.

 

De Toren van Pisa.

 

Het stadhuis van San Francisco.

 

De Tafelberg in Zuid-Afrika.

 

La Puerta de Alcalá in Madrid.

 

Het London Eye.

 

Gizeh in Egypte.

 

Het Christusbeeld in Rio de Janeiro.

 

Het toegangsbord van Las Vegas.


Wereldwijd gevierd
Dit jaar wordt naast het EYE in Amsterdam, onder andere ook de Piramides van Gizeh in Egypte, het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, de Citadel in Jordanië en de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen ook voor het eerst in groen licht gehuld. Eerdere paradepaardjes zijn het Sydney Opera House in Australië, de Tafelberg in Zuid-Afrika, de Burj al Arab in Dubai, de Niagara Falls in Noord-Amerika en Empire State Building in New York doen opnieuw mee. De gehele maand maart rijden er ‘groene taxi’s’ in Londen, Birmingham, Glasgow en Manchester.

St. Patrick's Day zelf een keer meemaken in Ierland?
Kijk dan hier:
St. Patrick's festival in Dublin

 

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!