Tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket

25 augustus 2014 Corno van den Berg

Op Droomplekken.nl probeer ik je zoveel mogelijk inspiratie voor je volgende reis te geven. Om je te helpen met zoeken naar je vliegticket, huurauto of hotel ga ik samen werken met partijen die voor jou als reiziger handig zijn. Of vernieuwend. Of simpelweg goed en goedkoop. Eén van die partijen is Skyscanner, die je helpt bij het zoeken van een goedkoop vliegticket.


Als ik een vliegticket zoek, hoor ik altijd een stemmetje in mijn hoofd. ,,Heb je de goedkoopste? Of zou het een dag later goedkoper zijn? Of de week er op?” Misschien klinkt het je bekend in de oren. Met deze tips kun je het optimale uit je speurtocht halen.

In mijn planning ben ik veelal flexibel. Dus kan ik wel een beetje schuiven met data. In ieder geval enkele dagen. Dit kan honderden euro’s schelen. Wat vaak wel het geval is zo blijkt. Daar wil ik wel wat moeite voor doen.

Aardig is de 'overal'functie bij Skyscanner. Bij de zoekfunctie vul je de datum in dat je weg wilt (heen en terug) en kiest voor Overal. Je krijgt dan de goedkoopste tickets naar allerlei bestemmingen, waaronder alle prijsvechters.


De resultaten zijn op prijs weergegeven. En per land. Je kunt zo gemakkelijk een weekendje weg kiezen. Of een zonvakantie. Of lekker weg met Kerst bijvoorbeeld. Volgens mij is Skyscanner de enige die deze leuke functie voor vliegtickets aanbiedt.

Al eerder was ik aangenaam verrast door de maandfunctie op de site van Skyscanner. Daar kun je zien wat een enkele reis kost per dag. En zie je opmerkelijk grote verschillen, die voor een leek niet zijn te verklaren.

Dit heeft vaak te maken met hoe populair een bepaalde vlucht is, oftewel hoeveel stoelen zijn er nog beschikbaar. Bij de prijsvechters geldt: Hoe minder stoelen, hoe duurder het ticket. En dus ben je afhankelijk van het aantal vrije stoelen.

Op een eenvoudige manier is op de pc, iPad of je smartphone te zien wat een enkele reis kost. Per dag. Met opmerkelijke resultaten, want de dinsdag is soms stukken goedkoper dan de maandag of woensdag. En de vrijdag meer dan de donderdag of zaterdag. Terwijl dit een week later weer heel anders is.

Het zoeken heeft opmerkelijke gevolgen. Soms blijf ik ergens langer, omdat de tickets goedkoper zijn. Dus heb ik meer ter plekke te besteden. Ik vraag me dan ook af hoe het kan dat andere websites deze functie niet hebben.

Een andere leuke feature vind ik het prijsalarm (zie linksboven op de foto hierboven). Als de prijs van een vlucht verandert, krijg je een (gratis) email. Zo blijf je op de hoogte van de prijzen en kun je de goedkoopste pakken. Je kunt het activeren bij de zoekopdracht. Het is zeker bij een reis waar je nog even de tijd hebt de moeite waard.

Naarmate je vertrekdatum nadert, zie je hoe de prijzen veranderen (lees: meestal duurder worden, maar niet altijd). Wel merk ik dat geregeld acties en speciale aanbiedingen zijn, waarbij je een goedkoper ticket kunt krijgen. Het is lastig te bepalen en de prijsbepaling verschilt vaak per vliegmaatschappij.

 

Ik lees ook veel op internet en kwam daar nog deze tips tegen:
1. De beste tijd om te boeken is zo'n zes weken voor je reis. Onderzoek toont aan dat dan gemiddeld de goedkoopste tickets te vinden zijn.
2. Jarenlang werden goedkope tickets vaak op dinsdag op de websites gezet. En dus is dit de beste tijd om te zoeken volgens velen.
3. Dit kom ik sporadisch tegen bij vliegtuigmaatschappijen. Als je bijvoorbeeld gisteren gezocht hebt voor tickets en vandaag terug komt zijn deze ineens duurder. De oplossing: gooi je cookies weg en kijk opnieuw.

Ga zelf kijken:
Skyscanner.nl

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!