Top Tien: Mijn mooiste reisavonturen in 2013

31 december 2013 Corno van den Berg

Het wordt hoog tijd om de balans op te maken. 2013 was weer een mooi reisjaar. Met bijzondere ontmoetingen, energieke ervaringen en genoeg genietmomentjes. Dichtbij en ver weg. Hierbij mijn Top Tien, al was het moeilijk kiezen. En nu maar hopen dat 2014 net zo leuk wordt, toch?

 

Catalonië (Spanje)

Balanceren op een via ferrata
Een via ferrata; dat is bergbeklimmen via ijzeren staven en kabels. Waarbij evenwicht het sleutelwoord is. Ik kom mijn grenzen tegen in de Spaanse Pyreneeën. Heerlijk! Dit soort gebergtes moet je ook actief ervaren, je moet het verdienen vind ik.
Lees alles over mijn reis naar Catalonië met o.a Barcelona en de Costa Brava.

 

Eten in het beste restaurant ter wereld
El celler de San Roca is het beste restaurant ter wereld. Ik word ontvangen door de broers, die koken naar een ongekend niveau hebben gebracht. En inmiddels wereldberoemd zijn. Ze hebben me uitgenodigd om te komen proeven. De lunch duurt uren, maar het is elke minuut genieten. Elke seconde zelfs.
Lees alles over mijn reis naar Catalonië met o.a een kookcursus Slow Cooking en het festival El Mercè.

 

Peru

Dwalen door Machu Picchu
Machu Picchu stond al heel lang op mijn verlanglijstje. En ik ben aangenaam verrast door Huayna Picchu, waar je nog lekker op ontdekkingstocht kunt gaan. Weg van de vele toeristen. De complete wandeling rondom is langer dan verwacht, maar dat is helemaal niet erg.
Lees alles over mijn reis naar Peru met o.a een alternatieve Inca Trail, Cuzco en meer.

 

Oog in oog met een jaguar
Het is een mysterieus, maar ongekend mooi dier. Dat maar zelden wordt gespot. In Peru ging ik op zoek naar de absolute koning van de Amazone. En na talloze apen, allerlei kleurrijke ara's, capybara's en veel meer, is het op de laatste dag raak. In de motregen laat dit dier zich zien langs de kant van de rivier. De foto kan beter, maar het gevoel is top. Ik ben er stil van.
Lees alles over mijn reis naar Peru met o.a de Andes-hoogvlakte, Colca Canyon en meer.

 

Istrië (Kroatië)

Varen in een authentieke batana
De lamp voorop de boot geeft licht, terwijl de zon langzaam onder gaat. Drie mannen zingen eeuwenoude vissersliederen. De boot vaart zachtjes langs Rovinj, een bijzonder stadje in Istrië. De muziek vult de omgeving. Het is moeilijk te omschrijven, maar dit klinkt echt anders. Het einddoel is een oud restaurantje waar in de kelder diverse soorten vis worden geserveerd. Het is niet zo wonderlijk dat deze muziek door de UNESCO is verkozen tot Werelderfgoed. Je moet het horen, dan begrijp je het.
Lees alles over mijn reis naar Istrië met truffel zoeken, verlaten goudgele strandjes en meer.

 

Pyreneeën (Frankrijk)

Slapen in een observatorium boven de bergen
Het heet Pic du Midi de Bigorre, een observatorium dat boven de Franse Pyreneeën uittorent. Dat al sinds 1880 dienst als observatorium voor het heelal, maar nu ook kamers heeft voor toeristen. Met een ongekend uitzicht over de bergen. Wat is dat heerlijk wakker worden. Al heb ik pech; het sneeuwt. In juni. Soms zit het mee, soms zit het tegen.
Lees alles over mijn reis naar Pyreneeeën met o.a een speurtocht naar wild in de bergen en verrassend Toulouse.

 

Macau

Gokken en me verbazen in de gokstad van Azië
Volgens de gids wordt hier al meer omzet gedraaid dan in Las Vegas. Ik betwijfel het, totdat ik een casino binnen loop. Met 600 winkels vol luxe producten. En ik zie de kanalen van Venetië en een wonderbaarlijke neplucht. Ja, de Chinezen maken alles na, want dit zag ik al in Las Vegas. Maar het meest indrukwekkend zijn wel: de enorme hallen vol met gokkende en paffende Chinezen. De meeste spelletjes snap ik niet eens. Wonderlijk.
De Droomplek Macau zal binnenkort verschijnen met meer tips en foto's over deze bijzondere plek.

 

Hong Kong

Proeven van Michelin-sterren dim-sum
Je associeert de sterren van Michelin niet zo snel met Chinees eten. Totdat ik in een normaal winkelcentrum hét dim-sumrestaurant van Hong Kong binnen stap. Ik eet mijn vingers er bijna bij op. Mijn oordeel is duidelijk: dit moet iedereen eens proeven.
Lees alles over mijn reis naar De droomplek Hong Kong met o.a een strand en opvallend groene eilanden.

 

Praag (Tsjechië)

Struinen door de stad in de avond
Soms is reizen ook niet meer dan een beetje dwalen. Het is koud in Praag, maar toch ga ik eerst een paar kilometer lopen. Om daarna mezelf ergens binnen op te warmen. Ik kijk uit over de Gouden Stad en dwaal door de kleine straatjes. Een stedentripje kan zo eenvoudig zijn.
Lees alles over mijn reis naar Praag met o.a de Koninklijke route in de Gouden Stad.

 

Nippen aan het verboden drankje Absint
Ooit was absint verboden in veel landen vanwege de hallucinerende werking. En nu nog krijg je meestal een lager percentage dan normaal. Niet in Praag, waar het groene goedje nog voor 70% uit alcohol bestaat. En inderdaad erg lekker. Was die bar al zo groen toen ik binnen kwam of niet?
Lees alles over mijn reis naar Praag met o.a veel bars en restaurants.

 

Ook leuk: Betere Boerenbed (Friesland)

Badderen in een vuurgestookte hot-tub in een weiland
Soms word je aangenaam verrast. Op uitnodiging van het Betere Boerenbed mocht ik eens een luxetent uitproberen. Glamping in optima forma. Met een hot-tub die je nog op houtvuur moet stoken. Het kost je wat werk, maar dat geeft je alleen maar een lekkerder gevoel....
En wat was jouw mooiste moment dit jaar?

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!