Top Tien wensenlijst van reizigers voor luchthavens

4 juli 2013 Corno van den Berg

Tijd doden op een vliegveld is niet leuk. Een beetje shoppen, wat drinken, maar echt leuk vind ik het nooit. En, het vakantiegevoel ontbreekt. Tot ik op de luchthaven van Singapore een zwembad en een vlindertuin tegen kwam. Uit een recent onderzoek blijkt dat reizigers het liefst een bioscoop op het vliegveld willen....Een bioscoop op een luchthaven.

Wie geregeld reist probeert de laatste trends uit. Zoals een douche (wat inmiddels redelijk standaard is op grote luchthavens), maar ook de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol bijvoorbeeld. En de luchthavens blijven vernieuwen, al hopen ze ook vooral dat je je geld uitgeeft in de winkels. Maar wat wil de reiziger? Een onderzoek onder 10.000 reizigers wereldwijd geeft een verrassende Top Tien.

Dit is de Top Tien:

Bioscoop - 49%
Slaapcabines - 36%
Bibliotheek - 32%
Park - 31%
Schoonheidssalon - 30%
Kinderspeelplaats - 21%
Zwembad  - 20%
Fitnessruimte - 15%
Aangelegd strand - 12%
Fietsen - 11%

Verrassende nummer één
Vooral een bioscoop wordt door reizigers gemist. Om de uurtjes voor je vlucht te doden bijvoorbeeld. Of als je vertraging hebt. Op de luchthaven van Hong Kong heb je al een IMAX-theater, terwijl je op Singapore naar verschillende cinema's kunt.

Het IMAX-theater op de luchthaven van Hong Kong.

Broodnodige rust
Eventjes kunnen slapen (of rusten) staat op een tweede plek van meest gewilde voorzieningen op een vliegveld. Meer dan een derde stemde op de zogeheten ‘sleeping pods’ die het vliegveld van Abu Dhabi afgelopen maand zijn onthuld. Je betaalt nog geen tien euro per uur. Het is een perfect alternatief voor een hotelkamer.

De nieuwe 'sleeping pods' op de luchthaven van Abu Dhabi.

Ouderwets lezen in een Bibliotheek
Op een opvallende derde plek staat een bibliotheek die reizigers de mogelijkheid biedt om boeken voor tijdens de vakantie te lenen. Dit toont aan dat ondanks de e-readers een gewoon papieren boek nog steeds populair is onder de reizigers. Schiphol speelt al behoorlijk in op de wensen van de reiziger, want dit is het eerste vliegveld ter wereld met een bibliotheek. Een park in de buitenlucht is ook een wens van vele reizigers en staat op de vierde plek.

De bibliotheek op Schiphol.

Vrouwen willen schoonheidssalon
Zowel de mannelijke als vrouwelijke reizigers zijn het eens over de nummer één; de bioscoop. Maar er zijn wel wat verschillen. Zo kiest een overduidelijke 45% van de vrouwen voor een schoonheidssalon tegenover 14% van de mannen. En 12% ziet een personal shopper wel zitten terwijl 8% van de mannen hier hetzelfde over denkt.

Mannen willen zwembad
De mannen zoeken meer actief vermaak op het vliegveld met de wens voor een zwembad op de vijfde plek. 14% kiest voor een gratis fiets om het gebied rondom het vliegveld te verkennen tegenover 9% van de vrouwen en 8% van de mannelijke reizigers zou graag een golfsimulator op het vliegveld willen zien in vergelijking met 3% van de vrouwen.

Het zwembad op de luchthaven van Singapore.


Nederlander wil park
De Nederlandse reiziger heeft een iets ander wensenlijstje. Aan het onderzoek deden ook 1.000 Nederlanders mee. Ook bij hen is de bioscoop lijstaanvoerder, maar een park in de buitenlucht staat op een tweede plek. Op drie staan de speciale slaapplekken en op vier een bibliotheek. De vijfde plek is gereserveerd voor een schoonheidssalon. Ook op deze wens heeft Schiphol al ingespeeld, want het vliegveld beschikt over een schoonheidssalon. Het onderzoek (dat werd gehouden door vliegticketzoekmachine Skyscanner) zal wel een discussie op gang brengen. Ik ben benieuwd of Schiphol de overige wensen van de reizigers gaat inwilligen.

En wat vind jij? Laat op Facebook weten wat jij het liefst zou willen zien op een luchthaven.

Deel

Mijn reisagenda

Sri Lanka

Binnenkort naar:

Sri Lanka, januari Malediven, januari

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!