TV-Tip: Engelsman koopt regenwoud in Peru

6 januari 2015 Corno van den Berg

Je kent het wel. Op je reis in het nationaal park hoor je over de problemen die het natuurgebied bedreigen. Zoals houtkap, illegale dierenhandel en meer. Je wilt wat doen. Maar wat? Engelsman Charlie Hamilton James besloot er iets aan te gaan doen toen hij in Peru was. En je kunt hem helpen.


Charlie is een vermaarde natuurfilmer die al de gehele wereld over trok. En veel problemen zag. Tot hij het zat was. Voor 10.000 dollar kocht hij ongeveer 100 hectare aan regenwoud in Peru. Het moest vooral een strategische aankoop zijn om houthakkers te belemmeren om het naastgelegen Manu Nationaal Park illegaal te betreden. Al snel heeft hij in de gaten dat het niet zo eenvoudig ligt.


Hij richt z’n kamp in en ontdekt dat hij geen ongerept regenwoud heeft gekocht. Het blijkt 100 hectare secundair regenwoud te zijn, inclusief een cocaïneveld en gevaarlijke buren. In de documentaire kun je zien dat er een rots staat met daarop een lugubere waarschuwing ‘Do not pass, Order to shoot!'. Ernaast staat een ruwe schets van een pistool.


Desondanks start Charlie met het inventariseren van welke dieren en insecten er nog op z’n land leven. Hij bezoekt een lokale NGO, met de naam CREES, en begint langzaam te geloven dat zijn missie niet helemaal hopeloos is. Zo leert hij dat CREES 30 jaar geleden een groot berggebied heeft herbebost. Daar wemelt het nu van de planten en dieren.


Charlie bezoekt met bioloog Andy Whitworth een mahonieboom die zeker binnen 48 uur illegaal zal worden gekapt. Ze besluiten een 'bio-blast' te doen - het catalogiseren van zoveel mogelijke dieren die leven op of rond de boom.

Na het kappen van deze immense boom keert Charlie terug naar z’n stuk land, vastberaden om de krakers en illegale kappers eruit te gooien. Maar dan krijgt het verhaal een onverwachte wending...


De strijd van Charlie is vanaf vanavond te volgen op televisie. De driedelige serie van de BBC is te zien bij Vroege Vogels op NPO2 om 19.20 uur.

En ook jij kunt hem helpen:
Check de website: DigitalRainforest.co.uk

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!