Win een reis naar Zuid-Afrika!

7 februari 2012 Corno van den Berg

Diale Rangaka is de eerste zwarte wijnboer in Zuid-Afrika. In het hart van de Wijn Route: Stellenbosch. Een 'local' met een passie; voor de druif, eten en natuurlijk wijn. En, jij kunt een droomreis winnen naar zijn land!

Ontmoet de 'locals'

De komende weken ontmoet ik drie bijzondere mensen. 'Locals' met een missie, mensen die een reis altijd wat extra's geven. Ik spreek uitgebreid met hen. De eerste is Diale Rangaka.

 

Diale Rangaka: ,,Ik ben letterlijk in de wijnmakerij gerold. Ik was op zoek naar een boerderij om daar iets met dieren te gaan doen. Dat was altijd al een droom van me. Maar vrienden zeiden dat er een goede boerderij te koop was, waar we ook wijn konden gaan verbouwen."

 

Corno van den Berg: ,,En dan zit je ook nog in Stellenbosch, dé plek van de eerste Wijn Route met een Nederlands verleden. Met veel toeristen die graag wijn willen proeven, maar ook genoeg concurrentie. Was het niet moeilijk om juist hier te beginnen?"

 

Diale: ,,Ja, ik heb veel moeten leren. Ik wist helemaal niets van wijn. Maar het trok me wel. En een plek in de markt moeten veroveren door goede wijn te maken. Tegenwoordig maken we diverse soorten wijn zoals Chenin Blanc, Merlot en Sauvignon Blanc. Belangrijk is dat de druiven op het juiste moment worden geoogst."

 

Corno: ,,Maar wijn maken is slechts een deel van het proces toch? Ik heb zelf diverse rondleidingen gevolgd en proeverijen gedaan. Er komt veel meer bij kijken toch?"

 

Diale: ,,Het maken is één, nu komt het op de markt zetten. We staan al in de winkels van Marks & Spencer in Engeland, maar nog niet in Nederland. Daar zoek ik nog wat contacten. Ik weet hoe populair Zuid-Afrikaanse wijn in jouw land is, dus dat komt vanzelf goed."

 

Corno: ,,Ik kom je naam in talloze artikelen tegen. En lees dat je nog veel meer plannen hebt. En volgens mij ben je een voorbeeld voor de zwarte bevolking?"

 

Diale: ,,Ik krijg veel vragen van andere broeders hoe ze hun dromen waar kunnen maken. Ik zeg altijd: Begin klein en denk groot. Maar doe het stap voor stap. En ik ga hen helpen bedrijfjes op te zetten."

 

Corno: ,,In Stellenbosch kun je volop wijn proeven. Kunnen toeristen ook jouw wijnboerderij bezoeken?"

 

Diale: ,,Jazeker, al is het niet op grote schaal. Mail me maar op diale@mhudi.com. Een rondleiding en mijn persoonlijke verhaal erachter kan altijd. Iedereen is welkom in Zuid-Afrika. Dus doe mee met de prijsvraag en win die 10-daagse reis naar Zuid-Afrika."

 

Ga naar Zuid-Afrika

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!