Wintersport: Een dagje skiën vanaf Schiphol

31 januari 2013 Corno van den Berg

Een dagje skiën. En dan niet in SnowWorld of zo, maar echt op wintersport. Het kan, zo blijkt. Het was een zeer intensieve dag, maar ook een bijzonder mooie dag. Al is het wel een beetje decadent. Maar dan heb je wel wat.

 

,,Ga je mee een dagje skiën?” Ik fronste even de wenkbrauwen. ,,Echt skiën?” Het antwoord was bevestigend. ,,In de Oostenrijkse Alpen, ja.” In één dag? Dat moet ik meemaken. Sinds kort heeft Transavia een directe vlucht op Salzburg, die perfect aansluit bij de wintersporter. Om dat te vieren nodigden ze wat reisjournalisten uit. Met een zeer aanlokkelijk aanbod. Vroeg uit de veren, de pistes op, lekker lunchen, weer skiën en zelfs apres-skiën en tot slot weer terug vliegen. In één dag ja. Wel met een kleine waarschuwing: Het zou een pittig dagje worden. Hmm, oké.


De klok buiten geeft vijf uur in de ochtend aan. Het is muisstil, althans tussen de windvlagen door die over het perron van het treinstation jagen. Mooi, de wintersport is begonnen. Al is het wel even wennen. Ik heb bewust geen tas bij me, om tijd te besparen bij aankomst. Gevolg: ik loop rond in mijn skikleding. Wat toch wel even wennen is.


Op Schiphol heb ik net genoeg tijd voor een ontbijtje. Een vrouw in een korte broek en strohoed kijkt me lachend aan. Zij zal wel naar de zon gaan. Ik ook hoop ik, want de weersvoorspellingen zijn goed. Sneeuw en zon, een ideale combinatie.

Ruim een jaar geleden was ik ook al in Salzburg, om er een bijzondere Droomplek van te maken. Dat was in het groene voorjaar. Bij de landing zie ik hoe de sneeuw het landschap een bijzondere tint heeft gegeven. Maar ik heb geen tijd om het te zien, beleven of vast te leggen.


Direct vanaf het vliegveld gaan we naar Flachau. Tegenwoordig kun je handig op de piste al je spullen huren en je skipas kopen. Helm, ski’s en schoenen. De skileraar vraagt wie met hem in het snelle groepje wil. Ach, als we er toch maar een dag zijn…. Dan wil ik dat gebied wel leren kennen. Dus ik steek mijn hand op. Voor ik het weet zit ik in de lift omhoog. En het is nog opvallend vroeg, voor tienen….

Flachau maakt deel uit van de Salzburger Ski Amade, een skigebied met 860 kilometer piste. Hmm, dat zal niet helemaal lukken vandaag. Al hebben we de vaart er goed in. Of zijn de liften zo snel hier? Of word ik gewoon oud? Zelfs om daarover na te denken heb ik geen tijd. Maar dat is weelde en zeker geen ongemak.


Zon en sneeuw
De zon komt door de wolken heen, de verse sneeuw zorgt voor een witte deken. Het is niet druk, heerlijk. Het is bijna jammer om te moeten lunchen. Al geeft het lichaam wel aan dat de verbrandingsmachine op volle toeren draait. Gelukkig komt de rest even tot een stop. Voldaan plof ik op een stoel bij het houtvuur. Rozig krijgt binnen vijf minuten een geheel nieuwe betekenis.


Het tempo na de lunch ligt lager. Ik wil ook iets meer om me heen kijken en genieten van het berglandschap om me heen. Al kan het ook zijn dat de eerste spierpijn de oorzaak is. Al helpt die zeker niet mee bij de après-ski. De muziek schalt, de bardame schenkt en ik? Ik ga maar even zitten. Zoveel indrukken, inspanningen, ervaringen en weet ik het niet wat.

Kaarsje op
In het vliegtuig terug is het kaarsje op. In gedachten ga ik nog eens de bergen af, pak ik die lekkere biefstuk nog eens en nip ik aan mijn lokaal witbiertje. Een dagje skiën is als een weekje wintersport, zonder slaap. Hmm, ik slaap nog even door.

 

Prijzen en info:
De vluchten van Transavia gingen via Amsterdam heen en terug via Rotterdam. Vanuit Salzburg gaan er speciale snelbussen naar de diverse skioorden in het Salzburgerland, waaronder Flachau.

Kosten:
Tickets: 150 euro, bus: 18 euro, skipas: 41 euro, lunch: 20 euro.

 

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!