Zo verhuis je veertien zeldzame bosolifanten in Ivoorkust

17 januari 2014 Corno van den Berg

Sommige olifanten hebben kogelgaten in hun oren. Dit nadat ze enkele mensen hadden aangevallen. De situatie is onhoudbaar. Daarom gaat komende zondag een uniek project van start. De herlocatie van veertien olifanten in Ivoorkust. Hier ging een planning van 1,5 jaar aan vooraf. Bosolifanten vormen een aparte soort en zitten zwaar in de verdrukking in Afrika.

 

De herlocatie is een groot project van het IFAW (International Fund for Animal Welfare). Zij zetten zich in voor de schuwe bosolifant, het kleinere (en onbekendere) broertje van de Afrikaanse olifant. Die bijvoorbeeld ook leeft in het beroemde Virunga Nationaal Park.

 

Al eerder verplaatste het IFAW olifanten in Malawi. Het groepje dieren dat komende zondag in Ivoorkust wordt verplaatst werd eerder verdreven uit hun natuurlijke omgeving door gewapende conflicten een aantal jaren geleden.

 

De dieren leven nu in een klein stukje bos op nog geen 50 kilometer van Daloa, de derde grootste stad van het land. Ze richten veel schade aan aan de velden en gewassen van de lokale bevolking. ,,Dat is gevaarlijk voor de olifanten en voor mensen. Er vielen al enkele (dodelijke) slachtoffers. Het geduld van lokale boeren, die hun gewassen vertrapt zien worden, raakt op," zegt Céline Sissler-Bienvenu van de IFAW. „De eerste dieren met kogelgaten in hun oren zijn al gespot.”

 

Bekijk de video

 

Deel

Mijn reisagenda

Litouwen

Binnenkort naar:

Litouwen, april Lapland in de zomer, mei

Tips voor onderweg zijn altijd welkom!