Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Achtergronden

In Banff, Jasper en het onbekendere Yoho zie je hoe mooi de Rocky Mountains kunnen zijn. En dat voor een plek waar ooit een grote zee was, vol vreemde dieren.

Banff en Jasper Nationaal Park zijn wereldberoemd vanwege het woeste Rocky Mountains landschap met bergen, meren gletsjers en talloze wilde dieren als bewoners. Het aangrenzende Yoho Nationaal Park is onbekend, maar herbergt één van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen ter wereld. Daar kun je ervaren hoe dit landschap er 505 miljoen jaar geleden uitzag.

Banff en omgeving heette vroeger Hotsprings Reserve. Dit is het oudste nationaal park van Canada. De talloze warmwaterbronnen zijn inmiddels niet meer de grote trekpleisters. En niet alleen omdat de geisers in Yellowstone indrukwekkender zijn. De broertjes Banff en Jasper behoren tot de populairste trekpleisters voor toeristen. Banff, Jasper en Yoho zijn voor velen het toonbeeld van de Rocky Mountains.

Banff, Jasper en Yoho zijn voor velen het toonbeeld van de Rocky Mountains.

Het massieve landschap is hier tastbaar, net als de bijbehorende flora en fauna. Zo lijkt het althans. Diverse dieren kunnen hier makkelijk worden gezien en relatief dicht worden benaderd. Zoals eland, wapiti, sneeuwgeit, dikhoornschaap en zelfs wolf en zwarte en bruine beer.

Het hart van het gebied wordt gevormd door de Columbia Icefields, de grootste ijsvlakte van het Noord-Amerikaanse continent. Volgens wetenschappers is de ijsmassa in de afgelopen 125 jaar anderhalve kilometer kleiner geworden. Het is in die jaren de helft van zijn volume kwijtgeraakt.

De gletsjers leveren water aan maar liefst drie zeeën: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. Maar het ijs voedt ook meren, zoals Lake Louise. Dit meer is beroemd vanwege zijn opvallende blauw/groene kleur.

Lake Louise en de kustlijn van het meer laten een boeiend lijnenspel zien.
mike.in.ny
De oorzaak is als volgt: gletsjers schuren met hun gewicht allerlei sediment van de rotsen af, dat met de rivier wordt meegevoerd. Als het tot rust komt in het meer drijft het bijna aan de oppervlakte. Dit sediment absorbeert alle kleuren, behalve groen en blauw. De intensiteit van de kleur verschilt van dag tot dag.

Deze bergen zijn relatief jong; wetenschappers schatten dat ze tussen 50 en 120 miljoen jaar oud zijn. Geregeld komen oudere rotsformaties aan de oppervlakte. Zoals bij de fossielenbedden. Het is moeilijk voor te stellen maar een groot deel van de Rocky Mountains waren ooit een immense zee. Op zo’n 100 meter hoogte in de Walcott- en Raymondsteengroeven zijn tientallen fossielen gevonden van de meest vreemde zeedieren.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Banff, Jasper en Yoho NP: een Droomplek.

Banff National Park, Jasper National Park en Yoho National Park; ze liggen tegen elkaar in de Rocky Mountains in Canada. Met bergen, gletsjers, meren en veel wilde dieren als hoogtepunten. Die je goed met een huurauto of camper kunt verkennen. Wandelen, of eigenlijk 'hiking' is hier nog beter.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Athabasca-gletsjer van het Columbia Icefield in Jasper Nationaal Park.
  2. Lake Louise, Vermillion Lakes en Peyto Lake in Banff Nationaal Park.
  3. Dieren als zwarte en bruine beer (of grizzlybeer), eland, elk, coyote en dikhoornschaap.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Ontdek de 29 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Klim tussen sneeuwgeiten en dikhoornschapen. Zoek fossielen van vreemde dieren. Zie de felle kleuren van Lake Louise.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.