Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de belangrijkste onderzoeken die op dit moment in Banff, Jasper en Yoho worden uitgevoerd. Ook kun je lezen over de diverse beschermingsprojecten voor bijvoorbeeld grijze wolven en beren.

Fossielen

Een vreemd plantachtig fossiel in Burgess Shale.
Martin Betrand

Volgens wetenschappers stammen de fossielen die in dit gebied zijn gevonden uit een zeer interessante tijd, ruim 500 miljoen jaar geleden. Juist toen er een explosie aan levensvormen was. In de eerste twee miljard jaar heeft het leven zich op aarde zich opvallend langzaam ontwikkeld, maar in de volgende 15 miljoen jaar ontstaan allerlei dieren die zich aan hun omgeving aanpassen. Zoals dieren die zich lijken aan te passen aan de omstandigheden, hun fossielen vertonen opmerkelijke complexe lichaamsvormen. Ook al was de grondlegger van de evolutietheorie Charles Darwin toen al lang dood, hun ontdekking staaft zijn theorie dat het leven zich gaandeweg ontwikkelt, waarbij de omstandigheden een grote rol spelen.

Wetenschappers hebben tot nu toe meer dan 120 soorten zeedieren gevonden, waaronder talloze vreemde dieren. Zoals de vijf-ogige Opabinia, een dier met een olifant-achtige slurf vol grijpgrage klauwen. Volgens wetenschappers heeft een natuurramp in één klap een einde aan hun leven gemaakt. De zeedieren werden verzwolgen door een immense modderstroom. Ze 'verdwenen' zo snel in de modderstroom dat bij sommige dieren nog te zien is wat ze net hadden gegeten voordat ze stierven. De fossielen blijven lang onontdekt. In 1909 vindt paleontoloog Charles D. Walcott de eerste overblijfselen. Tegenwoordig wordt het vindgebied van de fossielen Burgess Shale genoemd.

Cree, Blackfoot, Tsuu T'ina en Stoney

Diverse indianen leefden al eeuwenlang in dit gebied voordat de blanken arriveerden. Waaronder de Cree, Blackfoot (hun voorouders waren de Siksika, Peigan en Blood), Tsuu T'ina en de Stoney (hun voorouders zijn de Dakota, Lakota, en Nakoda) jaagden en visten hier. Elke stam had diverse heilige plaatsen in dit gebied. De naam Yoho komt van de indianen en betekent 'ontzag en verwondering'.

Meer info:

Klimaatverandering

Bordjes geven aan hoe ver de Athabasca-gletsjer krimpt.
Maggie Tacheny

In dit gebied zijn de gevolgen van klimaatverandering extreem goed te zien. De ijsmassa van de Columbia Icefields is de afgelopen decennia extreem gekrompen. Alle zes grote gletsjers in het gebied zijn kleiner geworden. Sommige geleerden menen dat in de afgelopen 125 jaar de helft van de ijsmassa is verdwenen. Maar wat is daarvan de oorzaak, want ook bijvoorbeeld voordat de mens steenkool en auto's ging gebruiken werden de gletsjers kleiner. Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de redenen, die volgens veel wetenschappers divers zijn en de afgelopen jaren door de mens worden versneld. Maar het onderzoek gaat door.

Grijze wolf

Dit gebied heeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw een slechte naam: de hier rond lopende grijze wolf wordt massaal afgeschoten. Nog geen dertig jaar later denkt de mens er heel anders over. Aan het de begin jaren tachtig wordt de eerste herintroductie hier uitgevoerd. Met succes, inmiddels staat het roofdier weer aan de top van de voedselketen.

Beren

Confrontaties tussen beren (zowel de zwarte als bruine) en mensen zijn aan de orde van de dag. Met name zwarte beren leren snel dat mensen wandelende vuilnisvaten zijn. Daarom worden al jaren lastige beren gevangen en in verlaten delen van het park weer uitgezet. Als het dier problemen blijft veroorzaken wordt het afgeschoten. Logischerwijs wordt de laatste jaren de ijsmassa met meer dan gezonde interesse in de gaten gehouden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Banff, Jasper en Yoho NP: een Droomplek.

Banff National Park, Jasper National Park en Yoho National Park; ze liggen tegen elkaar in de Rocky Mountains in Canada. Met bergen, gletsjers, meren en veel wilde dieren als hoogtepunten. Die je goed met een huurauto of camper kunt verkennen. Wandelen, of eigenlijk 'hiking' is hier nog beter.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Athabasca-gletsjer van het Columbia Icefield in Jasper Nationaal Park.
  2. Lake Louise, Vermillion Lakes en Peyto Lake in Banff Nationaal Park.
  3. Dieren als zwarte en bruine beer (of grizzlybeer), eland, elk, coyote en dikhoornschaap.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Banff, Jasper en Yoho NP - Canadese Rockies pur sang

Ontdek de 29 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Klim tussen sneeuwgeiten en dikhoornschapen. Zoek fossielen van vreemde dieren. Zie de felle kleuren van Lake Louise.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.