Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Achtergronden

Churchill is de beste plek ter wereld om ijsberen te zien. De roofdieren wachten tot de Hudsonbaai dicht vriest om weer op zeehonden te kunnen jagen. Wachtend bij een wak.

Churchill is een klein dorpje in het noorden van Canada. Het is het leefgebied van de Inuit. Maar het is bovenal ijsbeergebied. Volgens wetenschappers is dit de beste plek ter wereld om deze dieren te zien. En, de laatste jaren is de ijsbeer ongewild het 'lijdend voorwerp' geworden van de klimaatverandering. Churchill is ook een goede plek om witte dolfijnen en het poollicht te zien.

De ijsbeer is 'hot'. Volgens wetenschappers is de ijsbeer één van de dieren die nu al te maken hebben met het veranderende klimaat. In een negatieve vorm, want als het ijs smelt wat gebeurt er dan met de ijsbeer? Het dier jaagt in de winter op zeehonden die bij ijswakken naar boven komen. En met de ijsbeer is ook Churchill 'hot', want het dorpje ligt pal op de jaarlijkse migratieroute van de ijsberen. Hier wachten de dieren tot de beroemde Hudson Baai met ijs dichtgroeit. Dan trekken ze het ijs over op zoek naar voedsel.

Jarenlang vochten de lokale bewoners met de ijsberen om het recht van bestaan. De opvallend witte, ijzersterke dieren werden gezien als overlast en vaak afgeschoten. Inmiddels zijn de inwoners trots op hun medebewoners. Al blijven de dieren onvoorspelbaar en is het oppassen als je je huis uitgaat als de dieren in de buurt zijn.

Opmerkelijk is dat Churchill op dezelfde hoogtegraad als bijvoorbeeld Schotland ligt.

Tijdens de migratie (oktober en november) worden er in de nabije omgeving van Churchill soms wel honderden dieren bij elkaar gezien. Die opvallend tolerant naar elkaar zijn, iets wat de rest van het jaar absoluut niet het geval is. Alsof ze weten dat ze allemaal afhankelijk zijn van de winter en de langzaam dichtvriezende baai …

Het dorpje ligt precies in het overgangsgebied van de naaldbossen in het zuiden naar de taiga (ook wel arctisch naaldwoud) en de toendra (arctisch kale vlakte) naar het noorden. De taiga is hier erg smal en vormt feitelijk de boomgrens. Af en toe zie je nog een boom staan, maar struiken en velden vol mos overheersen. Die uiteindelijk overgaan in de toendra als ook de struiken het af moeten laten weten in dit extreme klimaat.

Opmerkelijk is dat Churchill op dezelfde hoogtegraad als bijvoorbeeld Schotland ligt. Maar het water van de Hudson Baai wordt door de invloed van de Noordpool nooit warmer dan zo’n 3 graden. Waardoor de baai als een immens koelmiddel werkt. En hier voor een subarctisch klimaat zorgt.

Churchill is ook bekend vanwege het noorderlicht (dat ook vaak poollicht wordt genoemd). Het dorpje ligt op precies de juiste hoogte. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de noordpool (en zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen.

De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer. En dat veroorzaakt wat wel de grootste lichtshow ter wereld wordt genoemd. De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing. Als de deeltjes botsen op zuurstof bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstof en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Churchill: een Droomplek.

Informatie: Het stadje Churchill noemt zich de ijsbeerhoofdstad van de wereld. Dit is de beste plek om een ijsbeer in het wild te zien. In oktober en november komen de dieren hier samen voor de Hudson Baai (Hudson Bay). Om Churchill te bereiken kun je met de trein of vliegtuig reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. In een toendrabuggy kun je de ijsberen net buiten Churchill spotten.
  2. Ook witte walvissen (beluga whales) laten zich in Churchill zien; in juni.
  3. De beroemde gevangenis voor ijsberen, waar lastige dieren tijdelijk worden opgesloten.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Breng 24 uur door bij wilde ijsberen. Ontmoet witte dolfijnen en veel andere dieren. En maak kennis met de Inuit.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.