Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Wetenschappers doen veel onderzoek naar de ijsberen hier. Op allerlei vlakken. Hieronder zie je de belangrijkste onderzoeken en resultaten.

Inuit

Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat de eerste bewoners van dit ruige land hier rond 8.000 voor Christus kwamen. Ze trokken via de Straat van Bering vanuit Azië naar (onder andere) Canada. De voorouders van de Inuit waren nomaden, die deels ondergrondse iglo’s bouwden. In de zomer leefden ze in tenten. Ze leefde van zeehonden en rendieren.

Dit waren de voorlopers van de eskimo's. Deze naam heeft jarenlang gestaan voor het weinig vriendelijke 'rauwvleeseter'. Taalkundig onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de kans groot is dat de naam eigenlijk 'pelsjager op sneeuwschoenen' betekent. Desondanks worden ze nu officieel Inuit genoemd, wat 'mensen' betekent.

De Inuit jaagden op alle voorhanden zijnde dieren. Ze deden dat met harpoenen, de walvissen en zeehonden werden bestookt vanuit een kajak. De Inuit leefden eeuwenlang in iglo's. Later kwamen er meerdere indianenstammen naar dit gebied, dat onder de Inuit bekend staat als zeer rijk aan dierenleven. Bekend is dat de Inuit handel dreven met de Cree en de Dene, andere indianenstammen.

De afgelopen vijftig jaar hebben de Inuit een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Met alle voordelen als huizen en educatie, maar ook met alle nadelen zoals drugs en alcohol. Van de oorspronkelijke cultuur is helaas nog weinig over.

Probleemberen

Via een bord word je gewaarschuwd de dieren niet te voeren.
Corno van den Berg

IJsberen die ver voordat het ijs dichtvriest in de Hudson Baai naar het dorp komen gewandeld, worden gevangen. Dit gebeurt met speciale kooien waarin voedsel wordt gelegd of met verdovingsgeweren. De gevangen ijsberen verdwijnen al sinds 1982 in de 'ijsbeergevangenis'. Dit om te voorkomen dat ze problemen veroorzaken terwijl ze wachten op het dichtvriezen van het meer. Met name vrouwtjes met jongen leveren dan problemen op. De dieren krijgen water, maar geen eten. Dit om te voorkomen dat ze mensen gaan associëren met voedsel. Het heeft de overlast van 'probleemberen' drastisch verminderd, net als het aantal beren dat werd afgeschoten. Zodra het ijs dik genoeg is worden de dieren (soms met een helikopter) ver weg van de bewoonde wereld gebracht en vrijgelaten. Onderzoek toont aan dat veel beren hiervan leren, maar af en toe is er een eigenwijze ijsbeer.

Wapusk National Park

Ten zuidoosten van Churchill ligt Wapusk National Park. Dit bosrijke gebied wordt vooral beschermd omdat veel vrouwtjesberen hier hun jongen krijgen. De vrouwtjes zoeken in het najaar een schuilplaats voor de winter, een zogeheten sneeuwhol. De jongen worden rond december geboren, waarna het gezin overwintert in het nest. In het voorjaar komen de jongen voor het eerst buiten.

Churchill Wildlife Management Area

Het Churchill Wildlife Management Area in Churchill vormt een buffer rond het Wapusk National Park. En in dit gebied worden de meeste tours voor toeristen uitgevoerd. Hier staan ook de diverse 'rijdende lodges', die speciaal zijn gebouwd voor toeristen die in oktober en november naar ijsberen willen kijken. Het gebied ligt ten oosten en zuiden van Churchill.

Klimaatverandering

Wetenschappers bivakkeren al decennia in Churchill om de ijsberen te volgen. Met name ook om hun leefwijze te begrijpen. En de gevolgen van klimaatverandering te meten. En dat terwijl er al eerder berichten in de media verschenen dat ijsberen erg gevoelig zijn voor pcb's en gifstoffen als DDT. Deze reizen via de lucht en condenseren vervolgens in de koude lucht van het arctisch gebied. Om als condens in zee terecht te komen. Deze stoffen tasten de immuunfunctie van de dieren aan, waardoor ze gevoeliger voor ziektes zijn. Sinds 2005 staat het dier op de rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Churchill: een Droomplek.

Informatie: Het stadje Churchill noemt zich de ijsbeerhoofdstad van de wereld. Dit is de beste plek om een ijsbeer in het wild te zien. In oktober en november komen de dieren hier samen voor de Hudson Baai (Hudson Bay). Om Churchill te bereiken kun je met de trein of vliegtuig reizen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. In een toendrabuggy kun je de ijsberen net buiten Churchill spotten.
  2. Ook witte walvissen (beluga whales) laten zich in Churchill zien; in juni.
  3. De beroemde gevangenis voor ijsberen, waar lastige dieren tijdelijk worden opgesloten.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Churchill - IJsbeerhoofdstad van de wereld

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Breng 24 uur door bij wilde ijsberen. Ontmoet witte dolfijnen en veel andere dieren. En maak kennis met de Inuit.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.