Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Achtergronden

In een relatief klein gebied in Utah heeft Moeder Natuur meer dan 2.000 natuurlijke bogen van rood zandsteen gecreëerd. De grootste is maar liefst 88 meter lang.

Arches National Park is een bijzonder fenomeen. Door de tijd heen zijn op slechts 182 km2 in het Amerikaanse Utah meer dan 2.000 natuurlijke bogen van rood en oranje zandsteen gecreëerd. Sommige zijn niet meer dan een meter groot, maar bijvoorbeeld Landscape Arch is maar liefst 88 meter lang. Waarbij opmerkelijk genoeg midden in de Verenigde Staten zeezout een belangrijke rol speelt.

Het lijkt een sprookjeswereld. Die door architecten in elkaar is gezet. Op talloze plekken in dit rotsachtige gebied zie je fraai gevormde stenen bogen. Natuurlijke bogen, die door een merkwaardige werking tussen de temperatuur en het verleden zijn ontstaan. En nu als triomfbogen het landschap beheersen.

Ooit zal van Arches niets meer te zien zijn.

Weinig mensen kennen de geschiedenis van dit bizarre landschap. Niet alleen water en wind spelen hierbij een belangrijke, de sleutelrol is weggelegd voor zeezout. Volgens wetenschappers is dit deel tussen 350 miljoen jaar en 250 miljoen jaar geregeld onder water gelopen. Met zeewater welteverstaan. Waarna het water door de zon is verdampt en het zout achter is gebleven.

Op sommige plekken zijn veel resten gevonden van dikke lagen zout, soms wel honderd meter dik. En bovenop het achtergebleven zout komt keer op keer nieuw sediment dat door het opkomende water wordt meegebracht. Zout heeft als bijzondere eigenschap dat het vervormd als het onder druk komt te staan. Hierdoor zijn op talloze plekken scheuren tussen de diverse rotslagen ontstaan. En waar vervolgens water in komt te staan.

's Nachts is het hier meestal koud, waardoor het water bevriest en uitzet. Hierdoor brokkelen zowel kleine als grote stukjes af, terwijl de bovenste laag intact blijft. Dit gat in de rotsen is het begin. De wind doet de rest, waardoor steeds weer kleine stukjes verdwijnen door erosie. Een proces dat nog steeds door gaat, ook al bereikt de zee al duizenden jaren dit gebied niet meer.

The Organ in het Courthouse-gedeelte.
StefanB
Ooit zal van Arches niets meer te zien zijn. Sinds 1970 zijn 43 natuurlijke bogen ingestort. Tot die tijd dragen de bogen fraaie namen als Skyline Arch en Delicate Arch. En de zon speelt met de schaduwen en de lichtval. Al creëert de natuur ook af en toe nieuwe bogen. Niet alleen de bogen in dit deel van Amerika zijn het aankijken waard. Het park heeft talloze steile uit de grond oprijzende rotsplateaus en rotsen in allerlei vormen en maten. En het is het leefgebied van veel dieren.

Door het gebrek aan water zijn de bomen hier klein en staan ze meestal ver uit elkaar. De Amerikaanse balsempopulier, de Amerikaanse den en de 'Utah juniper' zijn redelijk verspreid. Een bijzondere plant is de 'Mormonen thee', bij ons bekend als kamerplant 'ephedra nevadensis'. Deze plant werd vroeger door de Mormonen, die als eerste blanken het gebied verkenden, als thee gedronken. Geconcentreerd kan het ook hallucinerend werken.

Arches is een wandelgebied bij uitstek. Waarbij de natuurlijke bogen vaak het doel zijn. Wat ook opvalt is dat je hier redelijk veel wilde dieren kunt tegen komen. Een bezoek aan Arches is meestal onderdeel van een rondreis door westelijk Amerika, waarbij ook parken als Bryce Canyon en Grand Canyon op het programma staan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Arches NP: een Droomplek.

Arches Nationaal Park ligt in de populaire route dwars door het Westen van de Verenigde Staten. En Arches behoort tot de mooiste plekken van Amerika. De tientallen natuurlijke bogen in de rotsen geven het landschap iets unieks. Een ideale plek om te wandelen, fietsen en van de natuur te genieten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Lopen door Park Avenue; het Hollywood van Arches.
  2. Delicate Arch, één van de meest gefotografeerde natuurmonumenten van de wereld.
  3. Het natuurlijk labyrint: The Fiery Furnace.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel naar Delicate Arch, de mooiste. Kampeer in het wilde achterland. En verdwaal in een natuurlijk labyrint.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.