Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Beschermd & Onderzoek

Archeologen, geologen en microbiologen kennen inmiddels elk onderdeel van dit gebied. Het gebied heeft een zwaar beschermde status. Al had het wat voeten in de aarde. Er worden hier nog geregeld bijzondere ontdekkingen gedaan.

Levende bodem

Wie goed kijkt ziet dat de zanderige woestijnbodem hier vol leven zit. Geleerden hebben de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de bodem. Op het zand zie je soms een korst liggen. Dit zijn minuscule algen en mossen die hier in miljoenen jaren hun eigen leefomgeving hebben gecreëerd. De korst is zeer teer; een mensenvoet maakt dit voor jaren kapot.

Meer info:

Woestijndikhoornschaap

Het woestijndikhoornschaap was ooit bijna uitgestorven. Deze ondersoort van het dikhoornschaap, dat in de Rocky Mountains leeft, werden verstoten door schapen die de kolonisten met zich mee namen. Of ze gingen ten onder door de ziektes die deze dieren bij zich hadden. Verregaande beschermingsmaatregelen hebben er voor gezorgd dat deze dieren inmiddels niet meer in aantallen terug lopen. Bijzonder is dat dit dier in droge, warme woestijnen leeft, terwijl hun broertje liever in de koude bergen loopt. Dit dier heeft zich dus aan de omstandigheden aangepast.

Regels voor 'Arches'

Om mee te tellen als 'Arches' (natuurlijke boog) zijn door de overheid zelfs officiële regels opgesteld. Om mee te tellen moet het gat in de rotsen minimaal één meter breed zijn; horizontaal en verticaal. Waarbij je eigenlijk nog niet kunt spreken van een 'boog', maar de daaropvolgende erosie creëert langzaam een boog. Om ze te beschermen is het beklimmen van de bogen inmiddels verboden. Lange tijd konden klimmers de bogen op, wat soms voor onherstelbare schade heeft gezorgd.

Arches Nationaal Park

Arches Nationaal Park is in 1929 uitgeroepen tot National Monument. Althans een klein deel van het gebied. In 1938 vergrootte president Franklin D. Roosevelt het gebied aanzienlijk en werd het ook voor het eerst opengesteld voor het publiek. Op 12 november 1971 werd het onder president Nixon een National Park. Het totale gebied werd wel weer een stuk kleiner gemaakt, maar de status maakte strengere bescherming mogelijk.

Ondanks de officiële bescherming zijn deze natuurlijke bogen eigenlijk niet te beschermen. In het verleden zijn er diverse onderzoeken gedaan naar hoe de meest waardevolle bogen kunnen worden ondersteund of worden verstevigd. Maar dit bleek een extreem lastige klus, waarbij het uiterlijk aangetast zou worden. Besloten is daarom de natuur haar gang te laten gaan, zoals het hier al miljoenen jaren gebeurd. En dus storten sommige ineen en worden er tevens nieuwe gecreëerd. Al gaat dat laatste veel langzamer.

Begin augustus 2008 stort de beroemde Wall Arch in. Sinds 1991 was er geen boog meer in het park ingestort. Toen begaf een deel van de vlakbij gelegen Landscape Arch het. Wall Arch was 11 meter hoog en 24 meter breed. Het was de op elf na grootste boog in het gebied en zeer populair bij fotografen. De Wall Arch werd pas voor het eerst opgemerkt in 1948.

Pueblo- , Fermont- en Ute-indianen

De eerste bewoners maakten afbeeldingen van dieren in Arches National Park.
Chris Willis

Wetenschappers hebben achterhaald dat het gebied al na de ijstijd zo'n 12.000 jaar geleden werd bewoond door jagers/verzamelaars. Ruwweg 2.000 jaar geleden gingen deze nomadische stammen gewassen als maïs en bonen cultiveren en bleven ze permanent in de Four Corners, een afgelegen streek in het park. Ze werden bekend als Pueblo- , Fermont- en Ute-indianen. Ze leefden in huizen die erg lijken op de overblijfselen die zijn gevonden in het verderop gelegen Mesa Verde Nationaal Park. In Arches National Park zijn alleen potscherven, onderdelen van handwapens en enkele rotstekeningen gevonden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Arches NP: een Droomplek.

Arches Nationaal Park ligt in de populaire route dwars door het Westen van de Verenigde Staten. En Arches behoort tot de mooiste plekken van Amerika. De tientallen natuurlijke bogen in de rotsen geven het landschap iets unieks. Een ideale plek om te wandelen, fietsen en van de natuur te genieten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Lopen door Park Avenue; het Hollywood van Arches.
  2. Delicate Arch, één van de meest gefotografeerde natuurmonumenten van de wereld.
  3. Het natuurlijk labyrint: The Fiery Furnace.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Arches NP - 2.000 natuurlijke bogen van Moeder Natuur

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel naar Delicate Arch, de mooiste. Kampeer in het wilde achterland. En verdwaal in een natuurlijk labyrint.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.