Bryce Canyon NP - Hoe echt kan een schilderij zijn?

Beschermd & Onderzoek

Naast de bekende rotspilaren kent Bryce Canyon meer bijzonderheden. Hieronder vind je een opsomming van de meest intrigerende ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan.

Bryce Canyon Indian paintbrush

Een lid van de helmkruid-familie komt alleen in Bryce Canyon voor. Het is de 'Bryce Canyon Indian paintbrush', een plant die nog geen Nederlandse naam heeft. Hij is opvallend paars van kleur. Deze bloemen zijn vooral te vinden langs de Peek A Boo Loop and Queen's Garden Trail in het voorjaar. Een familielid, Wyoming Indian paintbrush, is algemener en groeit op meerdere plaatsen langs de wandelpaden van Bryce.

Fossielen

In en rond het park zijn talloze fossielen gevonden. Ze zijn afkomstig van allerlei soorten dieren, zoals dinosaurussen, krokodillen, reptielen, schildpadden en vissen. Bijzonder zijn de versteende eieren van dino's die hier zijn gevonden. Ook zijn er pootafdrukken van uitgestorven dieren te vinden. Wetenschappers hebben daarnaast ook fossiele resten van planten en versteende bomen gevonden. Nog steeds wordt in Bryce Canyon onderzoek gedaan. Toeristen kunnen het gebied waar de meeste opgravingen plaats hebben overigens niet bezoeken.

Erosie

Bryce Canyon is onderhevig aan veel erosie. Door de wind, regen, sneeuw en ijs. Hierdoor storten pilaren geregeld in, waardoor het landschap continu verandert. En paden soms versperd raken door rotsblokken. Gevaar voor wandelaars is er niet echt. De kans dat jij er loopt als er een aardverschuiving is, is klein. Maar wel aanwezig. Wetenschappers zeggen dan ook dat van Bryce Canyon uiteindelijk niets dan zand zal overblijven. Al zal dit nog duizenden jaren duren.

Bryce Canyon National Park

Nadat de blanken allang weer uit Bryce Canyon waren verdwenen bleef de interesse in dit gebied bestaan. Zowel door projectontwikkelaars als natuurliefhebbers, die beide veel mogelijkheden zagen. Alleen niet met elkaar. In 1923 besloot de Amerikaanse overheid het gebied tot Nationaal Monument uit te roepen. In 1928 kreeg het de status van Nationaal Park. In totaal wordt daarmee 145 km2 beschermd. Wat relatief klein is, alleen het deel met de mooiste pilaren is onderdeel van het park. Maar ook in het immense gebied eromheen, dat de Pink Cliffs wordt genoemd, zijn de bizarre kleurschakeringen te vinden.

Mormonen

Dit gebied werd voor het eerst rond 1850 door blanken bewoond. Mormonen (een Amerikaans kerkgenootschap) trokken toen het gebied in. Het park werd vernoemd naar Ebenezer Bryce, die in het gebied woonde. Hij probeerde onder andere een weg aan te leggen tussen de rotsformaties. De veehouder noemde het gebied 'a hell of a place to lose a cow'. Ook Ebenezer, en alle andere mormonen, moesten uiteindelijk dit ruige gebied in 1880 verlaten.

Paiute- en Anasazi-indianen

Zoals zoveel plekken in de VS, was ook Bryce Canyon voormalig leefgebied van diverse indianenstammen. Wetenschappers hebben in het zuiden van het park overblijfselen gevonden van Anasazi-indianen. Waaronder duizenden jaren oude rotstekeningen. Zij leefden hier waarschijnlijk tot de 12e eeuw, maar verdwenen plotseling. Tot nu toe is onduidelijk waarom.

Daarna trokken de Paiute-indianen het gebied in, al is niet helemaal duidelijk wanneer. Deze jagers/verzamelaars zagen Bryce als een mythologische plek. Zij geloofden dat het gebied ooit een mooie stad was en toebehoorde aan een mythische figuur genaamd Coyote. Hij bouwde de stad voor de Legende-mensen, die uit exotische hagedissen, vreemde vogels en mensachtige wezens bestonden. Na een ruzie veranderde Coyote hen in pilaren. Of 'hoodoos' zoals zij tegenwoordig worden genoemd. Jammer genoeg is ook van hun verleden tegenwoordig weinig meer terug te vinden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bryce Canyon NP - Hoe echt kan een schilderij zijn?

Bryce Canyon NP - Hoe echt kan een schilderij zijn?

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Dwaal langs de beroemde 'hoodoos'. Zie de extra dimensie van sneeuw in de winter. En maak de zonsopgang mee.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.