Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Achtergronden

Een van heetste plekken ter wereld was ooit veel natter. De resten kun je nog zien. In een bizar landschap, met opvallend veel bloemen in het voorjaar.

Death Valley; de naam zegt genoeg. Deze wereldberoemde plek in Californië is dan ook de op één na heetste plek ter wereld. Het ligt in de Mojave-woestijn met zijn welgevormde zandduinen, maar er komen opvallend genoeg ook rotsformaties en zelfs kloven voor. Waar ook nu nog indianen leven. En dieren, die zich op extreme manieren hebben aangepast. Waaronder een visje.

Als je ooit wilt ervaren hoe het is om een maanlandschap te zien is Death Valley een goede optie om naar af te reizen. Hier kun je zien wat de brandende zon kan aanrichten. Kilometerslang is dit een bijna onwerkelijk landschap, waar niets dan kale vlaktes vol rotsen te zien zijn. Waar je de airco van je auto moet uitzetten, anders gaat hij kapot. Zo warm is de wind.

Een tijdelijk zoutmeer in Death Valley.
NPS

Inmiddels zijn de meeste zoutmeren opgedroogd. De zoutkristallen liggen er nog en hebben door de jaren heen bijzondere vormen aangenomen. Ooit zochten tijdens de grote Gold Rush in 1849 goudzoekers een weg naar de goudvelden in Californië. Omdat veel goudzoekers de extreme temperaturen en droogte niet overleefden kreeg het de naam Death Valley… En nog steeds eist het af en toe slachtoffers, alleen nu onder de toeristen.

Het bizarre landschap is de belangrijkste attractie van Death Valley. Dit lijkt niet echt een plek om veel te ondernemen, maar er zijn talloze bijzonderheden die je hier kunt vinden. Voor sommige moet je een achterweg pakken, andere liggen langs de hoofdwegen. De meeste mensen komen in een 4x4. Ze rijden dwars door Death Valley tijdens hun rondreis door het westen van de VS.

Het bizarre landschap is de belangrijkste attractie van Death Valley.De reden voor de droogte en warmte is simpel: de Rocky Mountains liggen op de route naar de Stille Oceaan. Dus de regen vanaf zee komt niet over de bergen heen; gemiddeld valt er minder dan 50 mm per jaar. Door het gebrek aan water is er bijna geen plantengroei. Soms bereiken onweersbuien het gebied, dat dan massaal overstroomd, omdat de grond geen water kan opnemen. Het klinkt vreemd, maar hier zijn wegen wel eens compleet weggevaagd.

De bodem in het park is gedateerd op 1.7 miljoen jaar oud. Het landschap heeft talloze veranderingen ondergaan. Met name de diverse ijstijden hebben een grote impact gehad. Het huidige gebied vormt dan ook een groot contrast met  10.000 jaar geleden. Tijdens de laatste IJstijd was dit een groot merengebied, dat werd gevoed door het smeltwater uit de bergen.

Met name de dierenwereld laat nog steeds zien dat het hier ooit veel natter was. Diverse soorten proberen hardnekkig te overleven. En lijken er zowaar in te slagen. Wat zelfs de wetenschap verbaast. In het park komen dertien soorten cactussen voor, de meeste staan aan de rand van het park. Bloemen zijn er, opvallend genoeg, te over. Plantendeskundigen hebben over de 1.000 soorten geteld; en zo’n 50 daarvan komen alleen in dit park voor. Met de 'rock rose' en 'Death Valley sage' als blikvangers.

Death Valley is een gebied vol extremen. Het is hier bijna altijd extreem heet, maar 's nachts kan het vriezen. In 1913 gaf de temperatuurmeter 56,7 graden aan. In de schaduw wel te verstaan. Alleen El Azizia in Libië wordt met 57,7 graden nog warmer.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak de heetste wandeling ooit. Zoek de bizarre pupvis, die hier kan overleven. En zie de echte 'rolling stones'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.