Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Beschermd & Onderzoek

Mens en dier kunnen hier niet zomaar overleven. Hieronder vind je informatie over hoe beiden zich hebben moeten aanpassen. En hoe het gebied tegenwoordig beschermd is.

Timbisha Shoshone-indianen

Weinig mensen weten dat Death Valley nog steeds het thuis is van een kleine honderd leden van de Timbisha Shoshone-indianen. Toen het gebied in 1933 een National Monument werd, werden de oorspronkelijke bewoners naar een andere plek gebracht. De meeste vertrokken inderdaad, maar een handjevol bleef. Deze stam werd pas in 1983 officieel erkend door de Amerikaanse overheid. Tot de blanken kwamen leefden ze als jagers/verzamelaars van alles wat het land hen te bieden had. Van de toeristendollars zien ze nu nog steeds niets. Al zijn er plannen om dat te wijzigen.

Aanpassingsvermogen

Wetenschappers zijn verbaasd over hoe dieren zich hier kunnen aanpassen. De afgelopen decennia is er veel onderzoek verricht. Diverse dieren (of hun voorouders) hebben hier in de laatste IJstijd ook geleefd, maar kunnen de extreme veranderingen in het klimaat schijnbaar makkelijk de baas. Naast zoogdieren, zijn er ook vogels, schildpadden, insecten en zelfs vissen die hier overleven in de weinige bronnen die het gebied telt, waaronder de 'pupvis', die wetenschappers versteld doet staan.

Death Valley National Park

Dit gebied was lang 'niemandsland'. Reden: niemand wilde het hebben. Sterker nog, niemand wilde er wonen. Maar de plek trok wel mensen die zo'n vreemd landschap wilden zien. En dat deze plek bijzonder was wist iedereen. In 1933 werd Death Valley officieel een National Monument en pas in 1994 werd dit veranderd in National Park. En ook uitgebreid met diverse valleien die tot het vreemde ecosysteem van Death Valley horen. Tegenwoordig is het gebied ruim 13.500 km2 groot.

Petrogliefen

In Death Valley zijn op diverse plekken rotstekeningen te vinden. Deze overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners zijn goed bewaard gebleven in dit droge klimaat. Al hebben vandalen er diverse voorgoed vernield. De beste plekken zijn Titus Canyon, waar ze zowel aan het begin als aan het einde van de kloof te vinden zijn, en op diverse plekken in Marble Canyon.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Death Valley NP - Genieten van extreem klimaat

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak de heetste wandeling ooit. Zoek de bizarre pupvis, die hier kan overleven. En zie de echte 'rolling stones'.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.