Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Achtergronden

Denali in Alaska is synoniem voor ruige wildernis. Gletsjers, meren, rivieren en toendra rondom de Mount McKinley. Die met 6.194 meter overal boven uit torent.

Denali in Alaska is synoniem voor ruige wildernis. Gletsjers, meren, rivieren, toendra en taiga (koud, vochtig naaldwoud) rondom de beroemde Mount McKinley. Die met 6.194 meter overal boven uit torent. Een gebied met veel wilde dieren als bruine beer, zwarte beer, wolf en de kariboe (het wilde rendier). Die in Denali opvallend vaak worden gezien. En niet echt schuw zijn.

Alaska staat voor wildernis en extreme temperaturen. Een plek waar mensen niet meteen aan denken voor een vakantie. Maar plekken als Denali bieden ook rust en ruimte en een intieme natuurbeleving. Daarnaast biedt het vergezichten die op het netvlies blijven hangen.

Het park werd destijds opgericht voor het Dallschaap.

Het Alaska-gebergte, waartoe Denali behoort, is 65 miljoen jaar geleden ontstaan. Doordat twee tektonische platen tegen elkaar aan botsten. De bergketen heeft het landschap nadrukkelijk getekend. Grote natuurkrachten als vulkanen, gletsjers, wind en regen hebben door de jaren heen het landschap verder gekneed.

Bijzonder is Great Gorge, waar ijsmassa's het gevecht met grote brokken graniet zijn aangegaan. De rotswanden zijn door de immense krachten elke keer anders gemodelleerd. Met als sterkste staaltje: de oostkant van Mount Dickey. Deze rijst als een steile muur van 1.500 meter de hoogte in.

Het ruige landschap van Denali.
Nic McPhee
Door het subarctische klimaat is de bodem van grote delen van het park permanent bevroren. In de zomer ontdooit slechts het bovenste deel; geen ideale situatie voor plant en dier. Toch lijkt het immense Denali Nationaal Park, dat 24.315 km2 groot is, soms net een dierentuin. Op zich niet gek, want het park werd destijds opgericht voor het Dallschaap (dat ook wel sneeuwschaap wordt genoemd).

Het harde klimaat eist dat bomen en planten zich extreem moeten aanpassen. In de zomer, als de bovenste laag ontdooit, is het meeste leven te zien. In het park worden slechts acht boomsoorten gezien; waaronder zwarte en witte spar en de lariks, zwarte ratelpopulier en de kleine Alaska-berk. In het park zijn maar liefst 430 soorten planten geteld. Met daaronder ruim vijftig soorten asters, ranonkels en leden van de mosterdfamilie. Voor de liefhebber zijn er tientallen soorten algen, mossen, korstmossen en schimmels te vinden.

Toeristen komen naar Denali voor de wildernis waar Alaska zo beroemd om is. Om dit immense park wandelend te ontdekken. Op de gebaande paden of juist om een eigen plan te trekken. Iets wat hier goed kan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek wilde dieren als eland, wolf en grizzlybeer. Wandel door de wildernis van Alaska. Zie de imposante Mount McKinley. Maak een sledehondentocht.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.