Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse indianenstammen die Denali eeuwenlang hun thuis noemden. Ook is er informatie over de diverse beschermingsmaatregelen die worden genomen om bedreigde dieren te redden.

Groeiend aantal toeristen

Een toerist bekijkt een grizzlybeer in Denali.
NPS

Denali Nationaal Park worstelt met de gestaag groeiende toeristenstroom. Wat op een typisch Amerikaanse manier wordt opgelost. Op de enige weg in het park (die 150 kilometer lang is) mag een privé-auto slechts de eerste 24 km afleggen. Daarna moet je op een bus stappen. Er rijden drie soorten bussen in het park. Eentje rijdt rond in de omgeving van het drukke ingangsgebied. De belangrijkste is de Park Shuttle Bus, die bezoekers langs de totale route brengt. Let wel; reserveringen zijn noodzakelijk.

Wolven

Zoals zo vaak op plekken waar wolven en mensen samen gaan, zijn er problemen. Zo ook in Denali. De afgelopen jaren zijn er diverse problemen met iets te nieuwsgierige hongerige wolven geweest. Doordat toeristen eten lieten slingeren, kwamen de wolven iets te dichtbij. Inmiddels is één camping gesloten en worden toeristen erop gewezen hoe ze met voedsel moeten omgaan.

Meer info:

Dallschaap

Het beroemde Dallschaap laat zich af en toe zien in Denali.
jpc.raleigh

Wat weinig toeristen weten is dat het park is opgericht om het Dallschaap te beschermen. De Amerikaanse minister Charles Sheldon maakt zich al in 1908 zorgen over de populatie schapen die hier leefde. Met name door de impact van de vele kolonisten in het gebied. Hij stelt voor, een beschermd gebied voor deze dieren in te richten. Het leidt op 26 februari 1917 tot de oprichting van het Mt. McKinley National Park. Opmerkelijk is dat een groot deel van Mount McKinley, waaronder de top, niet tot het park behoort.

In 1976 krijgt het gebied de internationale status van Biosfeerreservaat. President Carter verdrievoudigt in 1978 de oppervlakte, waardoor de gehele Mount McKinley wordt beschermd. Het park krijgt dan de naam Denali National Park and Preserve. Het binnenste deel van het park kent strenge regels die voor elk Nationaal Park gelden, maar waar toerisme wel is toegestaan. Terwijl de 'preserve' in het westen eigenlijk de echte wildernis van Denali is. Waar je als mens bijna niet kunt komen.

Mount McKinley dankt zijn naam overigens aan de toenmalige Amerikaanse president William McKinley, wiens naam in 1897 werd verbonden aan de hoogste berg van Noord-Amerika.

Ahtna, Koyukon, Tanana en Athabascan

Veel indianenstammen noemden dit eeuwenlang hun thuis. Van de Ahtna, Koyukon, Tanana en de Athabascan zijn de laatstgenoemde de bekendste. Ze noemen zich liever Dena, oftewel 'De Mensen'. Zij gaven de berg McKinley de naam 'Denali' wat 'de Hoge' betekent. Deze nomaden leefden in groepen van 20 tot 40 mensen. Ze leefden van oudsher rond de rivieren; vooral om te vissen.

Ook joegen deze indianen op bijvoorbeeld kariboe en elanden. Kano's werden van populierenhout, berkenschors en elandenhuid gemaakt. In de winter vervoerden ze zich op sleeën met honden ervoor. Elanden- en kariboehuiden zorgden voor de kleding. Er zijn in Alaska zelf nu nog 11 bekende talen onder de verschillende groepen Athabascans. In het park is weinig tot niets meer terug te vinden van de oorspronkelijke bewoners. Wetenschappers zoeken nog wel naar overblijfselen, maar dit behoort voorgoed tot het verleden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Denali - Wildernis en dierentuin tegelijk

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek wilde dieren als eland, wolf en grizzlybeer. Wandel door de wildernis van Alaska. Zie de imposante Mount McKinley. Maak een sledehondentocht.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.