Everglades - Trage rivier als bron van leven

Achtergronden

De Everglades zijn bekend van series als Miami Vice en CSI Miami. Een ondoordringbaar gebied, waar ooit woeste indianen leefden. Nu is het een natuuricoon.

De Everglades is eigenlijk niet meer dan een honderd kilometer brede rivier. Die slechts een paar centimeter diep is en extreem langzaam stroomt. Dat zijn de wereldberoemde 'Glades', zoals de Amerikanen het subtropische gebied liefkozend noemen. Ideaal voor close-up ontmoetingen met bijvoorbeeld alligators en talloze vogelsoorten in een weids decor van water en graslanden.

De Everglades in Florida komen in talloze films en televisieseries als CSI Miami en (ietsje ouder) Miami Vice voor. Waar het structureel wordt afgeschilderd als een woest en mensonvriendelijk gebied. Nog steeds, want de Everglades heeft de grootschalige kolonisatie van Amerika overleefd omdat de (blanke) mens er door de hordes muskieten niet kan leven. Diverse indianenstammen hebben hier eeuwenlang in harmonie met de natuur geleefd.

Diverse indianenstammen hebben hier eeuwenlang in harmonie met de natuur geleefd.

Tegenwoordig is dit deel van Florida tot 'natuuricoon' verheven. En staat de Everglades voor eindeloze zaaggrasvlaktes, levensgevaarlijke moerassen en opvallend veel bewoners. Die maken het zelfs uniek in de wereld. In dit gebied zijn diverse natuurparken gerealiseerd, zoals natuurlijk Everglades Nationaal Park, maar ook het aangrenzende Big Cypress National Preserve.

De ontstaansgeschiedenis van dit immense moeras is bijzonder. Onder het gebied ligt een immens kalksteenplateau. Hierdoor kan het water niet makkelijk weg en stroomt deze 'rivier' slechts enkele centimeters per uur naar het zuiden. De Everglades heeft daardoor een bijzondere flora. De bron van dit alles ligt in het stroomgebied van de Kissimmee River, ten zuiden van Orlando.

Het water doorkruist op zijn weg naar het zuiden diverse soorten landschap. Zoals de weidse grasvelden, die op sommige plekken overgaan in 'hammocks', plekken waar op dood materiaal mahoniebomen en palmen groeien. Het eindigt in een botsing met de Golf van Mexico, Whitewater Bay genaamd. Hier is open water in de vorm van rivieren, kreken en ondiepe meren te vinden. En bijna alles is bedekt met een immens mangrovebos.

De Everglades in volle glorie.
Richard Wallace
Nu water in de wereld steeds kostbaarder wordt, is de Everglades ook meteen één van de probleemkinderen. Het 6.000 km2 grote park dreigt aan de groeiende waterbehoefte ten onder te gaan. Iedereen (boeren, inwoners van de oostkust en de talrijke dieren) vechten om het kostbare vocht. Waardoor al talloze kanalen en sluizen zijn aangelegd. In totaal is voor meer dan 2.000 kilometer aan dit soort waterwerken gebouwd. En er komt nog veel meer bij.

In het park zijn meer dan vijftig soorten orchideeën gevonden. Het bloeiseizoen is in het voorjaar en de vroege zomer. Moerascipressen zijn de meest voorkomende bomen in het park. De lengte hangt af van de omstandigheden; zo zijn er 'dwergbomen' die als ondersoort worden gezien. Ook al is het een naaldboom, net als de lariks, verliest hij 's winters zijn naalden. Moerasgrassen (of zaaggrassen) groeien massaal in het water. Zij geven het gebied de bijnaam 'river of grass'. Op de hogere (drogere) plekken groeien koningspalmen, gumbo-limbobomen en mahoniebomen. Rode, witte en zwarte mangroven leven op de overgang naar de zee. Deze diversiteit maakt de Everglades extra bijzonder.

De Everglades is overigens de enige plek in de wereld waar alligators en krokodillen naast elkaar leven. Met name in Chokoloskee. Deze relatief onbekende archipel omvat tienduizenden eilanden aan de westkust van het park, waar de zeldzame Amerikaanse krokodil nog relatief rustig kan leven in het drukke Florida.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Everglades - Trage rivier als bron van leven

Everglades - Trage rivier als bron van leven

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Voel de adrenaline op een propellorboot. Fiets langs alligators. Maak een zompige 'Wet Walk' met een gids. En zoek de Florida panter.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.