Florida Keys - Mix van Cariben en de VS

Beschermd & Onderzoek

Hieronder staan de belangrijkste onderzoeken opgesomd. Naar de eerste mensen hier, de meest bijzondere dieren en problemen die de eilanden kennen.

Groene leguaan en Miami blue

De groene leguaan komt hier van nature niet voor, maar is geïntroduceerd. Deze populaire huisdieren zijn soms ontsnapt, maar ook fokkers hebben geregeld overbodige dieren los gelaten. Ze komen nu in grote delen van Florida voor. Wat tot problemen leidt, want hun voedsel bestaat onder meer uit struiken die door ene heel bijzonder vlindertje wordt gebruikt, de Miami blue. Deze soort is zo goed als uitgestorven, maar leeft bijvoorbeeld nog op Bahia Honda. Hier worden groene leguanen gevangen en soms zelfs afgeschoten. Leguanen kun je met name goed zien bij John Pennekamp State Park en bijvoorbeeld ook op Key Largo.

Florida Key-hert

Het Florida Key-hert is opvallend klein. En niet al te schuchter.
Ben Lawson

Het Florida Key-hert is één van de zwaarst beschermde dieren in de VS. In hun laatste leefgebieden worden de dieren met hekken van wegen en huizen afgescheiden. Deze ondersoort van het veel in de VS voorkomende witstaarthert is opvallend veel kleiner dan hun familieleden. De beste plek is National Key Deer Refuge dat ligt op de eilanden Big Pine, No Name Key en diverse onbewoonde eilanden. Op deze eilanden worden ze vooral in de vroege ochtend en namiddag gezien. Wetenschappers volgen de dieren en hopen dat ze ooit weer in een groot gebied kunnen leven, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt die kans steeds kleiner.

Dry Tortuga National Park

De afgelegen eilandengroep Dry Tortuga ligt ten westen van Key West. Het is onder meer de thuisbasis van Fort Jefferson, een fort dat in de 19e eeuw diende als marinebasis. En nooit werd afgemaakt. Het fort werd in 1970 een Historic Monument, terwijl in 1992 Dry Tortuga werd opgericht. Om zodoende ook de koraalriffen rond de eilanden te beschermen, net als de vele vogelkolonies die hier leven. Het is zowel een rustplaats tijdens de vogeltrek, als een belangrijke broedplek voor bijvoorbeeld de bonte stern. De naam Dry Tortuga slaat op het gebrek aan zoetwater op de eilanden.

Looe Key National Marine Sanctuary

In navolging van de bescherming van het koraalrif bij Key Largo werd het Looe Key National Marine Sanctuary ingesteld. Het koraalrif is kleiner dan dat van Pennekamp. Het heeft de vorm van een hoefijzer waar wel opvallend veel dieren leven. Dit gebied ontleent haar naam aan het Britse schip M.S. Looe, dat hier in 1744 tegen het koraal aan voer en zonk.

John Pennekamp Coral Reef State Park

Dit park werd als eerste onderwaterpark in de VS beschermd. Het plan bij Key Largo was aanvankelijk om dit koraalrif onderdeel uit te laten maken van Everglades National Park, toen dit in 1947 werd opgericht. Maar landeigenaren op de tussenliggende eilanden verzetten zich hier succesvol tegen. Wat in de jaren vijftig tot een grote kaalslag van het gebied opleverde. Het koraal, maar bijvoorbeeld ook sponzen en zeepaardjes, werden massaal verzameld en verkocht aan toeristen.

John Pennekamp, een journalist van de Miami Herald, schreef talloze stukken over de teloorgang van het gebied. Pennekamp had zich al eerder ingezet voor het creëren van onder meer Everglades National Park en stond hoog aangeschreven. Hij werd gesteund in zijn acties door Dr. Gilbert Voss van het Marine Institute in Miami. In 1963 werd het gebied beschermd.

Calusa

De Calusa indianen (ook wel 'Schelpmensen' genoemd) waren de eerste bewoners op de 'Keys'. Ze leefden meer dan vijfduizend jaar op de eilanden. En in andere delen van Zuid-Florida. Volgens wetenschappers is deze indianenstam volledig uitgeroeid. Oorzaken: oorlogen, ziektes als de pokken (meegebracht door de blanken) en tot slot de kolonisatie. Op deze eilandengroep zijn talloze herinneringen aan hun leven gevonden. Variërend van bewerkte schelpen en aardewerk tot houtsnijwerk. Ook zijn visfuiken en restanten van aangelegde kanalen gevonden. Het zijn de enige tastbare herinneringen aan een stam waarvan de meeste mensen de naam niet eens kennen.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Florida Keys - Mix van Cariben en de VS

Florida Keys - Mix van Cariben en de VS

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan in Key West. Slaap in een onderwaterhotel. Proef de een verse vismaaltijd. En bezoek het enige zeeschildpaddenziekenhuis ter wereld.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.