Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Achtergronden

De Grand Canyon was ooit een gigantische binnenzee. Wat je ziet is het materiaal dat op de zeebodem kwam te liggen. Ondertussen gaat de erosie door.

De Grand Canyon wordt beschouwd als de grootste kloof ter wereld. En één van de grootste natuurwonderen ter wereld. Ook de ontstaansgeschiedenis is heel bijzonder. Net als op veel plaatsen in de wereld zorgt de stroming van een rivier (in dit geval de Colorado) voor erosie, maar in de Grand Canyon zijn het vooral onweersbuien die het immense landschap creëren.

Zoals dat alleen in Amerika mogelijk is, kun je tot de rand van de Grand Canyon met je auto rijden. Daar waar vroeger een reis van minimaal een dag voor stond. Desondanks maakt dit natuurwonder een ongekend grote indruk als je voor het eerst de diepte in kijkt. En je kunt hier ongekend ver kijken. Kilometers ver. Waar je wel even stil van wordt.

Deze kloof is 466 kilometer lang. De breedte varieert van ruim 6 tot bijna 29 kilometer.

Het is moeilijk voor te stellen hoe dit landschap door de vele eeuwen heen is ontstaan. Pas recent hebben wetenschappers kunnen achterhalen wat de belangrijkste natuurkrachten zijn in de Grand Canyon. Waarbij met name hevige onweersbuien een essentiële rol spelen. Deze zorgen voor extreme overstromingen (die hier 'flashfloods' worden genoemd) die woest huishouden in de kloof. De horizontale lagen zandsteen, leisteen en kalksteen worden ruw 'gebeeldhouwd'. En dat 'beeldhouwen' gaat hier op een immense schaal.

De cijfers van dit natuurmonument zijn indrukwekkend. Deze kloof is 466 kilometer lang. De breedte varieert van ruim 6 tot bijna 29 kilometer. De maximale hoogte is bijna 2.000 meter, meestal is het zo’n 1.600 meter. Door talloze dammen (waaronder de bekende Hoover-dam) is de Colorado-rivier letterlijk 'ingedamd' en wordt de waterstroom gereguleerd.

Aan het einde van de dag kun je vaak een bijzonder schaduwenspel zien.
NPS
En dan te bedenken dat de Grand Canyon zo’n 300 miljoen jaar geleden een gigantische binnenzee was. Wat je als toerist te zien krijgt is 'slechts' materiaal dat zich op de bodem van de zee verzamelde. Volgens geologen kwam de aardkorst in dit gebied zo’n 65 miljoen jaar geleden omhoog; met als resultaat de bergketen van de Rocky Mountains.

Het duurde nog tot zes miljoen jaar geleden alvorens de gevallen sneeuw en regen de eerste laag uitschuurde. Uit onderzoek blijkt dat de rivier inmiddels de ondergelegen (hardere) granietlaag heeft bereikt. De wanden bestaan nog voornamelijk uit zachte zandlagen. Deze worden (ook nu nog) door wind, vorst en zon verder 'bewerkt', waardoor het landschap nog steeds verandert. De mens woont hier al eeuwenlang. Restanten van het rijke verleden zijn er nog steeds te vinden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel van kloof naar kloof via de Colorado-rivier. Ga over het randje op de Skywalk. En ontmoet de diverse indianen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.