Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de meeste indianenstammen die hier ooit hebben geleefd of nu nog leven. En over de Californische condor, het statussymbool van West-Amerika.

Californische condor

Het meest bijzondere dier in dit immense gebied is de Californische condor. Deze vogel met een vleugelbreedte van drie meter werd in de jaren tachtig in het wild als uitgestorven verklaard. Terwijl hij ooit in dit gebied tot en met heel Californië voor kwam. Slechts 22 exemplaren overleefden in diverse dierentuinen. Een intensief broedprogramma werd opgezet. In 1992 werden de eerste dieren in Californië in het wild uitgezet, en in 1996 bij de naastgelegen Vermilion Cliffs. Inmiddels gaat het iets beter met deze diersoort en zijn er weer meer dan honderd. Die ook geregeld de Grand Canyon bezoeken.

Cohonina en Anasazi

Uit onderzoek blijkt dat er al minimaal 4.000 jaar mensen in dit gebied wonen. Het bewijs: gespleten twijgjes in de vorm van een mens. Daaruit ontstonden rond 700 na Chr. de onbekende Cohonina en de Anasazi, die hun nomadenbestaan opgaven en zich op landbouw storten. De Anasazi-beschaving wordt algemeen gezien als één van de hoogste onder de Amerikaanse Indianen. Zij verdwenen plotseling rond de dertiende eeuw; waarschijnlijk door droogte.

Paiute

De Paiute-Indianen wonen in een gebied ten noorden van Colorado-rivier, dat de Arizona-strip wordt genoemd.

Hualapai

De Hualapai wonen tegenwoordig vooral in het Hualapai Reservation. Dat ligt tegen de grens van de Grand Canyon in het zuiden.

Havasupai

De meeste indianenstammen leven bovenop de Grand Canyon. Alleen de Havasupai besloten om zo'n 1.000 jaar geleden op de bodem te gaan leven. Een deel woont er nu nog, de rest leeft in het reservaat ten westen van Grand Canyon Village.

Navajo

De bekendere Navajo arriveerden hier later, zo rond 1.500 na Chr. De Navajo's behoren tot de grootste stammen in Noord-Amerika. De meeste leven in de Navajo Reservation, dat grenst aan de kloof in het oostelijk deel.

Grand Canyon National Park

Het gebied werd al snel erkend als heel bijzonder. In 1908 werd het door de Amerikaanse overheid uitgeroepen tot National Monument. In 1919 kreeg het de status van National Park, waartoe ook een groot deel van de Colorado-rivier behoort.

Werelderfgoed

Het duurde tot 1979 voordat de UNESCO de Grand Canyon tot Werelderfgoed verklaarde, een jaar nadat de eerste gebieden dit prestigieuze predikaat kregen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Grand Canyon - Natuurwonder op grote schaal

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel van kloof naar kloof via de Colorado-rivier. Ga over het randje op de Skywalk. En ontmoet de diverse indianen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.