Hawaï - Blik in het ontstaan van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de eerste bewoners die van heel ver kwamen, maar ook achtergronden over de eerste blanken. En over de verstrekkende gevolgen voor mens en dier.

Polynesiërs

De Polynesiërs worden als de oorspronkelijke inwoners gezien. Ze staan bekend als reislustig en komen van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Met speciale zeilkano's verkenden ze de gebieden in de Stille Oceaan. Uit onderzoek is gebleken dat ze eerst Fiji bereikten (rond 1500 v. Chr). Van hieruit zeilden ze onder andere naar Tonga, de Cook-eilanden, Frans-Polynesië, Samoa, Paaseiland, Nieuw-Zeeland. En uiteindelijk ergens tussen de 4e en 10e eeuw na Chr. ook Hawaï. Onduidelijk is of Hawaï bewust of bij toeval is aangedaan. Volgens wetenschappers hadden de eerste inwoners van de eilanden één koning, die door opperhoofden en priesters werd aanbeden. Op rotsplateaus op de eilanden zijn veel overblijfselen van tempels gevonden. Deze waren waarschijnlijk bestemd voor de opperhoofden en priesters. Ze woonden langs het water en leefden vooral van de visvangst en de jacht.

Tegenwoordig heeft slechts één van de eilanden, Niihau, nog een geheel autochtoon karakter. Hier wonen nog enkele honderden bewoners in traditionele stijl. Zij houden hun cultuur bewust in ere, zonder inmenging van buitenaf. Het is dan ook voor buitenstaanders niet toegankelijk. Op de diverse eilanden hebben de afgelopen decennia veel historische plaatsen bescherming gekregen. Dit om het verleden van de eilanden te waarborgen. In deze parken heeft zowel het 'oude' als het 'jonge' verleden zich afgespeeld.

Geintroduceerde dieren

Op talloze plaatsen zijn hekken geplaatst om schadelijke dieren als geiten buiten te houden.
Corno van den Berg

Hawaï kent een rumoerig verleden wat natuurbescherming betreft. De natuur van Hawaï heeft de afgelopen eeuwen veel te verduren gehad. De eilanden herbergen veel diersoorten die zich door de eeuwen heen hebben aangepast aan de lokale omstandigheden. Met talloze bijzondere soorten tot gevolg. Totdat de mens arriveerde. Wetenschappers denken dat de eerste bewoners, de Polynesiërs, ratten bij zich hadden als voedsel. Deze dieren konden zich zo gemakkelijk over allerlei eilanden verspreiden. En op jacht gaan naar bijvoorbeeld de inheemse vogels. Die niet gewend zijn aan dit soort roofdieren.

Europeanen

De eerste Europeanen brachten uitheemse dieren als konijnen met zich mee voor voedsel. Maar er ontsnapte er wel eens één. Later werd de Indische mangoeste geïntroduceerd om het aantal ratten onder controle te houden. Met opnieuw verstrekkende gevolgen voor de lokale fauna. Inmiddels heeft Hawaï de weinig hoopvolle titel 'hoofdstad van de bedreigde dieren' te zijn. Meer dan 100 soorten planten en dieren staan op de lijst met uitsterven, dat is nergens ter wereld zoveel.

Nationale Parken en Werelderfgoed

De afgelopen decennia zijn op Hawaï veel natuurgebieden officieel beschermd. Waaronder een paar wereldberoemde nationale parken:

  • Hawaii Volcanoes National Park
    Dit wereldberoemde park beschermt meerdere actieve vulkanen. Hawaii Volcanoes NP ligt op het eiland Hawaï. In 1987 werd dit park toegevoegd aan de prestigieuze lijst met Werelderfgoed door de UNESCO.
  • Haleakalâ National Park
    Dit park ligt op Maui en maakte eerder onderdeel uit van Hawaii National Park, dat al in 1916 werd opgericht. Ook Volcanoes National Park hoorde hierbij. In 1961 werd Haleakalâ echter een eigen nationaal park. Haleakalâ herbergt bergen, kust en regenwouden. Waarbij met name de diverse uitgedoofde vulkanen op vallen. Hier zijn vele bijzondere planten- en diersoorten beschermd. De naam Haleakalâ betekent 'huis van de zon'. Bijzonder is dat hier goed te zien hoe het dorre landschap van een vulkaan eindigt in regenwoud en de zee. In 1980 kreeg het, samen met het Volcanoes National Park, de prestigieuze titel Biosfeerreservaat van de UNESCO.

Hawaiian Ecosystems at Risk

Diverse plannen zijn gemaakt om exotische diersoorten van de eilanden te krijgen. Waaronder het grootschalige project Hawaiian Ecosystems at Risk (HEAR). Het belangrijkste doel van dit project is om 'beslissingsmakers' en het publiek van gedegen informatie te voorzien over de situatie van de lokale en exotische fauna. En hoe bijvoorbeeld andere bijzondere eilandengroepen als de Galapagos doen om dit soort problemen te bestrijden.

Meer info:

Groene zeeschildpad

De zee bij Hawaï wordt door mens en dier gedeeld.
Corno van den Berg

Hawaï is de enige plek ter wereld waar groene zeeschildpadden het strand op komen om te rusten. Het dier leeft op talloze plekken in de wereld, maar alleen hier wordt dit gedrag gezien. Naast rust warmen de koudbloedige dieren zich ook op in de zon, terwijl diezelfde zon de groei van algen op hun rug tegen gaat. Deze rustplekken liggen vaak in beschermde baaien achter een koraalrif, waar hun grootste vijanden (haaien) niet kunnen komen. Ook hier helpen talloze vrijwilligers de dieren, of eigenlijk houden ze de toeristen tegen die vanaf hun handdoek verbaasd zitten te kijken als een schildpad op zijn dooie gemak het land op kruipt.

Hawaiiaanse monniksrob

Het gaat niet goed met deze bijzondere robbensoort, die alleen op Hawaï voorkomt. Hun aantal loopt nog steeds terug, ondanks talloze beschermingsmaatregelen. De dieren leven vooral op de onbewoonde eilanden, maar worden bijvoorbeeld ook wel gezien op de drukke stranden van Kauai en Oahu. Wetenschappers weten niet wat de oorzaak van hun teruggang is, mogelijk zijn de intensieve visvangst, visnetten en haaien oorzaken. De geleerden vrezen erg voor de toekomst van dit dier. Talloze vrijwilligers proberen daarnaast de dieren te beschermen als ze overdag het strand op komen om te rusten van hun nachtelijke speurtocht naar vissen. De lokale vrijwilligers plaatsen dan paaltjes met linten om de dieren, zodat strandbezoekers niet te dichtbij kunnen komen. Daarnaast worden folders uitgereikt om de mensen bewust te maken dat deze stranden niet alleen van hen zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hawaï - Blik in het ontstaan van de wereld

Hawaï - Blik in het ontstaan van de wereld

Ontdek de 31 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Snorkel met reuzenmanta's. Zie kolkende lava in zee stromen. Surf op de wereldberoemde wateren van Waikiki. En ontmoet de echte Hawaiianen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.