Los Angeles - Filmstad van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over onderzoek dat geleerden onder meer doen naar het verleden van de stad. En de toekomst, met name om aardbevingen te voorspellen. Terwijl de teerputten geleerden blijven verbazen.

Aardbevingen

Los Angeles ligt (net als bijvoorbeeld San Franciso en San Diego) op twee breuklijnen, wat inhoudt dat twee aardschollen elkaar onder de grond ontmoeten. Deze aardschollen, de Noord-Amerikaanse en de Pacifische aardschol, zorgen af en toe voor aardbevingen. De laatste grote was in 1994 met een kracht van 6.7 op de Schaal van Richter. En zorgen er ook voor dat het noordelijke deel van Los Angeles heel langzaam naar het zuiden toeschuift. Het zal nog vele eeuwen duren voordat dit echt problemen op gaat leveren. Al decennialang monitoren wetenschappers het landschap en met name de ondergrondse activiteit. In 2008 hebben diverse wetenschappers gewaarschuwd dat deze activiteit fors aan het toenemen is. Dagelijks worden er kleine schokken gemeten. Waardoor de kans op een grote aardbeving, volgens hen, opvallend groot is in Californië de komende jaren.

Teerputten

In het westen van Los Angeles is een bijzonder natuurfenomeen te zien; teerputten. Hier loopt al zo'n kleine 40.000 jaar aardolie uit de bodem, dat eerst in een soort stroop verandert en vervolgens langzaam opdroogt. Daarbovenop valt regenwater, zodat het net een meer lijkt. Talloze dieren raken in het kleverige goedje verstrikt, waaronder holenleeuwen, mammoeten, holenberen, reuzenkamelen, grondluiaards en sabeltandtijgers. Maar ook talloze soorten vogels, waaronder condors en reuzengieren. Ook planten, slakken, insecten en allerlei andere dieren zijn alom vertegenwoordigd. In totaal zijn fossielen gevonden van meer dan 660 soorten dieren en planten. Geschat wordt dat er door de vele eeuwen heen tienduizenden dieren in de teer zijn komen vast te zitten. Een proces dat overigens nu nog steeds doorgaat.

Mexico

Reclamecampagnes maken nog wel eens gebruik van het Mexicaans verleden in dit gebied. En laten zien hoe de verdeling was voor de Amerikaans-Mexicaanse oorlog.
Francisco

Wat veel mensen niet weten is dat dit deel van de VS lange tijd in handen van Mexico is geweest. Tien jaar na de komst van de Spanjaarden vestigden een groep Mexicaanse families zich in het gebied om een nieuwe stad te stichten. Zij geven het de Spaanse naam: El Pueblo de la Reyna de Los Angeles (het dorp van de koningin van engels). In 1821 werd Mexico onafhankelijk van Spanje. Hierdoor groeide de stad fors. Zeker nadat in 1842 in de buurt goud was gevonden. De Amerikaans-Mexicaanse oorlog (1846-1848) zorgde voor veel onrust in het gebied, Los Angeles was de laatste plaats die zich aan de Amerikanen overgaf. En de 'City of Angels' was geboren.

El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula

De Spanjaard Gaspar de Portolá arriveert met een groep missionarissen op 1 augustus 1769 in het toenmalige Indiaanse dorpje Yangna. De Spanjaarden gaven het dorp de naam: 'De stad van Onze Lieve Vrouwe, de Koningin der Engelen aan de Porciúncula-river' (in het Spaans: El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula).

Tongva-indianen

Los Angeles heeft een opmerkelijke geschiedenis. Ook dit was ooit het land van de indianen, maar deze oorspronkelijke bewoners zijn inmiddels zo goed als verdwenen. Dit gebied was de thuisbasis van de relatief onbekende Tongva-indianen die leefden aan wat tegenwoordig de Los Angeles-rivier is.

De afgelopen jaren zijn diverse stappen gezet om een deel van hun cultuur in ere te herstellen. Eén van de waterbronnen die de indianen gebruikten ligt tegenwoordig op het terrein van de University High School in het westen van Los Angeles. Daar zijn in 1925 bij de bouw van de universiteit een compleet dorp en begraafplaats van de Tongva gevonden. De Tongva-bron is nog steeds op het terrein te zien en is de laatste tastbare herinnering aan deze stam. Jaarlijks is een feestdag met zang en dans het hoogtepunt. Tegenwoordig is het gebied hernoemd tot Los Encinos State Historic Park en dus officieel beschermd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Los Angeles - Filmstad van de wereld

Los Angeles - Filmstad van de wereld

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Speel figurant in een Hollywood-film. Loop over The Walk of Fame. Vergaap je aan Beverly Hills. En doe eens gek in Disneyland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.