Monument Valley - Mooiste stukje 'afval' ter wereld

Achtergronden

Monument Valley is beroemd als decor uit talloze films en commercials. Maar dit landschappelijke juweel is feitelijk 'afval' van de Rocky Mountains ...

Monument Valley heeft in talloze films en commercials als decor gediend. Grote rotsblokken die 300 meter hoog uit het land verrijzen met een felrode karakteristieke kleur. Maar vooral de ontstaansgeschiedenis is erg boeiend. Feitelijk is dit landschappelijke juweel een bijkomstigheid van de Rocky Mountains, je zou kunnen zeggen dat Monument Valley het 'afval' is van de bergketen. Dat ook nu nog steeds indianengebied is.

De eerste gedachte die hier bovenkomt is; dat moet wel uit Hollywood komen. Totdat je er voor staat en ziet dat het echt is. Desondanks blijft Monument Valley een surrealistische omgeving. Waar Moeder Natuur haar uiterste best heeft gedaan om het landschap te sculpturen. Het is dan ook niet zo heel gek dat de oorspronkelijke bewoners, de Navajo-indianen, veel legendes hebben over deze rotsen, de wind en de dieren. Voornamelijk over hoe dit alles is ontstaan.

Dit is het meest gefotografeerde natuurgebied van de VS.

Wetenschappers hebben een andere uitleg. Zij denken in grote termen, waarbij het gehele westen van de VS (en zelfs Canada) wordt betrokken. Miljoenen jaren geleden zorgt onderaardse druk op de aardkorst onder meer voor de 'geboorte' van de Rocky Mountains. Vulkanische activiteit is de oorzaak, waar ook bijvoorbeeld Yellowstone om bekend is.

Bij dit soort processen ontstaat vaak erosie. Regen zorgt ervoor dat sediment via rivieren in het lager gelegen land terecht komt. Dit is het gebied dat tegenwoordig Monument Valley heet. Met als gevolg dat het gebied duizenden meters boven de zeespiegel komt te liggen. Door het toenemende gewicht wordt de bodem langzaam in elkaar gedrukt. Tegenwoordig ligt het op 1.700 meter hoogte. Door het droge klimaat en het vele zand leeft er opvallend weinig. 'Cliffrose' en 'rabbitbrush' (die geen Nederlandse naam hebben) zijn enkele van de struiken die hier groeien.

Aan de oppervlakte van dit landschap hebben wind en regen al miljoenen jaren vrij spel op het broze zandsteen en het gevormde siltsteen (dat vooral kwarts en klei bevat). De zachtere delen spoelen langzaam weg, terwijl de hardere delen overeind blijven staan. Sommigen zijn ruim 300 meter hoog. De opvallende en felle kleur op de stenen komt door het in de bodem veelvuldig aanwezige ijzeroxide. En daarmee is het mooiste stukje ‘afval’ ter wereld ontstaan. En vraag je je af waar al dat geërodeerde zand ditmaal is gebleven.

De 'Three Sisters' in Monument Valley.
Corno van den Berg
Ook al komt het landschap niet uit Hollywood, Hollywood is de afgelopen decennia wel vaak hier gekomen. Met talloze beroemde films als Stagecoach (1939), Billy the Kid (1941), How The West Was Won (1962), Once Upon A Time In The West (1969), Back to the Future II en III (1990) en Forrest Gump (1993).

De rotsformaties in het 'slechts' 121 km2 grote gebied zijn een 'levende' reclame voor het ruige westen van de VS. Uit een recent onderzoek komt dan ook naar voren dat dit het meest gefotografeerde natuurgebied van de VS is. Dus nog vaker dan de Grand Canyon of Bryce Canyon. Het zegt meer dan genoeg over Monument Valley.

De meeste toeristen komen hier tijdens een rondreis door het Westen van de VS. Veel toeristen bezoeken slechts de hoofdwegen van dit gebied. Maar feitelijk zie je dan maar een glimp van het gebied. Waar weliswaar de hoogtepunten bij zitten, maar de cultuur van de Navajo's niet. Wat toch echt een onderdeel is van het bijzondere gebied.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Monument Valley - Mooiste stukje 'afval' ter wereld

Monument Valley - Mooiste stukje 'afval' ter wereld

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel in het echte Wilde Westen. Ontmoet de 'eigenaren', de Navajo's. En zet je tent op in het achterland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.