New York - Amerikaans en Hollands cultuurgoed

Publiekstrekkers

In New York kun je je 24 uur per dag vermaken. In zeer gewaardeerde musea, wereldberoemde gebouwen en natuurlijk Central Park. Maar er is meer.

25. Flatiron Building

De opvallend smalle voorkant van het Flatiron Building.
Gwenael Piaser

Het Flatiron Building op Broadway is wereldberoemd. De naamt betekent 'strijkijzergebouw', wat wel te begrijpen is door de vorm. Deze wolkenkrabber werd gebouwd voor het bedrijf Fuller Construction Co. in 1902. Het opvallende ontwerp komt van Daniel Hudson Burnham. Het Flatiron Building is met zijn 87 meter en 22 verdiepingen één van de eerste wolkenkrabbers ter wereld. En de eerste wolkenkrabber met een metalen skelet. De Flatiron Building is een voorbeeld van de Chicago School, wat staat voor een dragende staalconstructie die bekleed met een decoratieve gevel in neorenaissancestijl. zo zijn er veel kenmerken uit renaissance terug te vinden op het gebouw. Toen het gebouw haar deuren opende, schreven diverse kranten dat het omver zou worden geblazne door de luchtstromen langs het gebouw. Maar dit gebeurde niet, al leverde het wel veel hilariteit op. Door de extreem smalle vorzijde ontstonden 'valwinden', waardoor de rokken van de vrouwen omhoog waaiden.

Deel

Meer over deze droomplek

New York - Amerikaans en Hollands cultuurgoed

New York - Amerikaans en Hollands cultuurgoed

Ontdek de 30 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Vier uitbundig Oud & Nieuw op Times Square. Vaar naar het Vrijheidsbeeld. Shop op Fifth Avenue. En picknick in Central Park.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.