Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Achtergronden

Het is de grootste vulkaan ter wereld. De geschiedenis van dit bijzondere gebied is dan ook rumoerig. Met een extreem bizar landschap tot gevolg. Waar de mens al eeuwen te gast is.

Yellowstone is een plek van superlatieven. Binnen de grenzen liggen maar liefst 300 geisers (waaronder de grootste ter wereld), 10.000 warmwaterbronnen en honderden gasbronnen. Dat is meer dan de helft van alle geothermische activiteit ter wereld.

Minder bekend is dat Yellowstone feitelijk een immense vulkaan is. De grootste ter wereld zelfs; de komvormige krater is maar liefst 48 bij 79 kilometer groot. Een slapende vulkaan welteverstaan; maar wel vol met leven. Zeker wat het dieren- en plantenleven betreft. Het is volgens velen zelfs de beste plek in de wereld om (grijze) wolven in het wild te zien.

Het halve park is feitelijk een vulkaankrater.

Het klinkt bizar, maar de grootte van de vulkaan werd pas duidelijk toen er voor het eerst satellietopnamen van het gebied werden gemaakt. Vanuit de lucht werden de immense contouren ineens zichtbaar. De opvallende steile wanden bleken met elkaar in verband te staan, het bleek een immense kraterrand te zijn. De rest was door de jaren heen door erosie verdwenen.

Het halve park is dus feitelijk een vulkaankrater. Toen de bodem intensief werd onderzocht kwam het 'monster' in beeld. Op zo’n 5 kilometer onder de grond is gesmolten steen te vinden, terwijl de eigenlijke magmazee zich op 10 tot 15 kilometer diepte bevindt. De doorsnee daarvan wordt geschat op maar liefst 15.000 kubieke kilometer. Fluctuaties in de magmazee zorgen voor alle activiteit die aan het aardoppervlak plaatsheeft.

Wetenschappers hebben berekend dat de vulkaan om de 600.000 tot 680.000 jaar tot leven komt. Met catastrofale gevolgen. Inmiddels zijn er weer zo’n 640.000 jaar voorbij. Het zou volgens de wetenschappers best wel eens kunnen zijn dat de vulkaan net zo stipt is als de beroemde geiser Old Faithfull, die op vaste tijden een 60 meter hoge fontein laat zien.

Een felgekleurd meertje in het Midway Geyser Basin.
Stuart Atkins
Niet alleen liefhebbers van geologie kijken hier hun ogen uit. De vulkaan heeft een bijzonder landschap gecreëerd, waar kloven, bossen, alpenweides en meren elkaar afwisselen. Met talloze bijzondere attracties. En het is typisch Amerikaans ingericht; het merendeel is met de auto goed bereikbaar.

Het gebied is bekend geworden door de fameuze Meriwether Lewis en William Clark-expedities. Die dit gebied overigens niet ontdekten. Wel was de eerste blanke die het gebied betrad hun gids John Colter. De militairen Lewis en Clark hadden de opdracht een weg te vinden over de Rocky Mountains naar de Grote Oceaan. Hun ontdekkingstochten zijn door de bijgehouden dagboeken wereldberoemd geworden.

Maar het was Colter, die op zijn weg terug een uitstapje maakte om te jagen en prompt Yellowstone ontdekte. Het was toen 1807. Bij zijn thuiskomst verhaalde hij over de woestheid van het gebied, waardoor het de bijnaam 'Colter's Hell' kreeg. En die 'hel' is nu één van de grootste toeristische attracties ter wereld. Yellowstone is tegenwoordig ook beroemd vanwege zijn dieren die er leven. En die relatief eenvoudig te spotten zijn. Naast grijze wolven kun je hier diverse soorten herten, beren en veel vogels tegen komen.

Door de vulkaanuitbarstingen in het verre verleden zijn onder een dikke laag as talloze versteende bomen te vinden. Specimen Ridge is de bekendste plek, waar onder meer stompen van reuzenseqoia's staan. In totaal zijn hier restanten van zo’n 150 uitgestorven bomen- en plantensoorten gevonden. Tegenwoordig zijn het vooral boomsoorten als de veel voorkomende draaiden, douglassparren en pijnbomen die het gezicht bepalen. Van de loofbomen zijn vooral esp en wilg veel te zien.

In het park zijn maar liefst 1.700 soorten planten geteld. Eén daarvan is heel bijzonder. De 'Abronia ammophila' (of Yellowstone sand verbena) groeit -en bloeit- op de stranden van het Yellowstone-meer in het park. Deze soort komt verder nergens ter wereld voor. Wel zijn er nog andere dertig soorten in deze plantenfamilie, maar die leven allemaal in warmere streken. Maar door het bijzondere klimaat heeft de plant zich aan de omstandigheden aan kunnen passen door bijvoorbeeld in de ijskoude winter een soort winterslaap te houden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek in de winter naar wolven. Zie de beroemde Old Faithfull 's nachts. Volg een fotocursus. En kampeer in indianenland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.