Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je alles over de dreigende vulkaanuitbarsting. Maar ook hoe het nationaal park is ontstaan en hoe wordt omgegaan met 'probleemdieren'.

Uitbarsting?

Grand Prismatic Spring is relatief onbekend, maar het zijn de grootste warmwaterbronnen in Yellowstone.
Frank K.

Uit recent onderzoek blijkt dat de vorige vulkaanuitbarsting zo'n 600.000 jaar geleden enorme gevolgen voor heel Noord-Amerika heeft gehad. Zowel het landschap als het klimaat zijn toen zwaar beïnvloed. Als het in Nederland zou gebeuren zou ons hele land onder een dikke laag van 25 meter as liggen … In Yellowstone worden dagelijks kleine aardbevingen waargenomen, ruim duizend per jaar. Maar directe dreiging is er niet volgens de geleerden. Ook al wordt er altijd bij vermeld dat ze nog nooit voorspellingen op zo'n grote schaal hebben gedaan.

Yellowstone National Park

In 1872 werd door de toenmalige president Grant maar liefst 8.987 km2 van de staten Wyoming, Montana en Idaho beschermd. Het merendeel ligt overigens in Wyoming. Daarmee is Yellowstone het eerste Nationaal Park ter wereld. De reden was dat in 1870 en 1871 twee grote expedities naar het gebied waren opgezet. In 1870 verhaalt het tijdschrift Scribner's Magazine over 'The Wonders of the Yellowstone', waarin de ervaringen van de Washburn-Doane expeditie worden verteld. In 1871 mocht de vooraanstaande geoloog Ferdinand V. Hayden een expeditie naar het gebied op zetten. Hij gaf overduidelijk aan dat het gebied 'niet te exploiteren' was, maar wel voor toerisme en onderzoek geschikt was. En daarom moest worden beschermd. Wat zowaar gebeurde.

Werelderfgoed

Yellowstone is als één van de eerste gebieden ter wereld door de UNESCO ingeschreven als werelderfgoed. Dit gebeurde in 1978 toen de eerste namen bekend werden gemaakt. En Yellowstone daarmee gelijk stelde aan bijvoorbeeld de Galápagos-eilanden.

Wolf en bizon

Een grijze wolf ligt in de sneeuw van Yellowstone.
NPS

Talloze diersoorten die in Yellowstone leven hebben het de afgelopen decennia extreem moeilijk gehad. Waarbij met name de grijze wolf en de bizon er uit springen. De grijze wolf was in de jaren zeventig zo goed als uitgeroeid in Amerika. En ook in Yellowstone. Lang werd gedacht dat de dieren een gevaar voor de bewoners en de bezoekers zouden vormen. In het aangrenzende Glacier Nationaal Park leefden in de jaren tachtig nog enkele wolven. In 1995 en 1996 werden, na lang onderzoek en debat, 31 wolven in Yellowstone geherintroduceerd. Inmiddels leven er weer enkele honderden in het gebied. Ooit was de bizon het boegbeeld van de Amerikaanse prairies. Er liepen ruim twee eeuwen geleden miljoenen dieren rond op de vlaktes in de VS en Canada. Totdat de blanken kwamen. Inmiddels is ook deze populatie hersteld, al zijn de immense aantallen voorgoed verdwenen.

Probleemdieren

Jammer genoeg voeren sommige toeristen de wilde dieren. Zwarte en bruine beren, coyotes en wasberen gaan zo mensen met voedsel associëren. Met als gevolg: opengebroken auto's, aangevallen toeristen en bijvoorbeeld een 'probleembeer'. De bruien of zwarte beer wordt dan gevangen en kilometers verderop weer uitgezet. Of, bij herhaling, afgeschoten. Daarnaast zijn de vele toeristen er in de winter niet meer. Waardoor jaarlijks dieren verhongeren omdat ze verleerd zijn hun eigen voedsel te vinden.

Indianen

De mens noemt Yellowstone al lange tijd tot zijn thuis. Er zijn op meerdere plekken handbijlen en speerpunten (gemaakt van zwart vulkanisch glas) gevonden die gedateerd zijn op 11.500 voor Chr. Dat is vlak na de laatste IJstijd. Deze jagers/verzamelaars (de voorlopers van de indianen) volgden de grotere dieren als mammoet, reuzenkameel en reuzenbizon. Ook aten ze vis, bessen, wortels en zaden.

Zo'n 8.000 voor Chr. veranderde het klimaat drastisch. Door het langzaam opwarmende klimaat stierven talloze diersoorten uit, terwijl anderen evolueerden in kleinere exemplaren. De indianenstammen pasten hun leefwijze geleidelijk aan door zich voor langere tijd ergens te vestigen. Bijvoorbeeld op plekken waar zich veel kleinwild bevond en waar vis of wortels en zaden voorhanden waren.
Het immense gebied werd bewoond door diverse indianenstammen, met vaak fraaie namen.

 • Piegans
  Piegans (die afstamden van de Blackfoot) bewoonden het deel ten noorden van de Yellowstone-rivier.
 • Flatheads
  Flatheads leefden in de Bitterroot-vallei in Montana.
  Nez-Perce
  Van de Nez-Perce is weinig bekend. Zeker is dat ze in het westen van Idaho leefden en ook in Yellowstone zijn geweest.
 • Crows
  De 'Crows' leefden ten zuiden van de Yellowstone-rivier, de Powder-rivier en het Absaroka-Wind River-gebergte.
 • Shoshone
  Het bekendst zijn de Shoshones, die in een groot deel van het gebied leefden. Zij zijn overigens de enige stam waarvan bekend is dat ze hele jaar door in het huidige Yellowstone verbleven. Recent onderzoek wijst uit de Shoshone een soort klassensysteem hadden. Zo waren er bizonjagers, zalmjagers, schapeneters, maar ook worteleters, de laagste klasse. De 'schapeneters', die vooral jaagden op bergschapen, zijn het bekendst. Opmerkelijk is dat sommige groepen Shoshones geen gebruik maakten van het paard, maar gedomesticeerde honden als lastdieren gebruikten.
 • Bannock
  Ook de Bannockstam kwam geregeld in het gebied om te jagen; deze stam stond volgens genetisch onderzoek dichtbij de Shoshones.
 • Lakota's
  De Lakota's, die samen met andere stammen bekend werden onder de naam Sioux, kwamen ook geregeld naar Yellowstone om op bizons en elanden te jagen.

De komst van de blanken veranderde alles. Alle stammen werden uitgemoord of verjaagd. Later werden ze reservaten 'gezet', waar een deel van de indianen tegenwoordig leeft. Hier is werkeloosheid en alcohol een probleem. Van het exploderend toerisme in het gebied pikken de indianen nauwelijks een graantje mee.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Yellowstone NP - Slapende vulkaan vol leven

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek in de winter naar wolven. Zie de beroemde Old Faithfull 's nachts. Volg een fotocursus. En kampeer in indianenland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.