Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Achtergronden

Yosemite is het eerste echte wildernispark van Amerika. Dat ooit werd gevormd door immense gletsjers en vulkanen. Tweederde is nu nog zo goed als onbereikbaar.

Yosemite National Park wordt gezien als het eerste echte wildernispark van de VS. Een plek die goed de ruigheid van het land aangeeft. Met spitse bergen, talloze watervallen, duizenden meren (!) en opvallend groene graslanden. Een thuishaven voor veel wilde dieren. En een ideaal wandelgebied.

Wie het centrum van het park bezoekt ziet Amerikaanse taferelen. Met veel hotels, winkels en rijen auto's. Maar dit is slechts een klein deel van het park, het immense omliggende gebied is wildernis. Waar de mens te gast is en auto's niet kunnen komen. Hier vind je het echte Yosemite waar het beroemd om is geworden.

Yosemite wordt door de Amerikanen liefkozend 'the ultimate outdoors' genoemd.

De Amerikaanse fotograaf Ansel Adams bracht de wildernis van Yosemite onder de aandacht van het grote publiek. Hij heeft tussen 1944 en 1958 talloze zwart-wit foto's genomen, waarmee hij de dramatiek van het landschap vast legt. Hoe het weer hier speelt met het licht en hoe het water het landschap modelleert. Zijn foto's geven zowel hem als Yosemite erkenning. Adams wordt dan ook gezien als de meest invloedrijke Amerikaanse fotograaf van de twintigste eeuw.

In zijn foto's spelen twee rivieren een cruciale rol. Wat logisch is, want zij hebben dit gebied gevormd. De Tuolumne en de Merced ontspringen in de Sierra Nevada. Dit gebergte maakt geen onderdeel uit van de Rocky Mountains, maar ligt er ten westen van.

Het verleden van dit gebied is woest. Wetenschappers hebben een aantal grote gebeurtenissen kunnen achterhalen, maar ook veel niet. Zo’n 10 miljoen jaar geleden kwam hier de bodem omhoog, waarschijnlijk door vulkanische activiteit.

De overblijfselen van de gletsjers zijn op sommige plekken nog duidelijk te zien.
Gabriel Rodríguez
Ook het klimaat is in het verleden drastisch veranderd. Dit gebeurde ongeveer een miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstaat op de toppen van de Sierra Nevada een stevige ijsmassa. De uitlopers vormen gletsjers. En die modelleren met bruut geweld het landschap verder. Met het huidige Yellowstone als resultaat. De huidige bergen, kloven, watervallen en meren zijn erg populair bij toeristen. Yosemite wordt door de Amerikanen dan ook wel liefkozend 'the ultimate outdoors' genoemd.

Door deze erosie ontstaan diepe kloven in het landschap. Deze zijn tegenwoordig wel 1.200 meter diep. Met opvallend steile bergmuren als El Capitan en Half Dome. Daarnaast is op talloze plekken smeltwater achter gebleven, waardoor Yosemite meer dan 3.200 meren telt. Het zijn slechts enkele indicaties van de natuurkrachten die hier ooit bezig waren, ook al gaan de rivieren door met het veranderen va het landschap.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Yosemite een mild klimaat. Dat je bijna Mediterraans kunt noemen als je kijkt naar de beperkte neerslag. De reden is dat dit gebied slechts iets meer dan 200 kilometer van de Atlantische Oceaan ligt, waardoor droge lucht wordt aangevoerd. De temperatuur blijft wel wat achter, tot in juli kan er sneeuw vallen in de hogere delen.

Naast natuurschoon kun je hier ook veel dieren vinden. Zoals diverse soorten beren, herten en tal van andere dieren. In dit natuurgebied kun je de gigantische reuzensequoia vinden. In het Yosemite-dal vormen gele dennen, Jeffrey-dennen, liboceders, Californische zwarte eiken en grootbladige esdoorns een gemengd bos. In de rest van het park bepalen coniferen het vegetatiebeeld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel door Yosemite Valley. Beklim de beroemde Half Dome en Yosemite Falls. En zie de zonsondergang bij Glacier Point.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.