Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de eerste inwoners van Yosemite, en ook hoe het gebied langzaam maar zeker goed werd beschermd. Al zijn er nog wel wat problemen in het gevecht om zoetwater.

Mono Paiute, Sierra Miwok en Ahwahnechee

Dit is het ceremoniehuis, dat overigens nog af en toe wordt gebruikt door nazaten van de indianen.
Glenn Scofield Williams

De eerste bewoners leefden hier volgens wetenschappers al zo'n 8.000 jaar geleden. Daarna hebben in het gebied indianenstammen als Mono Paiute, Sierrra Miwok en Ahwahnechee geleefd. Volgens wetenschappers stammen de Ahwahnechee af van de Miwok en hebben zij als eerste in het park contact met blanken gehad. Ze leefden langs de rivieren en gebruikten onder andere vuur om diverse weides vrij van bomen te houden. Zodat daar veel wilde dieren kwamen grazen voor de jacht. De Ahwahnechee waren erg bloedlustig en werden door andere indianenstammen 'yohemite' of 'yohometuk' genoemd. Wat staat voor 'zij zijn moordenaars'. Yosemite is vernoemd naar deze weinig vriendelijke naam.

De blanken arriveerden in 1851 in de Yosemite Valley. Omdat de diverse indianenstammen in het gebied fel weerstand boden werden ze verdreven of uitgemoord. Dit gebeurde tijdens de beruchte Mariposa Indianen Oorlog, waarbij de blanken probeerden heel Californië 'indianenvrij' te krijgen. Om zo ongehinderd goud te kunnen zoeken in dit deel van de VS. Lange tijd hebben de Miwok geprobeerd samen te leven met de blanken, maar uiteindelijk hebben ze toch het veld moeten ruimen.

John Muir

Mede dankzij de inzet van John Muir is het al sinds 1 oktober 1890 een beschermd gebied. Muir was een van de eerste die natuurbescherming op de kaart zette. De van oorsprong Schotse schrijver deelde zijn verhalen met de wereld. Verhalen met een duurzame inslag, waarbij hij 'management' van natuur introduceerde. Onder meer om langdurige opbrengsten van houtkap te hebben. Hij wordt gezien als een van de eerste natuurbeschermers die aan de basis stond van de moderne natuurbescherming. Zijn boeken zijn nu nog populair in de VS.

Meer info:

Yosemite Nationaal Park

Het gebied had weliswaar in 1890 een beschermde status gekregen, maar het was nog lang geen nationaal park zoals we dat tegenwoordig kennen. Omdat deze manier van denken nieuw was werden talloze ideeën uitgeprobeerd. Muir overtuigde iedereen dat alle schapen van de diverse weides moesten worden verbannen, om overbegrazing te voorkomen. In 1903 nodigde hij President Roosevelt uit om met hem drie dagen te kamperen in het gebied.

Drie jaar later kreeg het gebied meer status doordat het management werd overgedragen aan de overheid. Muir bepleitte vooral dat een groot deel van het park 'wildernis' moest blijven. Wat nu nog zo is. In de jaren daarop werd het gebied geopend voor toerisme, maar dan ook slechts in de laag gelegen vallei. Als snel bleek er veel geld binnen te komen via de toeristen. Tegenwoordig is het park erg druk, in het bijzonder met auto's. Waardoor inmiddels allerlei plannen zijn ontwikkeld om het aantal auto's te beperken. Tot nu toe weinig succesvol. In 1984 is het park toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hetch Hetchy

Wie Hetch Hetchy wil ontdekken kan onder meer de wandeling naar Wapama Falls doen.
Jeremy Zawodny

Hetch Hetchy is een relatief onbekend stuk van het park. Maar hier haalt een deel van de bevolking van San Francisco hun water en elektriciteit vandaan. Hiervoor is aan het begin van de 20e eeuw een hydrodam gebouwd, maar hierdoor is wel de complete vallei onder water komen te staan. Wat door diverse natuurorganisaties als een ecologische ramp wordt beschouwd. En ten koste is gegaan van misschien wel de mooiste vallei van het park. Al jaren dringen ze aan op alternatieven voor het opwekken van de elektriciteit.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Yosemite NP - Wildernis, watervallen en wilde dieren

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel door Yosemite Valley. Beklim de beroemde Half Dome en Yosemite Falls. En zie de zonsondergang bij Glacier Point.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.