Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Achtergronden

Dit rif wordt het 'Grootste levende organisme ter wereld' genoemd. Het is 2.300 km lang en 500.000 jaar oud. Waar tevens talloze eilandjes te vinden zijn.

Wetenschappers noemen het Groot Barrièrerif liefkozend 'het grootste organisme op aarde'. De felle kleuren van dit meer dan 2.300 kilometer lange koraalrif wordt zelfs door astronauten vanaf de maan gezien. De koralen, het zand en het heldere water zorgen voor een kleurenspel dat zijn weerga niet kent. De meeste toeristen worden dagelijks ingevaren om te snorkelen of te duiken. Jammer genoeg zien ze maar een fractie van de diversiteit.

Het is het grootste koraalrif ter wereld. En loopt van het zuidelijke deel van de provincie Queensland van Australië helemaal door tot het zuidelijke puntje van Papoea Nieuw-Guinea. Met diverse eilanden en atollen (dit zijn ringvormige eilanden van koraal met in het midden water). Sommige eilanden zijn bewoond.

Wetenschappers hebben tot nu toe meer dan 1.900 vissoorten geteld.

Vroeger dacht men dat een koraalrif bestond uit waterplanten. Inmiddels is bekend een koraalrif een immense dierentuin is. De meest voorkomende vormen zijn poliepen, die op hun beurt weer uit duizenden diertjes bestaan. Zij vormen de basis voor het rif. Rond het Groot Barrièrerif zijn meer dan 350 koraaltypen geteld. Dat is uitzonderlijk veel. De koraaldiertjes en de zon hebben een innige relatie. De diertjes (die de poliep vormen) leven voornamelijk van plankton en algen dat graag in water leeft dat warm, helder en zout is.

Het klinkt vreemd, maar een koraalrif is eigenlijk ook een enorme begraafplaats. Het is gebouwd op het skelet van honderdduizenden zeediertjes. En op deze resten leven dan weer andere zeedieren. De eerste koraalriffen ontstonden volgens zeebiologen ongeveer 500 miljoen jaar geleden. De voorouders van het huidige koraal ontstonden overigens in Zuid-Europa 230 miljoen jaar geleden. Het Groot Barrièrerif is vrij jong. Volgens de laatste berekeningen is het ongeveer 500.000 jaar oud. En de oudste koralen die er nu liggen zijn zo'n 8.000 jaar.

Daar waar het regenwoud op houdt, begint het Great Barrier Reef.
Corno van den Berg
Voortplanting op het rif is jaarlijks een bijzondere gebeurtenis. Veel hangt van de omstandigheden af. Zo moet de watertemperatuur goed zijn (rond de 27 graden) en het tij moet meewerken (springeb, dus heel laag water). Dan ontstaat 's nachts een ongekende explosie, die pas sinds kort door de wetenschap volledig wordt begrepen. 

Koraal kan zich op twee manieren voortplanten. Sommige koralen splitsen zich af en gaan verder als twee individuen. Andere soorten produceren één keer per jaar zowel eieren als sperma. Deze drijven naar de oppervlakte waar de daadwerkelijke bevruchting plaatsheeft. Daarna drijven ze met de stroming mee naar een geschikte plek om zich vast te klampen en te groeien.

Wetenschappers hebben tot nu toe meer dan 1.900 vissoorten rond dit immense koraalrif geteld. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Het aantal slakachtigen is bijvoorbeeld veel groter. Dat zijn er zo'n 4.000. Zeeschildpadden vertonen zich geregeld op het rif. Van de zeven op de wereld worden er zes verschillende soorten weleens door toeristen gezien. Koraalriffen zijn ook een favoriete plek voor dolfijnen en ook haaien worden vaak rond de riffen gezien. Ook van walvissen bekend is dat ze af en toe langs de riffen trekken.

Plantaardig materiaal, zoals algen, zijn de voedselbron voor veel dieren rond het rif. In het Great Barrier Reef zijn maar liefst 600 soorten algen te vinden, al zal je ze met het blote oog niet zo snel herkennen. Daarnaast groeit er 14 soorten zeegras, waarvan er twee alleen maar hier voorkomen. Zeegras is een relatief jonge familie; volgens wetenschappers zijn ze pas 70 miljoen jaar op aarde. Algen daarentegen al twee miljard jaar.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Great Barrier Reef: een Droomplek.

Informatie: Wij noemen het vaak het Groot Barrière Rif. Een plek waar je goed kunt snorkelen en duiken bij grote velden van koraal. Of kunt wandelen langs de vele stranden. Een absolute must voor wie een rondreis langs de hoogtepunten van Australië maakt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dit is het grootste levende organisme ter wereld.
  2. Duizenden soorten vissen en koraal en andere zeedieren.
  3. Aan de rand ligt het beroemde regenwoud van bijvoorbeeld Daintree National Park.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Snorkel met een zeebioloog. Zie de voortplanting van het koraal. Zoek naar doejongs, haaien of manta's. En speel Finding Nemo na.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.