Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over bijvoorbeeld de problemen die het Great Barrier Reef kent. Ook is hier te lezen welke gevaarlijke dieren er leven.

Klimaatverandering

Een koraalrif behoort tot de meeste fragiele ecosystemen. De grote vraag is welke gevolgen de verandering van het klimaat zal hebben. De kans dat de zeespiegel stijgt is groot, waardoor de balans tussen het rif, het water en de zon zal veranderen. Wetenschappers vrezen het afsterven van het koraal. Koraal heeft honderden jaren nodig om te groeien en kan dus niet makkelijk inspelen op veranderingen.

Maar er loeren meer gevaren. Vervuiling door bijvoorbeeld de 'backwash' van het land. Als het regent spoelt veel troep (waaronder gif en afval) van het vasteland de zee in. En de landbouw in dit deel wordt alleen maar intensiever. Daarnaast gaan er steeds meer mensen langs de kust wonen.

Visserij

De visserij in de wateren rond het rif is al jaren een discussiepunt tussen natuurbeschermers en de vissers. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de bijvangst bestaat uit veel haaien, zeeschildpadden, dolfijnen en vissen die niet voor consumptie geschikt zijn. De visserij wordt ook steeds intensiever, met name voor garnalen. Hierdoor dreigt de balans verstoord te worden. Maar omdat het gebied zo immens groot is, valt het niet mee om de gevolgen van bijvoorbeeld de visvangst te kunnen zien.

Doornenkroon

Het gevaar voor koraalriffen: de doornenkroon.
Nataraj Metz

De doornenkroon is een vraatzuchtige zeester die ander levend koraal eet. Ook bij de biologen van het Great Barrier Reef woedt een heftige discussie. Volgens sommige biologen is dit dier een exoot en is de scheepvaart er de oorzaak van dat dit dier vanuit de Indische en Grote Oceaan aan zijn opmars is begonnen. Maar recent onderzoek toont aan dat dit dier hier al decennialang leeft. Alleen is nog onduidelijk waarom er ineens zoveel zijn. Hierdoor ontstaat de discussie of er ingegrepen moet worden. Waarbij meteen de vraag rijst: hoe?

Gevaarlijke dieren

Het Great Barrier Reef herbergt behoorlijk wat dieren die de mens schade kunnen berokkenen. Ook al zijn de meeste mensen het meest bang voor haaien, de meeste slachtoffers vallen door kwallen als de zeewesp (in het Engels 'box jellyfish') en de Irukandji, een kwal van slechts enkele centimeters. Mensen reageren wisselend op een steek, maar dodelijke gevallen zijn bekend meestal door een allergische reactie. Als het getij teveel gevaarlijke kwallen naar het rif brengt wordt het duiken en snorkelen verboden. Andere dieren die slachtoffers hebben gemaakt zijn de zeldzame blauwgeringde octopus (ter grootte van een golfbal) en de steenvis.

Bijzonder zijn de relatief onbekende kegelslakken (Engels: cone shells). Deze zeeslakken hebben een fraaie kegelvormige schelp. Maar dit zijn echte jagers; hun prooi bestaat uit vissen en andere kleine zeedieren. Hun wapen is een soort harpoen waarmee ze hun prooi met een gif injecteren. Het verlamt eerst, maar doodt uiteindelijk. Ook mensen zijn hier al aan gestorven.

Haaien en mensen

Twee grijze rifhaaien en duikers op de North Horn van Osprey Reef op het Great Barrier Reef.
Richard Ling

Haaien hebben al decennialang hun naam tegen, al maken ze ook hier geregeld slachtoffers.  Om deze dieren beter te kunnen beschermen moeten wetenschappers hun gedrag beter leren kennen. Daarom worden exemplaren van de diverse soorten, waaronder de beruchte tijgerhaai, gevangen en voorzien van een zender. Duidelijk wordt dat deze dieren bijvoorbeeld opvallend dicht bij de stranden komen.

Meer info:

Zeeslangen

Rond het rif zwemmen 17 verschillende soorten zeeslangen. Al deze kleurrijke reptielen zijn dodelijk voor de mens. Toch zijn aanvallen bijzonder schaars; sterker nog er zijn nog geen doden gevallen. De dieren vermijden liever contact en bijten alleen als ze in een hoek worden gedreven of worden vastgepakt. Een plek waarvan bekend is dat er veel zeeslangen leven zijn de Swain Reefs in het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Great Barrier Reef: een Droomplek.

Informatie: Wij noemen het vaak het Groot Barrière Rif. Een plek waar je goed kunt snorkelen en duiken bij grote velden van koraal. Of kunt wandelen langs de vele stranden. Een absolute must voor wie een rondreis langs de hoogtepunten van Australië maakt.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dit is het grootste levende organisme ter wereld.
  2. Duizenden soorten vissen en koraal en andere zeedieren.
  3. Aan de rand ligt het beroemde regenwoud van bijvoorbeeld Daintree National Park.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Great Barrier Reef - Het grootste organisme ter wereld

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Snorkel met een zeebioloog. Zie de voortplanting van het koraal. Zoek naar doejongs, haaien of manta's. En speel Finding Nemo na.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.