Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Achtergronden

Kakadu laat de rijkdom van Australië zien. Zowel op het gebied van cultuur als natuur. Met een bijzondere geschiedenis.

Kakadu Nationaal Park wordt vaak gezien als het beste voorbeeld van de rijkdom die Australië telt. Zowel op cultuur- als op natuurgebied. Hier is het leven van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, (verleden en heden) goed te zien. Daarnaast is dit ruige watergebied een trekpleister voor allerlei soorten dieren.

Kakadu is wild, woest en een opvallend vochtig gebied in het noordelijk hart van Australië. Wie vanuit de droge Outback naar het noorden rijdt, ziet langzaam het landschap veranderen. Meer en meer rotsen worden zichtbaar. En beroemde boomsoorten zoals bijvoorbeeld de eucalyptus en talloze struiken verschijnen.

Wie vanuit de Outback naar het noorden rijdt, ziet het landschap veranderen.

Dit is al eeuwenlang het leefgebied van de Aboriginals, of Aborigines zoals ze tegenwoordig ook vaak worden genoemd. Hun cultuur in dit immense gebied is rijk vertegenwoordigd. Zowel uit het verleden (met kleurrijke rotsschilderingen, intrigerende rotsinscripties en talloze archeologische vindplaatsen) als het heden van de huidige bewoners.

De levensader van het immense gebied (ruim 19.800 km2), voor mens en dier, wordt gevormd door drie rivieren. Met allemaal dezelfde naam: Alligator-rivier. Een op merkelijke naam, en een foute naam want alligators komen hier niet voor. De Engelse kolonisten die hier rond 1820 als eerste blanken aan land kwamen schrokken van de vele zoutwaterkrokodilllen in de rivier.

In de Verenigde Staten hadden ze al kennis gemaakt met echte alligators, dus dachten ze opnieuw dat dit alligators waren. Overigens zijn de eerste vermeldingen van het noordelijke deel van Australië gemaakt door de Nederlander Jan Carstenz. Hij deed dit al in 1623, maar het huidige Kakadu heeft hij nooit gezien volgens geschiedschrijvers.

De beroemde Jim Jim Falls vanuit de lucht.
Simon Starr
De drie rivieren lopen van zuid naar noord. De meer dan 200 kilometer lange South Alligator River loopt dwars door Kakadu. Het is de belangrijkste waterweg, de twee andere rivieren zijn korter en minder breed. Tijdens het natte seizoen treden alle rivieren buiten hun oevers.

Het gebied bestaat voor tachtig procent uit savannelandschap en in het oosten en zuiden uit een rotsplateau, dat verbonden is met het ruige Arnhemland. Alle rivieren monden uit in de Van Diemen Gulf. Deze is vernoemd naar Anthony van Diemen, de Nederlandse gouverneur die onder meer Abel Tasman op reis stuurde.

De soortenrijkdom in dit gebied is groot: 62 zoogdieren, 123 reptielen en bijna 300 vogels. Kakadu is een paradijs voor vogelliefhebbers. Kakadu herbergt talloze soorten kaketoes, parkieten en lori's, die bijna allemaal opvallend kleurrijk zijn. In het water zwemmen ruim 50 soorten vis. De moerassen worden bevolkt door meer dan 22 soorten mangroven. In Kakadu zijn ruim 1.275 soorten planten en bloemen geteld, al krijgen die van de meeste toeristen veel minder aandacht.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Kakadu NP: een Droomplek.

Informatie: Kakadu is heilig voor de Aboriginals, hun rotstekeningen zijn beroemd. Tijdens een safari op een rivier zie je de zoutwaterkrokodil en zoetwaterkrokodil en veel vogels. Deze plek is per 4x4-auto off-road te verkennen en eenvoudig te combineren met Uluru in de Outback, ook één van de hoogtepunten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Yellow Water Billabong is extreem rijk aan dieren.
  2. De kunst van Nourlangie en Garranga'rreli (oftewel de Rainbow Serpent) in Ubirr.
  3. Het huidige leven van de Aboriginals is hier nog te zien.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kijk een zoutwaterkrokodil in de ogen. Maak een bootsafari. Spot kaketoes en kangoeroes. En zie rotstekeningen van de Aboriginals.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.