Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de problemen waarmee Kakadu te kampen heeft. Waarbij bescherming van de overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners en de rijke natuur bovenaan staan.

Aboriginals

Een gecontroleerde brand in Kakadu Nationaal Park.
Corno van den Berg

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aboriginals al minimaal 25.000 jaar in dit gebied leven. En mogelijk al 40.000 jaar, al zijn de geleerden het daar niet over eens. Wel is zeker dat zij onder meer gecontroleerde branden stichtten om zo vers gras te krijgen.

De rotsschilderingen van Kakadu zijn de beroemdste van het land. Ze vormen samen met de tekeningen uit het nabijgelegen Arnhemland de rijkste herinnering aan het verleden. In totaal zijn in deze gebieden meer dan 5.000 galerieën gevonden uit verschillende tijdsdelen.

De tekeningen geven goed weer hoe ze in vroeger dagen als jagers/verzamelaars over het land zwerven op zoek naar voedsel. De voor hen belangrijke plekken komen terug in hun Droomwereld, ook nu nog. Kakadu is volgens wetenschappers één van de plekken ter wereld waar de mens het langst continu heeft geleefd.

De naam 'Kakadu' komt van de aboriginal-taal Gagudju. Dit was één van talen die in het noorden van dit gebied werd gesproken aan het begin van de 20e eeuw. De taal wordt nu niet of nauwelijks meer gesproken, al leven in het park nog wel Aboriginals die de taal kennen. Het park wordt tegenwoordig beheerd door Aboriginals en de overheid in een joint-management. De Aboriginals mogen bijvoorbeeld een veto uitspreken over verdere ontwikkeling van de mijnactiviteiten.

Exoten

Een gevangen reuzenpad, zo zien de Australiërs dit dier het liefst.
Brian Gratwicke

Kakadu heeft, net als veel andere natuurgebieden in Australië, problemen met door de mens ingevoerde diersoorten. Door de geïsoleerde ligging heeft de flora en fauna zich hier anders ontwikkeld dan op de andere continenten. En nieuwe diersoorten ontwrichten dit fragiele ecosysteem vrij gemakkelijk. Eerst was dat de waterbuffel uit Azië die hier werd losgelaten voor zijn vlees en huid, maar door hun destructieve karakter was de impact erg groot. Ook verspreiden ze tuberculose, wat ook problemen voor andere diersoorten kan opleveren. Daarom werd het merendeel afgeschoten.

Tegenwoordig is het vooral de reuzenpad (cane toad), die door de suikerrietindustrie werd uitgezet tegen de schadelijke suikerrietkever. Deze oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika voorkomende amfibie heeft een giftige stof op zijn huid, waardoor bijvoorbeeld jagers als slangen en varanen sterven. Het dier heeft dus geen vijanden en rukt op naar het zuidelijke deel van het continent. Inmiddels zijn grootschalige projecten opgestart om dit dier weer van het continent te krijgen.

Uraniummijn

De veelbesproken Uraniummijn bij Kakadu.
Jon Connell

Maar ook de mens zorgt voor opschudding. In het midden van Kakadu ligt sinds 1998 een immense uraniummijn. En er liggen sinds 2005 plannen om nog een mijn te ontwikkelen in het gebied. De afgelopen jaren zijn er geregeld twisten geweest tussen natuurbeschermers, de aboriginals en de overheid.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Kakadu NP: een Droomplek.

Informatie: Kakadu is heilig voor de Aboriginals, hun rotstekeningen zijn beroemd. Tijdens een safari op een rivier zie je de zoutwaterkrokodil en zoetwaterkrokodil en veel vogels. Deze plek is per 4x4-auto off-road te verkennen en eenvoudig te combineren met Uluru in de Outback, ook één van de hoogtepunten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Yellow Water Billabong is extreem rijk aan dieren.
  2. De kunst van Nourlangie en Garranga'rreli (oftewel de Rainbow Serpent) in Ubirr.
  3. Het huidige leven van de Aboriginals is hier nog te zien.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Kakadu NP - Ideale mix van cultuur en natuur

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kijk een zoutwaterkrokodil in de ogen. Maak een bootsafari. Spot kaketoes en kangoeroes. En zie rotstekeningen van de Aboriginals.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.