Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Achtergronden

Shark Bay is bizar. Het is de beste plek ter wereld om zeekoeien en dolfijnen in het wild te zien. Het is ook beroemd vanwege de oudste nog levende fossielen.

Shark Bay is synoniem voor een bijzonder rijk natuurgebied. Het is de beste plek ter wereld om zeekoeien in het wild te zien. En dat trekt weer haaien aan. Ook dolfijnen (tuimelaars) laten zich veelvuldig zien. Maar aan de rand van het water zijn daarnaast de oudste nog levende (!) fossielen ter wereld te vinden. En het is tegenwoordig ook de basis voor een zeer prestigieus natuurbeschermingsproject.

Shark Bay is feitelijk een kijkje in de geschiedenis van de aarde. Het is bekend vanwege de stromatolieten die hier op de rand van het strand en de zee leven. Deze cyanobacteriën, oftewel minuscule eencellige algen, bestaan van het sediment dat zij tevens bijelkaar houden. Zo ontstaat langzaam laag op laag afzettingsgesteente in de vorm van een kleine koepel.

De naam komt van de piraat Wiliam Dampier, hij zag de dolfijnen aan voor haaien.

Het groeiproces is vergelijkbaar met de eeuwen durende opbouw van koraalriffen. Stromatolieten bestaan al 3,5 miljard jaar op aarde (dus veel eerder dan bijvoorbeeld de dinosaurussen) en zijn de oudste levende fossielen ter wereld. Shark Bay is de bekendste plek ter wereld waar deze fossielen nog te zien zijn. Het trekt wetenschappers van de gehele wereld om dit fenomeen te bekijken en te onderzoeken.

Een tuimelaar komt nieuwsgierig kijken bij een parkwachter met voedsel.
Robert Young

De dolfijnen van het strand bij Monkey Mia zijn wereldberoemd. De wilde dieren komen hier elke dag naar het strand om te interacteren met mensen. Waren het vroeger de vissers die hun bijvangst aan de dolfijnen gaven, tegenwoordig staan toeristen tot hun knieën in het water om de dieren te kunnen voeren. En van dichtbij bekijken.

Natuurbeschermers zetten vraagtekens bij het voeren, en de laatste jaren vooral bij de drukte, maar parkwachters zien toe dat de dieren wild blijven. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar het gedrag van de dieren en de afhankelijkheid van het voedsel. Overigens proberen pelikanen ook een graantje mee te pikken.

In zee ligt het grootste zeegrasgebied ter wereld, de basis voor een complete voedselketen. Met zeekoeien en haaien als hoofdrolspelers. Het gebied is ook bekend voor de vele nieuwsgierige dolfijnen (tuimelaars) die dagelijks naar het strand van Monkey Mia komen. Ze worden daar gevoerd, waardoor het 'wilde' er een beetje vanaf is. Om het geheel compleet te maken biedt het achterland in het voorjaar een heuse bloemenzee. En zijn er talloze bijzondere diersoorten te vinden. Met name op de omliggende eilanden. Of waren ze er te vinden, zoals op het platteland.

De naam Shark Bay (haaienbaai) komt van de Engelse piraat Wiliam Dampier. Tijdens zijn strooptocht in 1699 zag hij waarschijnlijk de vele dolfijnen die hier rondzwemmen aan voor haaien. Waardoor het gebied een weinig vriendelijke uitstraling kreeg. Wat inmiddels is veranderd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Shark Bay: een Droomplek.

Informatie: Shark Bay (haaienbaai) in Australië is beroemde vanwege Monkey Mia, waar dolfijnen zich dagelijks laten zien. Maar ook op het land zee talloze soorten bijzondere dieren. Dit natuurgebied ligt niet op een standaardroute langs hoogtepunten als Uluru, Kakadu of het Great Barrier Reef.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dit is de beste plek ter wereld om een zeekoe of dolfijnen (tuimelaars) in het wild te zien.
  2. De oudste nog levende fossielen ter wereld: stromatolieten.
  3. Een prestigieus natuurbeschermingsproject op het schiereiland: Project Eden.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Shark Bay is bizar. Het is de beste plek ter wereld om zeekoeien en dolfijnen in het wild te zien. Het is ook beroemd vanwege de oudste nog levende fossielen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.