Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over grootse plannen die de overheid heeft om de kwetsbare natuur te beschermen. Met soms drastische maatregelen tot gevolg.

Werelderfgoed

Sinds 1991 staat Shark Bay op de lijst van Werelderfgoederen van de Unesco. De reden is de ongekende natuurlijke rijkdom die in het Westelijke puntje van Australië is te vinden.  Ook op andere manieren is dit gebied beschermd, via twee natuurparken. Het Shark Bay Marine Park is ingesteld om de kwetsbare zee en al haar zeedieren te beschermen, terwijl het Francois Peron National Park een immense voormalige schapenfarm was.

Project Eden

Shark Bay is één van de grootste natuurbeschermingsprojecten in Australië. Project Eden is een prestigieus plan voor maar liefst 1.050 km2 rond het schiereiland van Shark Bay. En geldt voor zowel land als zee. Het doel is simpel: dit deel van Australië (en dan met name Francois Peron National Park) moet weer net zo worden als voordat de moderne mens voet aan wal zette.

Oftewel, alle door de mens geïntroduceerde diersoorten (vos, konijn, wilde kat, enz.) worden handhandig verwijderd. Een hek voorkomt dat er nog nieuwe dieren naar het gebied komen. Sinds 1997 worden uitgestorven soorten weer uitgezet met behulp van een speciaal fokprogramma voor het project.

Het hek

Het hek van Project Eden loopt zelfs in zee door.
Sharkbay

Op het vasteland (binnen het hek) worden stelselmatig inheemse dieren uit fokprogramma's uitgezet. In 1997 waren thermometervogels de eerste. Dit familielid van de grootpoothoenders bouwt een nest onder een hoop bladeren. Doordat de bladeren langzaam veranderen in compost (en dus warmte uitstralen) komen de eieren uit. De vogel kan met zijn snavel de temperatuur in de hoop meten, vandaar de naam. De langoorbuideldas is een ander succesverhaal.

Bedreigde diersoorten

Een langoorbuideldas, één van de meest lieflijke dieren van Australië.
Queensland Gov.

Voor Shark Bay liggen enkele kleine eilandjes: Bernier en Dorre Island. Met een rijke en vooral bijzondere fauna. Van alle 26 met uitsterven bedreigde diersoorten in Australië leven er op deze twee eilanden maar liefst vijf. De reden is simpel; er is geen verstoring door exotische soorten die door de mens zijn meegebracht. Zoals de vos en de huiskat. Veel andere diersoorten werden simpelweg verdrongen door konijnen en varkens, die van hetzelfde voedsel houden. De soorten die verdwijnen hebben vaak een mooie naam, zoals de Lesueurborstelstaartkangoeroerat en de Bougain spitsneusbuideldas.

Aboriginals

In dit gebied zijn nog sporen te zien van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals. Twee kilometer ten zuiden van Denham ligt een authentieke Aboriginal Fish Trap in het water. Op deze manier werd eeuwenlang vis gevangen. De constructie van hout en stenen is het best te zien bij laag water, ook al is er niet al te veel van over.

Zeegrasveld

Het Wooramel zeegrasveld (zoals het officieel heet) is maar liefst 129 kilometer lang. Er zijn twaalf soorten zeegras gevonden en volgens wetenschappers heeft het 5.000 jaar geduurd om deze omvang te krijgen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Shark Bay: een Droomplek.

Informatie: Shark Bay (haaienbaai) in Australië is beroemde vanwege Monkey Mia, waar dolfijnen zich dagelijks laten zien. Maar ook op het land zee talloze soorten bijzondere dieren. Dit natuurgebied ligt niet op een standaardroute langs hoogtepunten als Uluru, Kakadu of het Great Barrier Reef.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dit is de beste plek ter wereld om een zeekoe of dolfijnen (tuimelaars) in het wild te zien.
  2. De oudste nog levende fossielen ter wereld: stromatolieten.
  3. Een prestigieus natuurbeschermingsproject op het schiereiland: Project Eden.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Shark Bay - Fossielen, evolutie en moderne natuurbescherming

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Shark Bay is bizar. Het is de beste plek ter wereld om zeekoeien en dolfijnen in het wild te zien. Het is ook beroemd vanwege de oudste nog levende fossielen.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.