Tasmanië - Vreemde dieren in oeroude wildernis

Achtergronden

Dit eiland werd door Abel Tasman ontdekt. Eenderde is natuurgebied. Met bijzondere dieren, oeroude bomen en endemische planten. En de Tasmaanse duivel als symbool.

Dit eiland wordt vaak als een natuurwonder beschouwd. En, ontdekt door de Nederlander Abel Tasman. Het ligt zo'n 200 kilometer ten zuiden van Australië. Meer dan 37 procent van al het land is beschermd natuurgebied. Het herbergt talloze bijzondere dieren, oeroude hoge bomen en endemische planten. Met de Tasmaanse duivel als onofficieel symbool.

De Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman ontdekt het eiland op 24 november 1642. Hij was op zoek naar Australië en met name naar het zuidelijker gelegen Terra Australis, waarvan vroeger gedacht werd dat het een nog niet ontdekt continent was. Op het vervolg van zijn tocht ontdekt hij ook Nieuw-Zeeland, maar Terra Australis niet.  Waardoor de VOC zijn reis als niet zinvol bestempelde.

Je zou kunnen zeggen dat Tasmanië de originele fauna van Australië nog heeft.

De geschiedenis van het eiland is bijzonder. Tot zo'n 10.000 jaar geleden zat het eiland nog vast aan Australië, maar de laatste ijstijd zorgde voor een stijging van de zeewaterspiegel. En liep de landbrug onder water. Het eiland kent zijn eigen klimaat. In de winter ligt er geregeld sneeuw in de bergen. Tasmanië bevat diverse gletsjermeren en veel, nog nauwelijks door de mens aangetaste, wildernis.

Mount Anne circuit track in South West National Park.
Nomad Tales
Met een bijpassende fauna. Je zou kunnen zeggen dat Tasmanië de originele fauna van Australië nog heeft. De reden hiervoor is simpel: het door de mens uit Azië meegebrachte roofdier, de dingo, heeft dit eiland nooit kunnen bereiken. Net als de vos overigens, die later wel op Australië werd losgelaten. Er leven in Tasmanië veel dieren die op het vasteland van Australië zijn uitgestorven, op het punt staan uit te sterven of alleen nog in kleine aantallen voorkomen.

Ook de bomen pasten zich aan de omstandigheden aan op het eiland. Zo zijn de valleien in het westen van Tasmanië bedekt met de hoogste loofbomen ter wereld. Een deel daarvan ligt in het groene hart van het eiland. In een lint van nationale parken. In Cradle Mountain – Lake St. Clair NP, Franklin-Gordon Wild Rivers NP, Southwest NP, Mount Field NP en Hartz Mountains NP is alles beschermd, maar in de naastgelegen Styxvallei vechten natuurliefhebbers en houtbedrijven nog steeds om dit oerbos.

Wetenschappers verbazen zich ook over de bossen in het noorden van het eiland. Daar leven bijzondere boomsoorten groeien die wel 10.000 jaar kunnen worden. Sterker nog, ze behoren tot de arctische flora, letterlijk afkomstig uit de ijstijd. Daarmee behoren tot de oudste bomen ter wereld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Tasmanië: een Droomplek.

Het eiland Tasmanië is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Een ruig gebied met talloze nationale parken. Waar je in een decor van rivieren, bergen en bossen kunt dwalen. Het eiland ligt tussen het vasteland van Australië en Nieuw-Zeeland in.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Dieren als mierenegel, vogelbekdier en bizarre buideldieren en 'vreemde' vogels.
  2. 37% van het land is inmiddels beschermd gebied.
  3. Hier groeien de grootste loofbomen ter wereld.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Tasmanië - Vreemde dieren in oeroude wildernis

Tasmanië - Vreemde dieren in oeroude wildernis

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Help de Tasmaanse duivel. Wandel de beroemde Overland Trail. Duik het immense oeroude loofbos in. En vergaap je aan de meest vreemde diersoorten.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.