Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Achtergronden

Uluru, ook bekend als Ayers Rock, is misschien wel de beroemdste rots ter wereld. Een kleurrijk monument midden in de woestijn, een overblijfsel van wat ooit een zee was.

Uluru, of Ayers Rock, is misschien wel de beroemdste rots ter wereld. Een kleurrijk monument midden in de woestijn, dat overdag bijna wordt overlopen door de toeristen. Met twee namen; Uluru voor de oorspronkelijke bewoners, de Anangu-aboriginals. De blanken noemden het lang Ayers Rock, maar deze naam wordt bewust niet meer gebruikt. Het is synoniem voor de strijd tussen de rijke geschiedenis en het huidige toerisme middenin de semi-woestijn van Australië.

Uluru zelf is verreweg het meest populair van het Uluru – Kata Tjuta National Park. Deze immense rots iets meer dan 4.5 km lang en zo’n 2.5 km breed. Op het hoogste punt torent Uluru ruim 348 meter boven het landschap uit. Het wordt al jaren de grootste monoliet ter wereld genoemd. Een monoliet is een rots uit één stuk.

Zowel Uluru als Kata Tjuta zullen in de toekomst uiteindelijk totaal verdwijnen.

Na lang onderzoek is gebleken dat Uluru 'slechts' een topje is van een immens gebergte. Waartoe ook het 100 kilometer verderop gelegen Mount Conner behoort, die veel groter is dan Uluru. En mogelijk zelfs ook Burringurrah (het vroegere Mount Augustus) in het westen van Australië. Deze is bijna twee keer zo groot als Uluru. Al twijfelen geleerden of het uit één stuk rots bestaat. De discussies onder wetenschappers gaan ondertussen door. 

Tot dit gebergte behoren ook de 30 rotsen van het nabijgelegen Kata Tjuta (vroeger bekend als The Olga's). Dat ook op het verlanglijstje van de meeste toeristen staat. Mount Conner, een tafelberg die zo'n 100 kilometer ten oosten van Uluru ligt, niet. Laatstgenoemde krijgt opvallend weinig aandacht van toeristen.

De geschiedenis van de rots is bijzonder. Miljoenen jaren werd sediment door weer en wind overal neergelegd. Maar, ergens tussen 900 en 550 miljoen jaar geleden overstroomde het land en ontstond zowaar een ondiepe zee. Het zand en stenen op de zeebodem werd onder het gewicht samengedrukt tot rotsen.
 
Een close-up van Uluru laat de diverse lagen rots zien.
Jason Fithian
Ongeveer 350 miljoen jaar geleden ontstond een sterke opwaartse druk, waardoor de zandsteenrotsen naar boven kwamen. En tegelijkertijd plooiden. In de miljoenen jaren daarna ontstond steeds nieuw sediment (zoals zand en grind), waardoor een groot deel onder het zand verdween. Alleen de hoogste pieken bleven zichtbaar. In de rots zijn de diverse lagen van het sediment goed te zien. En dus staat iedereen naar de overblijfselen van een voormalige zee te kijken. Het verleden is moeilijk voor te stellen als je voor de rotsen staat in de halfwoestijn die 'Outback' wordt genoemd.
 
Zowel Uluru als Kata Tjuta zullen in de toekomst uiteindelijk totaal verdwijnen. Erosie zorgt ervoor dat de rots langzaam afkalft. Zowel regen en de daaruit voortvloeiende stroompjes als de immense verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. Overdag worden meestal temperaturen tussen de 30 en 40 graden gemeten, terwijl 's nachts het kwik niet boven nul komt. Overdag zet de rots uit om 's nachts weer te krimpen. Dag in, dag uit.

Uluru en Kata Tjuta liggen midden in de Outback, de immense semi-woestijn van Australië. Dit betekent dat veel van de kenmerkende dieren ook hier te vinden zijn. Waaronder 21 soorten endemische soorten. 178 soorten vogels zijn geteld en maar liefst ruim zeventig soorten aan reptielen. En duizenden soorten aan insecten. Het past bij dit vreemde gebied, waar mensen van heinde en verre komen om de beroemde rotsen te zien. Waarbij je ook nog een grote kans hebt om tal van bijzondere dieren tegen te komen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Uluru & Kata Tjuta: een Droomplek.

Uluru (voormalig Ayers Rock) behoort tot de bekendste natuurmonumenten ter wereld. Deze immense rots in de Outback van Australië is beroemd vanwege de Aboriginals, hun religie, de unieke rotstekeningen; voor hen is het een heilige plek. Wie een rondreis door Australië maakt moet dit Werelderfgoed niet vergeten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Uluru is een extreem bijzondere rots, met een bijzonder religieus verleden.
  2. Het onbekendere Kata Tjuta is een goed gebied om te wandelen.
  3. De Aboriginals leven hier nu nog hun eigen leven.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij Uluru. Maak kennis met de Aboriginals. Beklim de rots of juist niet. Zoek de rust bij Kata Tjuta.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.