Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de Anunga-aboriginals en hun strijd om de voor hen heilige plekken te beschermen.

Aboriginals

Bij de Muitijulu Walk kom je onder meer deze rotstekeningen tegen.
Dean Ayres

Archeologen hebben de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar de rol van Uluru voor de aboriginals. De vele tekeningen op de rots zijn het bewijs dat de plek al heel lang heilig is. Deze tekeningen zijn zo'n 30.000 jaar oud. Ze zijn met name gevonden in grotten en hebben twee doelen. Enkele zijn simpelweg handleidingen om in dit dorre gebied bijvoorbeeld water (en voedsel) te vinden. Sommige hebben een meer religieuze betekenis. Ook zijn er werktuigen gevonden waaruit blijkt dat de Aboriginals al meer dan 20.000 jaar bij de immense steen wonen.

Voor de Aboriginals is Uluru, en het landschap eromheen, een creatie uit de Droomtijd. Ook al klopt deze term niet echt, want de Aboriginals kennen geen dromen. In hun taal heeft Tjukurpa (hun spirituele voorvaderen) de huidige wereld geschapen. Het heeft overigens meer met mythologie te maken dan met de schepping; het landschap is dan ook een levende herinnering aan de belangrijke gebeurtenissen uit hun bestaan. Daarbij is tevens een sterke relatie tussen mens, dier, planten en alles dat leeft. De rotstekeningen die je bijvoorbeeld ook bij Uluru kunt vinden laten dan ook deze wereld zien

Aboriginals geloven dat hun dood slechts een tussenportaal is naar het geest-worden. En dat geesten van hun voorouders zich met name rond de heilige plekken verzamelen, waardoor deze plaatsen door de jaren heen steeds heiliger worden. Volgens de overlevering geven de voorouders de huidige generatie kracht en wijsheid. Rondom Uluru en Kata Tjuta zijn meerdere heilige plekken waar de Anangu nog steeds geregeld rituelen uitvoeren. Mede hierom is het oostelijke gedeelte van Kata Tjuta niet toegankelijk voor toeristen.

Twistpunt

De rots is al decennialang een twistpunt tussen de oorspronkelijke bewoners en de regering. In 1958 werd Uluru en Kata Tjuta een nationaal park, waardoor de Aboriginals hun zeggenschap over het gebied verloren. In 1985, na een jarenlange strijd voor rechten van de oorspronkelijke bewoners, kregen de Anangu-Aboriginals het beheer over het park. Met één voorwaarde; het gebied moet een toeristische bestemming krijgen.

Een jaar daarvoor werden al drastische maatregelen genomen. Enkele hotels lagen direct aan de voet van de rots. Zij zorgden voor grote schade aan het milieu en werden gesloten. Vanuit de lucht zijn de overblijfselen van de hotels nog te zien. Tegenwoordig mogen hotels, zoals het Yulara Resort, niet in de buurt liggen. Yulara Resort ligt 20 kilometer verderop.

Toerisme is voor de oorspronkelijke bewoners een geldbron. Ze worden steeds meer betrokken bij projecten, zoals bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuw platform voor toeristen zodat die de beroemde zonsondergang bij Uluru kunnen zien.

Wel of niet beklimmen?

Bij de ingang staat een bord waarop wordt uitgelegd waarom je de klim niet zou moeten maken.
Hansjoerg Morandell

Maar toerisme levert ook langlopende conflicten op, die meestal met heiligschennis te maken hebben. Zoals het beklimmen van de heilige rots. Of de vele helikopters met toeristen. Er zijn plannen om het gebied in zijn geheel terug te geven aan de Anangu, maar vooralsnog blijft het geld van het toerisme leidend.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Uluru & Kata Tjuta: een Droomplek.

Uluru (voormalig Ayers Rock) behoort tot de bekendste natuurmonumenten ter wereld. Deze immense rots in de Outback van Australië is beroemd vanwege de Aboriginals, hun religie, de unieke rotstekeningen; voor hen is het een heilige plek. Wie een rondreis door Australië maakt moet dit Werelderfgoed niet vergeten.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Uluru is een extreem bijzondere rots, met een bijzonder religieus verleden.
  2. Het onbekendere Kata Tjuta is een goed gebied om te wandelen.
  3. De Aboriginals leven hier nu nog hun eigen leven.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Uluru & Kata Tjuta - Zee-monument in de woestijn

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij Uluru. Maak kennis met de Aboriginals. Beklim de rots of juist niet. Zoek de rust bij Kata Tjuta.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.