Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Achtergronden

Milford Sound, Dusky Sound en Doubtful Sound zijn synoniem voor de ruigheid van Nieuw-Zeeland. Met fjorden, watervallen, rivieren en bossen. En vreemde dieren als kiwi, kea, takahe, pukeko en weka.

Milford Sound en zijn onbekendere broertjes Doubtful Sound en Dusky Sound zijn synoniem voor de ruigheid van Nieuw-Zeeland. Dit is Fjordland Nationaal Park, een immens gebied vol fjorden, watervallen, rivieren, meren en bossen. Vol met bijzondere wilde dieren als kiwi, kea, takahe, pukeko en weka. En glimwormen. Het is één van de beste wandelgebieden ter wereld.

Fjordland is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Het gebied op het Zuidereiland kent een lange geschiedenis. Wetenschappers hebben achterhaald dat de bergen in het park ongeveer 500 miljoen jaar oud zijn. Zo'n 200 miljoen jaar geleden komen de zandsteen– en kalksteenrotsen door vulkanische activiteiten boven water uit.

De beroemde auteur Rudyard Kipling noemde Milford Sound het achtste wereldwonder.

Door de ligging, in het uiterste puntje van Nieuw-Zeeland, staat het landschap open aan de elementen. Met name de ijstijden zorgen voor grote veranderingen. Door het gewicht van de ijsmassa wordt het onderliggende land naar beneden gedrukt, terwijl het ijs langzaam de Tasmaanse zee inglijdt. Daarnaast zorgt smeltend ijs voor erosie, waardoor gaandeweg kloven, valleien en meren ontstaan.

De fjorden en talloze meren zijn stille getuigen van dit immense proces. Grote meren als Lake Te Anau en Lake Manapouri zijn eigenlijk niet meer dan diepe dalen die vol zijn gelopen met smeltwater van de omliggende bergen. Het vormingsproces is overigens nog steeds volop gaande. De vele regenbuien geselen de rotsen, terwijl rivieren het landschap verder uithollen.

De fjorden zijn ook goed wandelend te verkennen.
Corno van den Berg
Het gebied is ook bij de oorspronkelijke bewoners, de Maori, erg bekend. Ook al hebben ze hier nooit permanent geleefd, veel van hun legendes gaan over deze streek. De halfgod Tu-te-raki-whanoa moet volgens hen ooit de fjorden met een dissel hebben uitgehakt. Zijn werk is prachtig, zelfs zo mooi dat iedereen stopt met werken. De godin Hinenuitepo ziet het met lede ogen aan. En ze besluit een dier te introduceren: de zandvlieg. Als deze zou bijten gaat iedereen wel weer aan het werk.

Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat de Maori's af en toe het gebied zijn ingetrokken om te jagen. Maar ook om te zoeken naar jade, waarom Nieuw-Zeeland ook nu nog bekend staat. Van deze felgroene stenen maakten ze sieraden, maar ook wapens.

De beroemde Engelse ontdekkingsreiziger James Cook in 1770 is waarschijnlijk de eerste blanke die dit deel verkent. En hij geeft Doubtful Sound zijn naam. Cook twijfelt namelijk of hij ooit het fjord wel weer uit zou komen. Waarmee hij de naam 'doubtful' kreeg. Milford Sound werd in de 19e eeuw definitief op de kaart gezet door de beroemde auteur Rudyard Kipling, die onder andere Jungle Boek schreef. Hij noemde Milford Sound het achtste wereldwonder. Wat opmerkelijk mag worden genoemd, want de eerste zeven zijn door de mens gemaakt …

Fjordland is een ideale plek voor actieve vakantiegangers. Voor mensen die graag buiten zijn. En van diverse landschappen houden. Voor mensen die willen wandelen, kajakken of op zoek willen gaan naar de bijzondere flora en fauna. Het immense gebied leent zich voor een dagenlange ontdekkingstocht. Waarbij je je niet moet laten afschrikken door het weer. Dat hoort bij een van de ruigste gebieden ter wereld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel de beroemde Milford Track. Zie de ruige Milford Sound, Doubtful Sound en Dusky Sound. Ontdek de 'vreemde vogels' van Nieuw-Zeeland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.