Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe het gebied is beschermd. En over het soms baanbrekende onderzoek dat wetenschappers doen naar met name de rijke dierenwereld.

Conservatiegebied

Fjordland is al sinds 1904 beschermd. Let wel, het gebied omvatte toen al 950.000 hectare. Dat is zo'n 200 keer zo groot als het Nationale Park de Hoge Veluwe. Al kreeg het pas in jaren vijftig de officiële status van nationaal park. Het is het grootste nationaal park van de Nieuw Zeeland.

In 1986 kreeg het de status Werelderfgoed, maar dat ging de overheid niet ver genoeg. In 1990 is Fjordland NP en het aangrenzende Mount Aspiring National Park, Mount Cook National Park en Westland National Park officieel tot immens conservatiegebied uitgeroepen. Dat de Maori-naam Te Wahipounamu meekreeg. En het beschermde gebied inmiddels zo’n 400 keer zo groot als de Hoge Veluwe is.

Exotische dieren

Exotische dieren vormen in Nieuw-Zeeland een groot probleem. Er zijn talloze geïntroduceerde soorten die de wilde dieren in de weg zitten of zelfs uitroeien. Denk aan hermelijnen, ratten, opossums, vossen, enz. Talloze organisaties zetten zich in voor beschermen van zowel dier als het landschap, waaronder de Fiordland ConservationTrust.

Met de laatste techniek (en simpel boerenwijsheid) proberen ze de vreemdelingen te slim af te zijn. Ze richten zich onder meer op eilanden, waar de populaties eenvoudiger kunnen worden gecontroleerd. Alleen dan kunnen de vele typische Nieuw-Zeelandse soorten overleven. Na een succesvolle uitroeiing volgt meestal een succesvolle uitzetting van bedreigde diersoorten. In het bijzonder vogels.

Kakapo

Een van die vogels is de kakapo, een grote nachtpapegaai die niet (meer) kan vliegen. Wetenschappers dachten dat deze opmerkelijke vogel was uitgestorven, toen in 1974 een populatie in Fjordland werd ontdekt. Maar dit bleken alleen maar mannetjes te zijn. In 1977 ontdekten wetenschappers nog een populatie van ongeveer 180 dieren ontdekt op het zuidelijker gelegen Stewarteiland. Met vrouwtjes.

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele tientallen dieren in het wild, waaronder op eilandjes voor Dusky Bay, maar mogelijk ook talloze andere plekken. Daarvoor is nog veel onderzoek nodig, al vrezen wetenschappers dat de dieren een te makkelijke prooi zijn voor roofdieren.

Verrassingen

De takahe is terug van uitsterving in Fjordland.
Michael

Omdat het gebied zo groot is, wordt de wetenschap hier nog geregeld verrast. Zo ook in 1948 toen een kolonie takahe werd ontdekt in de Murchison-bergen in Fjordland. Wetenschappers dachten dat deze karakteristieke vogels voor Nieuw-Zeeland al decennialang waren uitgestorven.

Onder meer door de hermelijn, een roofdiertje die door de Europeanen is meegebracht. Al in 1953 werd een 500 km2 bij het Te Anau-meer ingesteld als leefgebied voor de dieren. En zijn er talloze maatregelen genomen om de hermelijnen buiten te houden. Dit met name door vallen uit te zetten.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Fjordland NP - Thuisbasis van Milford en Doubtful Sound

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel de beroemde Milford Track. Zie de ruige Milford Sound, Doubtful Sound en Dusky Sound. Ontdek de 'vreemde vogels' van Nieuw-Zeeland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.