Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Achtergronden

Queenstown is de plek waar bungy-jumpen groot is geworden. Het oude goudstadje is tegenwoordig dé plek om je grenzen te verleggen.

Queenstown in Nieuw-Zeeland is de plek waar het bungy-jumpen populair is gemaakt. Tegenwoordig voert in deze stad de adrenaline de boventoon. Op de meest gekke manieren, waarbij de uitdagingen steeds groter, sneller en angstaanjagender worden. In dit voormalige goudstadje kun je je grenzen verleggen. En dus komen mensen van over de gehele wereld om het 'center of extreme sports' te beleven.

Het stadje ligt aan het Wakatipumeer, op de achtergrond ligt de bergketen The Remarkables. Pas in 1860 besluiten goudzoekers het hier te gaan proberen. Queenstown is een klein goudzoekersstadje, zoals er destijds veel ontstaan. Door de rustieke ligging aan het Wakatipumeer en bij de Remarkables-bergketen vinden veel bewoners dat de stad uitermate geschikt is voor Queen Victoria om te wonen. Vandaar de naam.

Queenstown is de meest bezochte 'attractie' van Nieuw-Zeeland.

Maar als het goud op raakt, loopt ook het stadje leeg. Totdat de lokale zakenman A.J. Hackett besluit dat het stadje wel wat leven in de brouwerij kan gebruiken. In 1988 biedt hij de eerste bungy-jump ter wereld aan. Een vrije val van 43 meter van de Kawarau Bridge.

Hierdoor wordt Queenstown vaak onjuist genoemd als de plek waar het bungy-jumpen is 'uitgevonden'. Maar Hackett heeft de sport alleen maar gecommercialiseerd. Zo'n 1500 jaar eerder bedenken inwoners van de Vanuatu-eilanden (om precies te zijn Pentecost Island) in Polynesië een ritueel om de goden te bedanken voor een goede oogst van yams (een voedzame vrucht). Ze doen dit tijdens het jaarlijkse Yam-feest om tevens hun moed te tonen. Met lianen aan hun voeten springen ze van speciale houten vlonders in bomen.

Eeuwen later maakt een filmpje deze 'Vine Jumpers' beroemd (en berucht aangezien er nog wel eens doden vallen). Maar hun manier van springen zet enkele durfals aan het denken. Onder meer bij leden van de Oxford University Dangerous Sport Club. Zij hebben officieel de eerste bungy-jump gemaakt in 1979. Bij de Engelse stad Bristol springen ze van de Clifton Suspension Bridge aan een soort elastiek. Tegenwoordig kan het bijna in elk land; van platforms, takelwagens, gebouwen en natuurlijk bruggen.

De beroemde Kawarau Bridge bungy-jump.
Adam Selwood
Nadat Hackett zijn bungy-jump publiekelijk maakte reist deze snel de wereld over. En trekt vanaf dag een veel adrenalinezoekers. Wat het ingeslapen stadje doet opschrikken. Al snel ontstaan nieuwe varianten, maar ook talloze andere 'gevaarlijke sporten' worden ontwikkeld. Waardoor Nieuw-Zeeland al snel het middelpunt van adrenalinesporten wordt.

Inmiddels is Queenstown de meest bezochte 'attractie' van Nieuw-Zeeland. Ook al omdat de bergen er om heen (the Remarkables) door regisseur Peter Jackson werden gebruikt als het mystieke en illustere Mordor in de Lord of the Rings-trilogie. Hier kan immers alles.

Wie door het stadje (want het is nog steeds 'slechts' een stadje) loopt kan de vele advertenties niet missen. Het aantal attracties dat wordt aangeboden is groot, heel groot. Hier kan iedereen grensverleggende dingen doen die soms zelfs je realiteitszin tarten. De lijst met extreme attracties wordt aangevuld met meer gangbare attracties.

Het publiek is een opvallende mix van jong en oud. Ze shoppen hier uitgebreid om minimaal een, maar meestal meerdere attracties te boeken. 's Avonds in het restaurant of café zit iedereen nog vol adrenaline zijn of haar verhaal te vertellen. Opmerkelijk is dat iedereen een eigen gevoel heeft bij het 'meest uitdagende' of het 'meest angstige'.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ervaar de eerste bungy-jump. Scheer in een Jet Boat over het water. Bestuur een Monster Truck. Of doe allerlei stunts op één dag.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.