Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de maatregelen die worden genomen om het aantal ongevallen te beperken. En hoe hier de beroemde natuur zo goed mogelijk wordt beschermd.

Strenge regels

De vele attracties worden geregeld uitvoerig getest. De veiligheidsregels zijn streng en worden alleen maar strenger. Desondanks gebeuren er af en toe ongelukken. Soms met dodelijke afloop. Zo kwam er in 1999 een Japanse toerist om bij de Shotover Jet, toen hij tegen de rotsen sloeg. In 2001 overleefde een student een raftingtocht niet, terwijl in dat jaar ook een hangglider dodelijk verongelukte. Wat in 2003 nog een keer gebeurde.

Maar het aantal ongelukken is heel beperkt op de vele bungy-jumps, raftingtochtjes, paraglidingtours en andere tours die hier dagelijks worden georganiseerd. Wetenschappelijk gezien heb je nog steeds meer kans in een auto-ongeluk te overlijden dan in Queenstown. Volgens diverse psychologen helpen zulke ongelukken juist het imago van de gevaarlijke sporten hoog te houden.

Overigens zorgen de hoge veiligheidseisen ook voor extra kosten. Wat onder andere de bijzondere attractie Fly by Wire de das om doet. Bij deze attractie vloog je aan constructie van stalen kabels in een soort vliegtuigje door een dal. Waarbij je steeds harder en hoger gaat. In juni 2008 sluit de attractie door de hoge kosten om de veiligheid te garanderen.

Natuur versus toerisme

De ruige omgeving van Queenstown.
Corno van den Berg

Queenstown ligt aan het Wakatipu-meer en tegen de Remarkables-bergketen. Hier is sinds de bungy-jumpgekte een hevige discussie bezig over de fragiele verhouding tussen natuur en het toerisme. Met het doorgroeien van de stad groeit ook de druk op de omgeving. Zeker als er steeds meer toeristen van over de gehele wereld komen. Zij komen niet alleen voor de attracties, maar moeten ook ergens slapen en eten. Diverse natuurorganisaties, waaronder Wakatipu Environmental Society, proberen de verhouding in stand te houden.

In 2008 diende er een rechtszaak over de bouw van een 185 meter hoge bungy-jump in de vallei achter Queenstown. Het zou meteen de hoogste bungy-jump van Queenstown worden (niet van de wereld overigens). Grote vraag is in hoeverre zo'n installatie de natuur beïnvloed. Een vraag waar ook de diverse overheidsinstanties mee worstelen. Vooralsnog gaat de bouw door.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Queenstown - Adrenalinehoofdstad van de wereld

Ontdek de 20 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ervaar de eerste bungy-jump. Scheer in een Jet Boat over het water. Bestuur een Monster Truck. Of doe allerlei stunts op één dag.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.