Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Achtergronden

Stewart Island heeft lange tijd geen mensen gekend. Waardoor het relatief ongeschonden is gebleven. De eerste bewoners noemden dit het 'land van de kleurende luchten'.

Stewart Island is door zijn ligging lange tijd niet beïnvloed door mensen. Waar dieren met vreemde namen als kaka en de kakapo rondlopen. Het is de beste plek om misschien wel de vreemdste vogel ter wereld te zien: de kiwi. En dat allemaal in een decor van bossen, strand en rotspartijen, waar je je als mens nog ondergeschikt voelt. Ook nu nog is dit eiland relatief onbekend: het massatoerisme heeft het nog niet ontdekt.

Het is een mystiek eiland, dat ten zuiden van het Zuidereiland ligt. En natuurliefhebbers en wandelaars van over de gehele wereld trekt. Het eiland is 1.746 km² groot, met een rotsachtige kustlijn en tientallen stranden. Dat nog grotendeels intact is, ook al wordt het al eeuwenlang bewoond.

Op het eiland zijn talloze overblijfselen gevonden van een immense vogel, de moa.

Wetenschappers denken dat Polynesiërs als eerste mensen Nieuw-Zeeland hebben bereikt. Hun bootjes zouden vanaf het einde van de 13e eeuw hier voor het eerst zijn afgemeerd, ook op Stewart Island. Deze voorouders van de Maori's worden tegenwoordig als de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland gezien.

De Maori's hebben diverse legendes over het ontstaan van Nieuw-Zeeland. De beroemdste is dat de zeevaarder Maui het land heeft opgediept uit de Stille Oceaan. Het Noordereiland stelt een grote vis voor en het Zuidereiland de kano van Maui. Stewart Island stelt hierin het anker van de boot voor.

De Maori's geven Stewart Island de naam Rakiura, wat staat voor 'land van de kleurende luchten'. Als je hier rondloopt en de zonsopgang en zonsondergang meemaakt kun je je wel voorstellen wat ze hebben bedoeld. De kans is overigens ook vrij groot dat er het zuiderlicht mee wordt bedoeld. Deze tegenhanger van het bij ons bekendere poollicht is hier in de winter geregeld te zien.

De naam die de Maori's het hebben gegeven komt terug in het grootste beschermde gebied van het eiland: Rakiura National Park. Dit beschermde park omvat ongeveer 85 procent van het eiland. Het is een relatief jong park, dat pas in 2002 werd ingesteld. Maar het park voegt in feite diverse kleinere beschermde gebiedjes samen. Waarbij de instandhouding van de bijzondere dieren centraal staat.

Op het eiland (en ook in de rest van Nieuw-Zeeland) zijn talloze overblijfselen gevonden van een immense vogel, de moa. Of eigenlijk de elf soorten moa's die ooit in Nieuw-Zeeland hebben geleefd. Maori's hebben veelvuldig op dit dier gejaagd, voor het vlees en de veren. Ook de komst van de blanken speelt een belangrijke rol spelen in het uitsterven van deze vogel. De moa staat te boek als een van de eerste diersoorten die door menselijk handelen is uitgestorven.

Een van de strandjes van Ulva Island.
Corno van den Berg

De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook staat te boek als de eerste Europeaan die het eiland ziet. In zijn dagboek schrijft hij dat het onderdeel uitmaakt van het Zuidereiland. Het was de Schot William Stewart die in 1809 als eerste aan land ging. En er later gaat wonen. Waardoor het eiland al snel zijn naam krijgt.

Stewart Island wordt vervolgens een favoriete plek voor Europese robben- en walvisjagers. Met in hun kielzog ratten en honden. Deze zijn allang weg, maar opmerkelijk is wel dat het aantal inwoners nog steeds zeer klein is. Waardoor de natuur veel ruimte krijgt. En deze ook dankbaar accepteert. Niet zonder slag en stoot, want het verleden wis je niet zo maar uit.

Stewart Island is tegenwoordig een paradijs voor de natuurliefhebber. Hier vormen de dieren de absolute publiekstrekkers. Ook het ruige landschap wordt zeer gewaardeerd. Deze twee ingrediënten zorgen voor een extra beleving. Wandelend, kajakkend of welke vorm van vervoer je ook kiest, hier kun je altijd iets bijzonders tegen komen. En zelfs vlakbij het dorpje, waar kaka's overvliegen en dolfijnen geregeld in de baai worden gezien. Al telt het eiland bijvoorbeeld maar 121 soorten vogels, hier zitten wel bijzondere bij zoals kakapo, bruine kiwi, zadelrugspreeuw en zes soorten pinguïns.

Niet alleen de dieren zijn hier bijzonder. De bossen op Stewart Island hebben talloze inheemse boomsoorten met, net als bij de dieren, vreemde namen als rimu, miro en kamahi. Beroemd is de rata, die in de zomer bloeit met rozerode bloemen. Een deel van deze bomen en planten is bewust geplant, nadat talloze bomen waren gekapt voor commerciële doeleinden. Daar is inmiddels een einde aan gekomen. Waardoor Stewart Island meer en meer van zijn oude glorie terug krijgt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vreemde vogels als kiwi, kakapo en weka. Help als vrijwilliger. Kajak langs de ruige kust en wandel de Rakiura Track.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.