Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse maatregelen die zijn genomen om de bijzondere dieren op het eiland te beschermen. De Nieuw-zeelanders gaan hiervoor ver, heel ver.

Opossums en hermelijnen

Stewart Island is een van de weinige plekken in Nieuw-Zeeland die vrij is van roofdieren als opossums en hermelijnen. Maar niet van ratten en verwilderde honden. Mede daarom hebben veel vogelsoorten het moeilijk. Al decennialang wordt gekeken naar manieren om dit soorten dieren weer van Stewart Island (en ook het vasteland van Nieuw-Zeeland) te krijgen. Met wisselend succes.

Natuurbescherming

Pootafdrukken van een dwergpinguïn op het strand.
Corno van den Berg

Op Stewart Island zijn veel natuurorganisaties bezig met het beschermen van de diverse diersoorten. Waaronder:

  • Kakapo
    De kakapo had lang op Stewart Island zijn laatste grote territorium. Op het vasteland legde het dier het al snel af tegen met name de hermelijn. Een roofdiertje dat hier niet voorkomt, maar ratten en verwilderde honden hebben ook hier de populatie geminimaliseerd. De meeste dieren zijn gevangen en ondergebracht op kleine eilandjes, waar helemaal geen roofdieren zijn. Het is mogelijk dat er nog enkele dieren vrij rondlopen, maar de kans is niet al te groot. Op Ulva Island, een klein eilandje voor de kust, is Sirocco uitgezet. Dit kakapo-mannetje is door de mens opgevoed en in een groot beschermd gebied is vrijgelaten. Met dag en nacht bewaking. Het is een test of dit soort projecten werken, zodat er in de toekomst meer kunnen worden gerealiseerd.
  • Bruine kiwi
    De bruine kiwi heeft op Stewart Island nog een gezoende populatie van zo'n 20.000 dieren. Dit komt met name omdat het aantal roofdieren beperkt is. Daarnaast worden allerlei maatregelen genomen om de dieren beter te beschermen; tegen mens en dier. Zo worden talloze vallen uitgezet en krijgt de lokale bevolking alsook toeristen uitleg over de dieren, hun leefpatroon en hun voedsel. Waardoor het relatief goed gaat met de bruine kiwi. En de lokale bewoners trots zijn op hun aaibare medebewoner.
  • Geeloogpinguïn
    De geeloogpinguïn is de meest zeldzame pinguïnsoort ter wereld. En werd in 2004 en 2005 bedreigd door een nieuwe ziekte, die vogeldifterie wordt genoemd. Jonge kuikens, ook op Stewart Island, stierven er aan, waardoor de populatie van slechts een paar duizend dieren onder druk kwam te staan. Inmiddels lijkt de grootste slachting voorbij, maar de populatie blijft extreem kwetsbaar.

Ulva Island

Ulva Island is een goed voorbeeld van geslaagd herintroductiebeleid. Eerst zijn alle roofdieren (voornamelijk ratten) gevangen op dit eilandje. En vervolgens zijn talloze ernstig bedreigde vogelsoorten uitgezet. Die door wetenschappers nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Stewart Island - Eiland vol vreemde natuur

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek vreemde vogels als kiwi, kakapo en weka. Help als vrijwilliger. Kajak langs de ruige kust en wandel de Rakiura Track.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.