Deel

0
Tweet about this url
Ga actief op pad

Ga actief op pad

Wie graag actief is kan kiezen uit veel mogelijkheden:
Ga fietsen of wandelen
Verken de vele wandelpaden
Probeer parapente

De eerste zonnestralen vallen over het landschap. Het landschap roept. De speciaal aangelegde fietspaden, maar ook talloze onverharde wandelpaden. Ze roepen om te worden verkend, te voet, per fiets. Of hoe dan ook. Gelukkig verschijnen er meer en meer speciale fietspaden. Al is de fiets de Hollandse manier om Italië te ontdekken, de Italianen zelf moeten er niet te veel van hebben. Totdat ik de bergen in ga…

Een goed voorbeeld van een nieuw fietspad loopt door Valle dell'Adige. De route begint bij het stadje Valsugana. Het vlakke pad slingert door het landschap. En biedt alle kansen om rustig om me heen te kijken. Hier fietsen is een rustige opmars voor het zwaardere werk later. Het eindigt bij Levico Therme, de naam zegt het al. Levico is een beroemd kuuroord, het water heeft veel arsenicum en ijzer in zich. En op loopafstand van het centrum ligt het meer van Levico.

 

 

Nadat ik de verharde wegen heb bereden, roepen de bergen. Ik zoek grind en stof in plaats van asfalt.  In de verte doemen de steile rotsen van de Dolomieten op. Al zien ze er weinig uitnodigend uit, althans per fiets. Want Trentino heeft een ruige kant, en wandelen is de beste kans om dit te ervaren. Ik wandel omhoog in het Tre Cime del Bondone Nature Reserve, met als top de Monte Bondone.

Een lichte klim pak je het best aan met een fikse tred. In ieder geval de eerste honderd meters. Het is nog vroeg, maar het luie zweet komt al te voorschijn. Druppels gaan over in straaltjes. Hoog tijd om even uit te rusten. Ik sta letterlijk stil bij het landschap. Witte rotsen torenen boven de bomen uit, vogels zingen tussen mijn gepuf door. De piek is in zicht en enkele kinderen komen op hun gemak voorbij.

 

 

De top biedt een fraai uitzicht over het gebergte. In de verte zie ik wat mensen zweven op de wind met hun parapente-schermen. Al met al een tastbare afsluiting van een actief dagje, al is actief iets te veel eer voor mijn daden. Misschien is het contrast met de vorige dag te groot, en laten de spieren zich daarom voelen. En misschien heb ik gisteren iets teveel gegeten. Maar het indrukwekkende decor doet alles vergeten, voor even dan.
De hoogtepunten van Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Fietsen in Trentino

Wandelen in een bergomgeving
Trentino heeft 800 bergpaden met een totale lengte van bijna 5.000 km en is zonder twijfel de ideale bestemming voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar. Van een rondje rondom het meer tot een meerdaagse trekking hoog in de bergen. De keuze is aan jou.

Fietsen tussen Gardameer en Dolomieten
Bij het begrip ‘fiets vakantieland’ wordt voornamelijk gedacht aan landen uit centraal en noord-Europa, zoals Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen. Maar nu kan ook Trentino aan het rijtje worden toegevoegd.

Deze regio in Noord-Italië kent een lange fietstraditie en is de bakermat van menig groot kampioen uit de wielersport. Je vindt hier een scala aan mogelijkheden voor een vakantie op het zadel.

In Trentino is fietsen genieten van een stilte zonder motorgeluiden. Met uitzicht op de meren (bijna 300 in totaal), groene dalen en de majestueuze Dolomietentoppen. Her en der staan kastelen 'op de uitkijk'.

Sommige fietsroutes voeren door de bergen, anderen gaan over (relatief) vlak terrein. Trentino dient qua fietstoerisme-voorzieningen als model voor alle overige Italiaanse provincies. Het fietspadennetwerk is bijna 400 km lang, een unicum in Italië.

Italiaans fietswalhalla
De Dolomieten vormen de ideale speeltuin voor racefietsers en mountainbikeliefhebbers. Met bekende routes nabij het beroemde Gardameer.

En een klassieker als de 'Dolomiti Brenta Bike'. Deze fietstocht leidt langs de grenzen van het Adamello Brenta natuurpark. Recreatief fietsen over vlak terrein kan ook: langs meren, rivieren of spoorlijnen.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.