Deel

0
Tweet about this url

Ga het water op

Valle di Ledro, niet echt een naam die direct associaties oproept. Deze regio ligt in het zuiden van Trentino op slechts een paar kilometer van het beroemde Gardameer. Dit is een plek voor liefhebbers, waar je het landschap van meren en bergen op een actieve manier kunt beleven. Om daarna tot rust te komen in de bossen of lekker te eten in de dorpjes.

Ontdek de minder bekende meren

De onbekende meren van Trentino, het klinkt als een goed boek. Maar heb je weleens van Valle di Ledro gehoord? En dan bedoel ik het meer, dat dezelfde naam als de regio heeft. Terwijl ik er rondloop, hoor ik dat het één van de meest zuivere van Trentino is. Goed om te zwemmen dus. Door de aanwezige bries is dit een goed meer om te zeilen. Er worden hier zelfs regatta's en internationale competitiewedstrijden georganiseerd. Ga ik kanoën probeer ik er omheen te fietsen op de ruim 200 kilometer fietspaden. Ik probeer het in een kano, met de wind mee. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Lucio Tonina)

Beklim de bergen van Ledro

Weg van de bewoonde wereld. Van de gebaande paden, en meer van dat soort termen. Op zoek naar rust, ruimte en uitzichten. En doordat het meer geregeld in het decor opduikt krijg je de mooiste panorama's. bijvoorbeeld vanaf Tremalzo zie je het Ledromeer en het Gardameer. En zie je mountainbikers en zelfs paragliders voorbij vliegen. De bergen zijn niet extreem hoog, zodat je hier lekker los kunt gaan. Er is genoeg keuze, vraag maar bij de lokale VVV. (Foto: ... )

Proef de smaken van Trentino

Forel is hier met name een populaire maaltijd. Je kunt zelf je hengel uit gooien en dan (bij succes) proeven. Je merkt het vanzelf, je smaakpappilen helpen je. De Italiaanse keuken is wereldberoemd, maar dat die zo divers is verbaast me keer op keer. Zeker als je vaker naar Italië bent geweest, kom je die keukens van het land tegen. En die in het noorden is een combinatie van de Alpen (en omliggende landen) en de overbekende pasta's bijvoorbeeld. Waardoor je talloze combinaties kunt proberen. Is dat de reden dat ik steeds meer en meer tijd voor de maaltijden neem? (Foto: ... )

Durf eens klauterend rotsen en rivieren te bedwingen

Door een waterval van 25 meter hoog. Vol overgave door een rivier waden, over rotsen klimmen en van rotsen af springen in het water. Dwars door de Palvico-stroomversnelling of de Rio Nero. En ja, canyoning is leuk. Erg leuk zelfs. Gelukkig krijg ik speciale kleding zodat het ijskoude bergwater me niet verlamt. Mijn gezicht is niet bedekt, dus als er water op komt ben ik klaar wakker. En door de adrenaline word je hyperactief en denk je de gehele Dolomieten op deze manier te kunnen nemen. Al is een sprong van bijna tien meter hoogte ook even een momentje om alles te overdenken. (Foto: ... )

Kampeer aan het water

Wakker worden met uitzicht over het water, de heuvels van Trentino vormen het decor. Een vers gezet kopje koffie heeft nog nooit zo goed gesmaakt. Ik sta op een rustige camping in het voorjaar en geniet van de rust. Net als veel Nederlandse gezinnen dat doen, want de Italiaanse meren zijn populair. En gelukkig zijn er nog rustieke plekken te vinden bij Valle di Ledro. Er zijn hier nog kleinschalige campings te vinden om dit deel van Italië optimaal te beleven. (Foto: ... )
De hoogtepunten van Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Lekker eten

Lekker eten ‘on the road’
Het landschap van Trentino leent zich voor prachtige tochten op de fiets, met de auto of op de motor. Met de uitdagende haarspeldbochten en het prachtige uitzicht, kun je waarschijnlijk de hele dag wel blijven touren.

Het goede leven
Vergeet echter niet af en toe te stoppen voor een Italiaanse cappuccino of om te genieten van de befaamde Italiaanse keuken. Wanneer je kiest voor een eetgelegenheid die het logo 'Osteria Tipica Trentina' draagt, proef je letterlijk en figuurlijk het goede leven van de streek.

De aangesloten bistro’s en restaurants gebruiken verse ingrediënten uit te regio en serveren maaltijden met eeuwenoude receptuur. Je moet het proberen om er over mee te kunnen praten.

Proef de smaak van Italië
Trentino staat onder andere bekend om de appel, de honing, de kaas en uitstekende wijnen & spumante. Oneindig groot is de keuze aan restaurants, agritur (vakantieboerderijen) en berghutten waar je kunt genieten van de specialiteiten uit de regio.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.