Deel

0
Tweet about this url

Ga los in Valsugana

Valsugana is 'the best of both worlds', want hier ontmoeten de Italiaanse meren en de Dolomieten elkaar. Met liefde, want het loopt indrukwekkend mooi in elkaar over. De meren van Caldonazzo en Levico liggen idyllisch tussen bergen en heuvels, dit is het kloppend hart van deze regio. Een mooi gebied om lekker actief in te zijn.

Fiets door het wisselende landschap

Fietsen is leuk, maar niet voor iedereen te doen. Daarom zijn in 2013 in Valsugana de elektrische fietsen geïntroduceerd. En de fietshotels, waar je bagage naar toe wordt gebracht. Dat moet ik ook eens proberen, zodat ik in ieder geval weet wat het is. En eerlijk is eerlijk, je maakt toch wel wat meer kilometers met een motortje en zonder bagage. Zodat je meer van de omgeving ziet. Ach, nu ik eenmaal onderweg ben kan die heuvel er ook nog wel bij. Ik stop bij een 'bicigrill', een grillrestaurant langs een fietspad. Dat is een synoniem voor een lekker zonnetje en heerlijk eten en drinken. (Foto: ... )

Neem de Dolomieten te voet

Ik wil best een dag wandelen in Valsugana, maar dan wel door extreme landschappen. De start is op een alpenweide met weids uitzicht over een meer, al snel struin ik door de naaldbossen waar het zicht beperkt is. Net als het licht. Om uiteindelijk alleen nog maar rotsen te zien, totdat ik over de bergen heen kan kijken. De wind begroet me en het is tijd voor de lunch. Mijn benen krijgen rust, mijn geest ook. De totale leegte overvalt me en slaat ook toe in mijn hoofd. (Foto: ... )

Kampeer in rust en ruimte

Wie vroeg in het seizoen gaat kamperen kan aan de bosrand kamperen. Of aan het water, want ook die plekken zijn er hier voldoende. Of in een alpenweide bij een boer. ik trek graag wat rond om diverse landschappen te zien als de zon onder gaat. Gelukkig zijn de dagen in de zomer lekker lang. Wel is het drukker op de campings, maar ook gezelliger. En geniet je meer van de zon. Wat een lastige keuze. (Foto: ... )

Kijk naar de kunst van Arte Sella

Een kathedraal van boomtakken, wolven van takken en nog veel meer driedimensionale gemaakt van stenen, bladeren, takken of stammen. Moeder Natuur's producten staan centraal bij het wonderlijke Arte Sella. Ik dwaal over de ArteNatura langs de diverse kunstwerken die verspreid liggen in de bossen an de zuidkant van de Monte Armentera. Dit Moderne Kunst-project begon in 1986 en is inmiddels uitgegroeid tot een ware publiekstrekker. Bijzonder is het om met een mountainbike naar Val di Sella te fietsen. Of per e-bike vanuit Levico Terme, in 15 km via een speciaal fietspad klim je (hoogteverschil 620 meter met ondersteuning) naar Arte Sella. (Foto: ... )

Mountainbike dwars door Valsugana

Veel mensen beginnen al te zuchten bij het horen van het woord 'mountainbike'. Zeker hier, in de heuvels en bergen van Trentino. Maar je kunt ook met een lift of auto eerst omhoog en dan op je gemak de berg af. Met af en toe een stop voor een foto of bij een berghut voor een drankje. Op de manier combineer je inspanning met ontspanning. En geniet je optimaal van het gebied. En wil je je lichaam rust geven dan kun je terecht in de 'oude badplaats' Levico Terme, waar je kunt bijkomen in de diverse thermen. (Foto: ... )
De hoogtepunten van Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Ontdek Trentino

De regio Trentino ligt in het noorden van Italië. Betoverend zijn de beroemde meren zoals Molveno, Ledro, Caldonazzo en Levico. Stuk voor stuk met glashelder schoon water. Het zijn slechts enkele van de honderden meren waardoor Trentino ook wel 'Klein Finland’ wordt genoemd.

Met een rugzak en bergschoenen aan door bergen en dalen trekken. Midden in sprookjesdorpen terecht komen. En genieten van eindeloze uitzichten en landschappen met grillige spitsen, torenhoge rotsen, kastelen, wijn- en fruitgaarden. Er zijn ongebaande paden genoeg.

Dit is een goede plek om te genieten van het buitenleven. Trentino betekent wandelen of trekken, fietsen of klimmen, zwemmen, windsurfen, varen en roeien op één van de vele meren.

En wil je eens bijzonder kamperen? Dat kan aan een meer of midden in de bergen. De beste plek is het hart van de Dolomieten. Dat wordt omgeven door talloze meren. Maar er zijn meer toplocaties om je tentje op te slaan.

De spreekwoordelijke gastvrijheid van deze provincie heeft zich aan alle moderne behoeften aangepast. Met typische Italiaanse maaltijden, maar ook veel lokale gerechten. Tot slot zijn er steden als Trento en dorpen als Valsugana, waar je goed kunt uitrusten of het verleden kunt ontdekken in de musea, festivals en meer.

Proef zelf de smaak van Italië
Trentino is een gebied dat je zelf moet ervaren. Kijk zelf.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.