Deel

0
Tweet about this url

Ontdek Val di Fassa

Val di Fassa is het uiterste noorden van Italië. Beroemd vanwege de Dolomieten, wat Unesco-werelderfgoed is. En wordt geroemd vanwege de relaxte sfeer en het eten. Dit deel van de Alpen wordt nog niet platgelopen door toeristen, hier ligt de authenticiteit nog op straat. Een zonnig klimaat en heerlijk eten, wat vreemde gevolgen voor mij heeft. Ik betrap mezelf er op de gehele dag aan eten te denken.

Op mijn agenda staan: Een mix van ontspannend fietsen en intensief mountainbiken, een trektocht van berghut naar berghut en het proberen van parapente. Het kan hier allemaal. En het kan alleen, met zijn tweetjes of met je gezin. Het is bijna niet voor te stellen dat dit in de winter een populair wintersportgebied is en in het voorjaar en zomer totaal anders is. Maar niet minder leuk.

Fiets door Alpenweiden, bossen en over bergen

Ik passeer gras, bloemen en wat verdwaalde hutten. Verder niets, op wat vogels na. Frisse berglucht in een eindeloos diorama. De pedalen gaan rond, ik ben in mijn sas. Als mens heb je soms weinig nodig. Na een paar uur verruil ik de fiets voor de mountainbike. Door dichte naaldbossen en natuurlijk ook langs de steile rotsen voor de ultieme uitdaging. Zweet is overtollig aanwezig, mijn glimlach ook. Ja, dit kan ik wel aanbevelen. Wie naar Trentino gaat, moet dit uit proberen. Fietsen zal niet meer hetzelfde zijn. (Foto: ... )

Wandel van berghut naar berghut

Ik hoorde het al vaker van bergwandelaars. De Dolomieten zijn een must. Val di Fassa is de start van diverse bergwandelingen. Je kunt vanuit de Alpenweiden starten, maar ook diverse liften omhoog nemen en daar beginnen. De bergen om me heen bieden talloze uitdagingen, met mooie namen als Roda di Vael, de Catinaccio (met de Torri of Torens van de Vajolet), de Pordoi, de Monzoni en de ongeëvenaarde koningin van de Dolomieten, de Marmolada. Ik kan mijn lol op. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Pio Geminiani )

Geniet van de berg- en Mediterrane keuken

Na actief bezig zijn is het lekker om de zintuigen te prikkelen. Bijvoorbeeld met de Italiaanse keuken, al is die van Trentino anders. Hier vind je een bijzondere mix van stevig bergeten en de fijnbesnaarde Italiaanse keuken. Met één overeenkomst: Alles is vers. Zeker bij de eco-boer, waar drie varkens komen aangehobbeld. Ze knorren blij in de modder. Ganzen duiken weg voor mijn voeten en wat paarden spelen in de wei. Hij legt me agriturismo uit: Oftewel hoe ze kaas maken, brood en diverse soorten vlees. Alles wordt opgediend met melk en een alcoholische versnapering. En heerlijke afwisseling van het driegngenmenu dat ik vanavond ga proeven. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Marco Simonini )

Ontdek de natuur van de Dolomieten

Het landschap is uniek, zeiden ze vooraf. De vrienden hadden gelijk. De Dolomieten zijn anders dan elk berggebied dat ik ooit heb gezien. De steile pieken staan als poortwachters in het landschap. De rotsen zijn opvallend grijsgeel van kleur, het is raar te realiseren dat dit ooit een zee was. Wat nog wel te zien is als je goed kijkt. Hier liggen nog talloze fossielen van schelpen en zeeplanten bijvoorbeeld. nu is dit het domein van gemzen, steenbokken en alpenmarmotten. Die ik op mijn tochten allemaal te zien krijg, als een soort toetje. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Pio Geminiani)

Vlieg als een vogel

Het gaat toch nog sneller dan je denkt. Voor je het weet ren je de heuvel af en neemt de wind je mee. En zweef je, al trappelen mijn benen nog wat na in het luchtledige. Ik kom tot rust, alleen het suizen van de wind is hoorbaar. En eerlijk is eerlijk, parapenten in dit soort omgevingen is toch wel je van het. het uitzicht is fabuleus en je voelt de thermiek aan het zeil trekken bij de steile rotsen. hoger en hoger, keer op keer. Dit kan ik uren volhouden... (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Pio Geminiani)
De hoogtepunten van Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Ontdek Trentino

De regio Trentino ligt in het noorden van Italië. Betoverend zijn de beroemde meren zoals Molveno, Ledro, Caldonazzo en Levico. Stuk voor stuk met glashelder schoon water. Het zijn slechts enkele van de honderden meren waardoor Trentino ook wel 'Klein Finland’ wordt genoemd.

Met een rugzak en bergschoenen aan door bergen en dalen trekken. Midden in sprookjesdorpen terecht komen. En genieten van eindeloze uitzichten en landschappen met grillige spitsen, torenhoge rotsen, kastelen, wijn- en fruitgaarden. Er zijn ongebaande paden genoeg.

Dit is een goede plek om te genieten van het buitenleven. Trentino betekent wandelen of trekken, fietsen of klimmen, zwemmen, windsurfen, varen en roeien op één van de vele meren.

En wil je eens bijzonder kamperen? Dat kan aan een meer of midden in de bergen. De beste plek is het hart van de Dolomieten. Dat wordt omgeven door talloze meren. Maar er zijn meer toplocaties om je tentje op te slaan.

De spreekwoordelijke gastvrijheid van deze provincie heeft zich aan alle moderne behoeften aangepast. Met typische Italiaanse maaltijden, maar ook veel lokale gerechten. Tot slot zijn er steden als Trento en dorpen als Valsugana, waar je goed kunt uitrusten of het verleden kunt ontdekken in de musea, festivals en meer.

Proef zelf de smaak van Italië
Trentino is een gebied dat je zelf moet ervaren. Kijk zelf.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.